Home > Πρώτο Θέμα > Δημιουργία θεματικού οπτικοακουστικού πάρκου στο πρ. Στρατόπεδο Ανδρικάκη

Δημιουργία θεματικού οπτικοακουστικού πάρκου στο πρ. Στρατόπεδο Ανδρικάκη

Με δεσμευμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημιουργία θεματικού

οπτικοακουστικού πάρκου

στο πρ. Στρατόπεδο Ανδρικάκη

► Το είχε προαναγγείλει ο υφυπ. Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο στη Δράμα

► Οδεύει προς ΦΕΚ το θέμα της Σχολής Κινηματογράφου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ με το Ταμείο Ανάκαμψης και την χρηματοδότηση δράσεων στον τομέα του πολιτισμού και της κινηματογραφίας στη Δράμα, είχε προαναγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη Δράμα, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης.

Ο ίδιος, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (βλέπε «Πρωινό Τύπο» 14 Σεπτεμβρίου 2021) είχε μιλήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ένταξή σ’ αυτό, της Σχολής Κινηματογράφου.

Όπως είχε πει μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση του «Π.Τ.» τότε σχετικά με την Σχολή Κινηματογράφου: «Μιλάμε για μια Σχολή λιγάκι διαφορετική, όχι όπως αυτές που έχουμε τώρα που είναι πανεπιστημιακές με υποχρεωτικές σπουδές. (…)Κι εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για νέους ανθρώπους, να μάθουν και να βρουν δουλειά, μέσα από μια σοβαρή και σπουδαία Σχολή Κινηματογράφου. Κι αυτό το project έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης”.

Σε άλλο σημείο είπε χαρακτηριστικά:  «Για πόλεις μικρές όπως η Δράμα, που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τόσο μεγάλο και σπουδαίο Φεστιβάλ όπως αυτό. Και πιστεύουμε τόσο πολύ στο Φεστιβάλ και στη δυναμική του, που αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της πόλης, είναι πώς ακριβώς με το Φεστιβάλ, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτεροι οικοσύστημα κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό με έδρα τη Δράμα, το οποίο να περιλαμβάνει όχι μόνο οπτικοακουστικές δραστηριότητες, αλλά να περιλαμβάνει και ένα οικοσύστημα με start up που έχουν να κάνουν με τον κινηματογράφο, με μετεκπαιδεύσεις και φυσικά το Φεστιβάλ να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο».

Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα», επανέφερε το θέμα της εξαγοράς του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη από το Δήμο Δράμας.

Και σύμφωνα με όσα απάντησε στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, φαίνεται ότι τα νέα είναι ευχάριστα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιαμπούσης ρώτησε πού βρίσκεται το ζήτημα με την εξαγορά του Στρατοπέδου Ανδρικάκη, καθώς εδώ και τρία χρόνια περίπου έχει δημιουργεί κωδικός όπου συγκεντρώνονται χρήματα για την εξαγορά του. Ρώτησε λοιπόν, «αν η δημοτική αρχή όλο αυτό το διάστημα έχει κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση, αν έχει μιλήσει αρμοδίως με τους αρμόδιους για το θέμα αυτό και ζήτησε ενημέρωση».

Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα ότι, «δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να μην λάβει μέρος στη συζήτηση περί Ανδρικάκη, του τι θέλουμε να γίνει και τι σχεδιάζεται να γίνει και αν συμφωνούμε γενικά σαν Δράμα. Το Στρατόπεδο Ανδρικάκη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό θέμα για δημόσια διαβούλευση ή για ένα τοπικό δημοψήφισμα».

Μαμσάκος: Θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων

Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Μαμάσκος, είπε ότι γίνεται μια συζήτηση με το Υπ. Πολιτισμού: «Έχει γίνει ένα αίτημα από το Υπ. Πολιτισμού προς την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων για να μπορέσουν να  αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι εγκαταστάσεις ως στούντιο και ό,τι έχει σχέση με φεστιβάλ και εκδηλώσεις οπτικοακουστικών μέσων. Βρεθήκαμε σε μια συνάντηση με τον υφυπ. Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη και τους δύο Δραμινούς χορηγούς κ. Θεοδωρίδη και κ. Αποστολίδη. Είμαστε στις διαδικασίες να γίνουν κάποιες απαιτούμενες μελέτες για να μπορέσει το εγχείρημα να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρώ ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο και  θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε την απόφαση της ΕΤΑΔ ΑΕ για την παραχώρηση του χώρου  στο Δήμο και στη συνέχεια τη χρηματοδότηση γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Μαμσάκος, ότι, «ο φορέας που θα τρέξει όλο αυτό το εγχείρημα είναι ο Δήμος Δράμας. Μάλιστα έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τη μεριά του Υπ. Πολιτισμού. Ότι νεότερο υπάρξει θα το συζητήσουμε πιο διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Σχολή Κινηματογράφου

Εξελίξεις υπάρχουν επίσης όσον αφορά και το ζήτημα της Σχολής Κινηματογράφου μέσω του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Όπως προχθές δημοσίευσε ο «Π.Τ.», η Διοικούσα Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμα σπουδών για το νέο Ακαδημαϊκό έτος και σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η έναρξη της Σχολής Κινηματογράφου Δράμας, μέσω του ΕΑΠ.

Ερώτηση σχετική στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μυστακίδης, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι όποιες εξελίξεις υπάρχουν.

Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, είπε συγκεκριμένα ότι «είμαστε στο τέλος αυτής της προσπάθειας» και εξήγησε: «Είμαστε σε επικοινωνία με το  Υπ. Παιδείας. Θεωρώ ότι τα νέα είναι θετικότατα. Ήδη στάλθηκαν κάποιες παρατηρήσεις για να μπορέσουμε να πάρουμε την έγκριση του Προπτυχιακού Τμήματος και σύντομα όλο αυτό το εγχείρημα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ».

Απαντώντας επίσης για το ζήτημα της φυσικής παρουσίας των φοιτητών όταν έρθει η ώρα, είπε ότι έχει γίνει συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Καλαϊτζίδη στην Καλλίφυτο, ώστε  να φιλοξενηθούν εκεί. «Ο πρόεδρος είναι θετικός. Περιμένουμε την έκδοση του ΦΕΚ και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια. Έχει βγει το οριστικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών, έχει περάσει από την Επιτροπή του ΕΑΠ και είμαστε προ της εγκρίσεως. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν για την επόμενη Ακαδημαϊκή περίοδο οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει η Σχολή. Μέχρι την έναρξη του Φεστιβάλ θα  έχουμε τα τελικά αποτελέσματα» κατέληξε ο δήμαρχος Δράμας.