Home > νέα > Δωρεά από τον TAP στο Εργαστηριακό Κέντρο Δράμας ενός πλήρους συστήματος εκπαίδευσης εγκατάστασης φυσικού αερίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας κ. Χρ. Σαμαράς

Δωρεά από τον TAP στο Εργαστηριακό Κέντρο Δράμας ενός πλήρους συστήματος εκπαίδευσης εγκατάστασης φυσικού αερίου Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας κ. Χρ. Σαμαράς

Δωρεά από τον TAP στο Εργαστηριακό

Κέντρο Δράμας ενός πλήρους συστήματος

εκπαίδευσης εγκατάστασης φυσικού αερίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας κ. Χρ. Σαμαράς

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ημερίδα σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Μαΐου, στο Εργαστηριακό Κέντρο Δράμας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε για εξειδικευμένους τεχνίτες, με αφορμή τη δωρεά ενός πλήρους σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου μέσης τάσης.

Το όλο σύστημα, προσφέρθηκε από την εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, προκειμένου να εκπαιδεύονται οι μαθητές στα σύγχρονα συστήματα: εγκατάσταση, λέβητες μέχρι και κουζίνες αερίου, καθώς και να μπορούν να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η εταιρεία διανομής αερίου ΔΕΔΑ στην Ελλάδα, εγκαθιστά ήδη στην πόλη της Δράμας το δίκτυο φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι τεχνίτες, με την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Η δωρεά

Μιλώντας  στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας κ. Χρήστος Σαμαράς, αναφέρεται στη σημαντική αυτή δωρεά της εταιρείας ΤΑΡ και σημειώνει ότι «είναι κάτι πολύ χρήσιμο για την περιοχή της Δράμας, καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαστήριο φυσικού αερίου».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για «ένα εργαστήριο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες μονάδες συσκευών και συστημάτων δικτύου έτσι ώστε να εκπαιδευτούν οι μαθητές μας στα σύγχρονα συστήματα. Όπως όλοι γνωρίζουμε στην περιοχή μας γίνονται ιδιαίτερα έργα από τη ΔΕΔΑ, όπου απλώνεται το δίκτυο φυσικού αερίου, με σκοπό να έρθει το φυσικό αέριο στο σπίτι μας».

Ο κ. Σαμαράς τονίζει, ότι «το φυσικό αέριο, η ΔΕΔΑ το παραδίδει έξω από το σπίτι μας και από εκεί και πέρα υπεύθυνοι είναι οι τεχνίτες. Δουλειά μας εδώ, και με τη βοήθεια του Εργαστηρίου, είναι να εκπαιδεύσουμε σε δεξιότητες τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν και την εγκατάσταση των συσκευών για να έχουμε θέρμανση και ζεστό νερό στο σπίτι».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στη δωρεά αυτή περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφάλειας και τροφοδοσίας, συστήματα ανίχνευσης μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς και θέματα πυρόσβεσης. Επίσης, συσκευές όπως επιδαπέδιοι και επιτοίχιοι λέβητες, μια κουζίνα αερίου, γενικός εξοπλισμός και εργαλεία μέτρησης των ρύπων και άλλα, καθώς και κάποιες συσκευές όπου αποθηκεύεται ζεστό νερό.

Μειωμένη ρύπανση

Σημειώνει ακόμα ο κ. Σαμαράς, ότι, «μια άλλη σημαντική παράμετρος, είναι ότι γενικά η θέρμανση με το φυσικό αέριο παράγει λιγότερους ρύπους  και αυτό δημιουργεί συμπληρωματικές προϋποθέσεις υγείας. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει όλες οι συσκευές να είναι συντηρημένες σωστά, να υπάρχουν εξειδικευμένοι τεχνίτες. Και αυτός είναι ο δικός μας ρόλος, ώστε να τους εκπαιδεύσουμε σωστά, για να μπορέσουν να κάνουν όλες αυτές τις εργασίες με ασφάλεια».

Ποιοι μπορούν να φοιτήσουν

Ερωτώμενος ο κ. Σαμαράς για το ποιοι μπορούν να φοιτήσουν στο Εργαστηριακό Κέντρο Δράμας, διευκρινίζει ότι «δέχεται μαθητές από όλα τα ΕΠΑΛ της Δράμας και επίσης γίνονται και κάποιες επιμορφώσεις ακόμα και σε καθηγητές, ενώ υπάρχει και το λεγόμενο Τμήμα Μαθητείας.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι μαθητές που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το αντικείμενο, είναι από το 1ο ΕΠΑΛ καθώς και από το Εσπερινό ΕΠΑΛ. Εκεί υπάρχει η ειδικότητα για την οποία θα εκπαιδευτούν στο Εργαστηριακό Κέντρο.

Θα πρέπει να είναι μαθητής, ο οποίος θα πρέπει να έχει κάνει κανονική εγγραφή. Από τη Β΄ Τάξη να μπει στον Τομέα Μηχανολογίας των ΕΠΑΛ και να έχει πάει στο 1ο ή στο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Και μετά στην Γ΄ Τάξη εφόσον επιλέξει αυτή την ειδικότητα, θα μπορεί να κάνει αντίστοιχα και αυτά τα εργαστηριακά μαθήματα για το φυσικό αέριο».

Στην ερώτηση αν όσοι αποφοιτούν από το Εργαστηριακό Κέντρο, μπορούν να βγουν στην αγορά και να εργαστούν, ο κ. Σαμαράς απαντάει θετικά: «Το πτυχίο που παίρνουν από εδώ ισχύει κανονικά και μάλιστα όσο συνεχίζει και εργάζεται κάποιος, αποκτάει και τις απαραίτητες άδειες στο επάγγελμα. Τελειώνοντας από εδώ ο μαθητής, μπορεί να γίνει εγκαταστάτης θερμικών συστημάτων και υδραυλικός. Είναι δύο διαφορετικές άδειες τις οποίες χορηγεί το Τμήμα Βιομηχανίας. Απλά θα πρέπει να ξεκινήσει από εδώ και από και πέρα συγκεντρώνοντας προϋπηρεσία, μπορεί στη συνέχεια με κάποιες εξετάσεις να πάρει όλες τις άδειες μέχρι και του αρχιτεχνίτη».