Home > Πρώτο Θέμα > Δωρεά ψηφιακού υπερηχοτομογράφου στο Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ) από Δραμινό συμπολίτη μας

Δωρεά ψηφιακού υπερηχοτομογράφου στο Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ) από Δραμινό συμπολίτη μας

Αναβαθμίζονται οι δωρεάν υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ, ΠΕΔΥ)

Δωρεά ψηφιακού υπερηχοτομογράφου

στο Κέντρο Υγείας Δράμας (πρώην ΙΚΑ)

από Δραμινό συμπολίτη μας

Ποιες είναι οι δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που προσφέρει το Κέντρο Υγείας Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ μας, η δωρεά, είναι μια από τις πλέον αξιέπαινες πράξεις, και δη όταν πρόκειται για ένα ιατρικό μηχάνημα σε μια δημόσια υπηρεσία πρωτοβάθμιας υγείας, που προσφέρει επίσης δωρεάν υπηρεσίες.

Συμπολίτης μας, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, προσέφερε ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό υπερηχοτομογράφο στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Δράμας (πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΠΥ και πρώην ΠΕΔΥ), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές εφαρμογές και με πολύ καλά διαγνωστικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας.

K Lempidakis

Ο κ. Κώστας Λεμπιδάκης.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δράμας κ. Λεμπιδάκης, εκφράζει την χαρά του για την προσφορά του συμπολίτη μας και επισημαίνει: «Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή. Είναι μέρα μεγάλης χαράς, μιας και παραλαμβάνουμε τον υπερηχοτομογράφο τελευταίας τεχνολογίας, δωρεά αξιέπαινου συμπολίτη μας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τον  ευχαριστούμε από την καρδιά μας, για την φιλανθρωπικού χαρακτήρα ενέργειά του, που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση παροχών πρωτοβάθμιας υγείας και στους συμπολίτες μας».

Όπως επίσης τονίζει ο κ. Λεμπιδάκης αναφερόμενος στην αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δράμας, «στο επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται αναβάθμιση του Ακτινολογικού Τμήματος με νέο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, ψηφιακό μαστογράφο και ψηφιακό μετρητή οστικής πυκνότητας DEXA. Θα έρθουν επίσης δύο καινούριες οδοντιατρικές μονάδες με ενδεχόμενη πλήρη αναβάθμιση του οδοντιατρικού τμήματος».

Οι εφαρμογές του υπερηχοτομογράφου

Για τις εφαρμογές του υπερηχοτομογράφου που δώρισε ο συμπολίτης μας στο Κέντρο Υγείας Δράμας, μίλησε η ιατρός – ρευματολόγος κα. Γαμβρέλη, η οποία με τη σειρά της εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον συμπολίτη μας για τη σημαντική δωρεά του.

Eleni Gamvreli

Η κα. Ελένη Γαμβρέλη.

Αναφερόμενη στον υπερηχοτομογράφο, είπε ότι «πρόκειται για μια νέα εξελιγμένη υπερηχοτομογραφική πρωτοποριακή πλατφόρμα, με επαναστατική αρχιτεκτονική, κατάλληλη για κορυφαίας διαγνωστικής ποιότητας δισδιάστατες απεικονίσεις υψηλής ακρίβειας.

Συνοδεύεται από 4 κεφαλές με κύριες εφαρμογές: Υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας ενηλίκων και παίδων. Υπέρηχο μαιευτικής – γυναικολογίας, ουρολογίας. Επεμβατικές εφαρμογές, ενδοκοιλοτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου προστάτη και θυρεοειδή. Επιφανειακά όργανα, αγγεία, γενικές απεικονίσεις, διαθωρακική καρδιολογία ενηλίκων και παίδων, απεικόνιση στεφανιαίων αγγείων, διακρανιακό DOPPLER, κοιλιακές εφαρμογές.

Έτσι βελτιώνονται και αναβαθμίζονται οι δωρεάν παροχές πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας με νέες τεχνολογίες, για πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση».

Tsoygoysidoy

Η κα. Τσουγκουσίδου.

Η γυναικολόγος του Κέντρου Υγείας κα. Τσουγκουζίδου, σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», ευχαρίστησε όλους για την συμβολή τους στην απόκτηση του μηχανήματος, λέγοντας ότι «είναι η προτιμώμενη μη επεμβατική εξέταση πρώτης γραμμής, λόγω της άμεσης διαθεσιμότητας, του χαμηλού κόστους, της υψηλής διαγνωστικής του ακρίβειας. Η λειτουργία του γυναικολογικού ιατρείου του Κέντρου Υγείας Δράμας κρίνεται απαραίτητα, παρά το γεγονός ότι η Γυναικολογική Κλινική στο Νοσοκομείο λειτουργεί κάτω από τις καλύτερες συνθήκες και πλαισιώνεται από εξαίρετους γιατρούς, το ιατρείο μας στο Κέντρο Υγείας στοχεύει στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Δράμας

Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Δράμας, είναι το πρώην ιατρικό κέντρο του ΙΚΑ, που αργότερα μετονομάστηκε σε ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια σε ΠΕΔΥ. Σήμερα, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, πήρε τη μορφή του Κέντρου Υγείας Δράμας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, ανέφερε τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρει αυτό στον κόσμο της Δράμας.

Στη μονάδα του Κέντρου Υγείας Δράμας, υπάρχουν 10 διαφορετικές ειδικότητες:

Οδοντίατρος – Ρευματολόγος – Καρδιολόγος – Παιδίατρος – Γυναικολόγος – Ορθοπεδικός – Βιοπαθολόγος – Ακτινοδιαγνώστης – Παθολόγος – Γενικός Ιατρός.

Ανά τομείς, οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι:

– Γυναικολογικό

  1. Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος.
  2. Κυτταρολογική εξέταση (ΤΕΣΤ Παπανικολάου).
  3. Έλεγχος για HPV.
  4. Υπέρηχος.
  5. Προγραμματισμός εγκυμοσύνης.
  6. Διαχείριση ουρογεννητικού συνδρόμου στην εμμηνόπαυση.
  7. Βιοψία ενδομητρίου χωρίς αναισθησία.
  8. Συμβουλευτική και προετοιμασία φακέλου για τα κέντρα εξωσωματικής.
  9. Συμβουλευτική και χορήγηση αντισύλληψης σε όλο το φάσμα (φυσικά, ορμονική, μηχανική).

– Τμήμα οικογενειακού προγραμματισμού – Σταθμός προστασίας μάνας, παιδιού και εφήβων.

Στο τμήμα αυτό πραγματοποιούνται μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής (ή όπως ονομάζονταν παλαιότερα, Μαθήματα Ανώδυνου Τοκετού / Lamage). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προετοιμασία της μέλλουσας μητέρας για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, τον μητρικό θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού.

Επίσης,  γίνονται κατ’ οίκον επισκέψεις με σκοπό την παρακολούθηση και στήριξη των λεχωιδών και παράλληλα ενημέρωση αυτών σε θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τον θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού.

yperixos IKA04

– Μικροβιολογικό.

Πραγματοποιείται πλήρης βιοχημικός και αιματολογικός έλεγχος. Επίσης, γίνονται εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης, χρόνου προθρομβίνης, mayer κοπράνων, γενική ούρων.

– Καρδιολογικό.

Πραγματοποιείται πλήρης καρδιολογικός έλεγχος. Γίνεται υπέρηχος καρδιάς, τεστ κοπώσεως, Holter ρυθμού, ηλεκτροκαρδιογράφημα.

– Ακτινολογικό.

Γίνονται ακτινογραφίες και τα παρακάτω υπερηχογραφήματα:

Άνω και κάτω κοιλίας. Μαστών. Γυναικολογικού – μαιευτικού – ουρολογικό. Αγγείων. Μυοσκελετικών. Θυρεοειδή. Γενικές απεικονίσεις. Διακρανικό Doppler.

– Φυσικοθεραπευτήριο.

Με κινήσεις και άλλα φυσικοθεραπευτικά μέσα και τεχνικές (ασκήσεις ισορροπίας, κινητοποίηση αρθρώσεων, υπέρηχοι, Τ.Ε.Ν.S., κτλ.), αποκαθιστούμε δυσλειτουργίες που προέρχονται από τραυματισμούς και παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρολογικού, καρδιοαναπνευστικού συστήματος και δέρματος.

– Επισκέψεις σε σχολεία.

Στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας, γίνονται επισκέψεις σε σχολεία της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό ή σχολείων στο Κέντρο Υγείας, όπου γίνεται ενημέρωση των μαθητών για τα εξής θέματα:

  1. Προληπτική οδοντιατρική. 2. Ατομική υγιεινή. 3. Ατομική υγιεινή εφήβων. 4. Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.