Home > νέα > Δημοπρατήθηκε η αποκλειστική βελτίωση του δρόμου προς Αμφίπολη

Δημοπρατήθηκε η αποκλειστική βελτίωση του δρόμου προς Αμφίπολη

Η συνεχής πίεση μας δικαίωσε! Προϋπολογισμός έργου 1.000.000 ευρώ!

Ολοκλήρωση σε 9 μήνες, ανάδοχος η εταιρεία “ΤΑΪΡΗΣ ΑΒΕΕ”

 

Του Θωμά Μαργαρίτη, δικηγόρου, πρώην Δημάρχου Δράμας, τέως Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και νυν Προέδρου του «Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ν. Δράμας» με την επωνυμία «Δραμινή φλόγα».

Ο αγώνας, πάνω από έναν χρόνο, φαίνεται να οδηγείται στην τελική δικαίωση. Μετά το «φιάσκο» των ελάχιστων παρεμβάσεων μέσω της φετινής εργολαβίας συντήρησης όλου του επαρχιακού δικτύου Ν. Σερρών (έπεσε άσφαλτος 80 μέτρων στο Ροδολίβος και 30 μέτρων στην γέφυρα της Παλαιοκώμης) συνεχίστηκαν οι πιέσεις μας και οι πιέσεις των εκπροσώπων του Δήμου Αμφίπολης.

ΈΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ, ΤΡΙΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΝΕΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ  «ΟΝΟΜΑΤΙΣΜΕΝΟ» ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΚΟΜΒΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ-Ν. ΜΠΑΦΡΑΣ». Την επικείμενη δημοπρασία ανέδειξα με άρθρο μου την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία σκυροδέματος «ΤΑΪΡΗΣ ΑΒΕΕ», με υπεύθυνο τον κ. Γεώργιο Ταΐρη. Ο συνολικός προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε -1.000.000- ευρώ με Φ.Π.Α. σύμφωνα με την περίληψη διακήρυξης. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ-Ν. ΜΠΑΦΡΑΣ, ΜΗΚΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 27,5 ΧΛΜ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΛΕΥΚΗ (ΟΡΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ), ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ (ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ Ν. ΖΙΧΝΗ). Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 9 μήνες από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης. Το τμήμα  των 27,5 χλμ είναι αυτό που παρουσιάζει της μεγαλύτερες φθορές, γιατί από Παλαιοκώμη μέχρι Αμφίπολη ο δρόμος είναι σχετικά καλός. Για την βελτίωση αυτού του τμήματος των 27,5 χλμ, αγωνίστηκε εδώ και 1 χρόνο ο νεοσύστατος «ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ» με την επωνυμία «ΔΡΑΜΙΝΗ ΦΛΟΓΑ», που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.

Στην  διακήρυξη του έργου (άρθρο 11.4) αναγράφεται:

«Α) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Με την παρούσα εργολαβία προβλέπονται να γίνουν εργασίες συντήρησης στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο  κόμβου Παλαιοκώμης-Ν. Μπάφρας της Π.Ε.  Σερρών. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο, μήκους  περίπου27,50 χλμ., παρουσιάζει μεγάλες φθορές, οι οποίες αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τον βαθμό επικινδυνότητας που εμφανίζουν, τον χαρακτηρισμό της οδού, την θέση της οδού μέσα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και τις κοινωνικές ανάγκες που εξυπηρετεί. Το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο συνδέει την Π.Ε. Δράμας με την Π.Ε. Σερρών και με την Εγνατία  οδό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο κυκλοφορίας, με καθημερινή διέλευση πολλών  οχημάτων βαρέων τύπου αλλά και Ι.Χ., γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές βλάβες στο οδόστρωμα οι οποίες δυσχεραίνουν την βατότητα αυτού. Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις συντήρησης θα γίνονται τοπικά σε τμήματα ασφαλτοστρωμένου δρόμου, στα οποία εμφανίζονται έντονες φθορές  και αποδιοργάνωση του οδοστρώματος, με στόχο την επαναφορά τους στο αρχικό κατά το δυνατόν επίπεδο, ώστε να ικανοποιούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων.

Β) ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ:

-Η επισκευή συντήρηση τμημάτων  του οδοστρώματος που παρουσιάζουν τοπικές φθορές, η επούλωση λάκκων, παραμορφώσεων, ρηγματώσεων, καθιζήσεων και τροχοαυλακώσεων

-Η αποκατάσταση ερεισμάτων, όπου κρίνεται απαραίτητο.

– Ο καθαρισμός των ερεισμάτων και των τάφρων (κοπή δένδρων, χόρτων κ.λ.π)

-Η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, όπου κρίνεται απαραίτητο

-Η οριζόντια (διαγράμμιση) και κατακόρυφη (πινακίδες επί στύλων) σήμανση της οδού.

Γ) ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 12  ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ» αναγράφεται:

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε εννέα (9) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.»

Αναμένουμε τώρα να περάσει το δεκαπενθήμερο των ενστάσεων και να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχη εταιρία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Από την αρχή δεν διστάσαμε να γίνουμε πιεστικοί, να συγκρουστούμε και να στεναχωρήσουμε (αν και δεν το θέλαμε) αρκετούς αιρετούς στις Αντιπεριφέρειες Σερρών και Δράμας. Πιστέψτε με ότι και εμείς στεναχωρηθήκαμε αλλά προκρίναμε να είμαστε αταλάντευτοι στο στόχο μας, επ’ αγαθώ του τόπου, παρά τα «διάφορα» που ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι, έλεγαν σε βάρος μας. Επιδιώξαμε να βελτιωθεί ο δρόμος «πάση θυσία» και φαίνεται να τα καταφέρνουμε. Αποδεικνύεται τελικά ότι μόνο «δια της τριβής παράγεται θερμότης», αφού τα αυτονόητα τις περισσότερες φορές, στη ζωή και στην πολιτική είναι δυστυχώς ζητούμενα. Χρειάζεται δυστυχώς αγώνας για την κατάκτηση των αυτονοήτων. Αποδείχθηκε περίτρανα επίσης ότι πολλά μπορούν να κάνουν οι ενεργοί πολίτες, με την ανάδειξη και εμμονή στην διεκδίκηση δικαίων αιτημάτων και τους πολιτικούς μας μπορούν να συμπαρασύρουν σε ορθές αποφάσεις.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους δεν πρέπει μόνο να παρακολουθούν τα πράγματα και ανέξοδα να κριτικάρουν, αλλά να παρεμβαίνουν, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και πεισματικά να επιμένουν. ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ, ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΤΟΠΙΚΟ ΘΕΜΑΤΑ Ο ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα. Επιλύονται με κοινή προσπάθεια. Το «κατόπιν ενεργειών μου» πέθανε οριστικά. Ας το καταλάβουν επιτέλους, όσοι από τους αιρετούς μας ενοχλούνται από παρεμβάσεις ενεργών πολιτών, με τους οποίους θα έπρεπε να είναι πιασμένοι «χέρι-χέρι», για το καλό του τόπου και το δικό τους πολιτικό όφελος σε τελική ανάλυση.

Θα μου πείτε ότι το -1.000.000- ευρώ  ίσως είναι λίγο για πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στο δρόμο προς Αμφίπολη. Θα συμφωνήσω μαζί σας, όμως η αρχή έγινε και τον τρόπο πίεσης για εκτεταμένες βελτιώσεις τον μάθαμε πλέον. Και δεν θα σταματήσουμε. Ευχόμεθα ο φετινός χειμώνας να είναι ο τελευταίος που θα «κλείνουμε ραντεβού στα τυφλά» πηγαίνοντας μέσω Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη, με κίνδυνο να σκοτωθούμε. Θα προσέξατε ότι η εργολαβία προβλέπει και διαγραμμίσεις του οδοστρώματος. Υποχρεωτικά θα αναστείλουμε την εκφρασθείσα βούλησή μας να βάψουμε εμείς τις διαγραμμίσεις έστω και με «πινέλα ζωγραφικής» που θα κάναμε εάν δεν «βλέπαμε φώς στον ορίζοντα». Τέλος να είστε βέβαιοι ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης μέχρι την υλοποίηση του έργου, μήπως κάτι πάει στραβά.