Home > Πρώτο Θέμα > Τα κάλαντα της Ειρεσιώνης άκουσε ο Μητροπολίτης Δράμας από μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου – Ευχές του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου προς τους Δραμινούς

Τα κάλαντα της Ειρεσιώνης άκουσε ο Μητροπολίτης Δράμας από μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου – Ευχές του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου προς τους Δραμινούς

Τα κάλαντα της Ειρεσιώνης

άκουσε ο Μητροπολίτης Δράμας

από μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου

Ευχές του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου προς τους Δραμινούς

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΘΟΣ μικρών μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας, πέρασαν χθες το πρωί από το Μητροπολιτικό μέγαρο. Διάφορα τμήματα μαθητών από τα Δημοτικά σχολεία μας, είπαν τα κάλαντα στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη, ο οποίος μάλιστα συζητούσε για λίγο μαζί τους  και ευχόταν σε όλους καλά Χριστούγεννα και υγεία.

Από τα ιδιαίτερα κάλαντα που άκουσε όμως, το ενδιαφέρον του κέντρισαν τα κάλαντα των μαθητών του 2ου Δημοτικού σχολείου, τα κάλαντα της Ειρεσιώνης. Όπως ήδη δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο «Π.Τ.», η Ειρεσιώνη είναι το αρχαίο έθιμο κατά το οποίο, στην αλλαγή της χρονιάς (τέλη Οκτωβρίου περίπου), οι αρχαίοι Έλληνες στην Αθήνα στόλιζαν με κόκκινες και λευκές κλωστές από μαλλί προβάτου κλαδιά ελιάς, ενώ κρεμούσαν σ’ αυτά και καρπούς της γης.

Ο σεβασμιότατος κ. Δωρόθεος, άκουσε με μεγάλη προσοχή τα κάλαντα της Ειρεσιώνης που τραγούδησαν τα παιδιά στην αρχαία ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια ρώτησε να μάθει πως ξεκίνησαν, πότε καθιερώθηκε η γιορτή αυτή και άλλα στοιχεία.

Στην γιορτή του Απόλλωνα, παιδιά κρατούσαν την ειρεσιώνη και τραγουδούσαν στίχους που παραπέμπουν στα σημερινά κάλαντα , 9 αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού.

“Δώμα προσετραπόμεσθ’ ανδρός μέγα δυναμένοιο,

ός μέγα μεν δύναται, μέγα δε πρέπει όλβιος αιεί!

Αυταί ανακλίνεσθαι θύραι πλούτος γαρ άγγεα έσεισιν πολλός,

συν πλούτω δέ και ευφροσύνη τεθαλυϊα,

ειρήνη τ’ αγαθή` όσα δ’ άγγεα, μεστά μέν είη,

κορβαίη δ’ αίεί κατά καρδόπου έρπει μάζα,

νύν μέν κριθαίην εύώπιδα σησαμόεσσαν,… καί εί μέν τι δώσεις

ειδέ μή, ούχ έστήξομεν ού γαρ συνοικήσαντες ένθάδ’ ήλθομεν”

(ΟΜΗΡΟΥ ΒΙΟΙ)

 

Μετάφραση Χ.Κριτζά

“Σ’ αρχοντικό εμπήκαμε μεγάλου νοικοκύρη,

με λόγο που’ χει πέραση και μ’ αγαθά περίσσια…

Ανοίξτε πόρτες διάπλατα να μπούν μεγάλα πλούτη,

μαζί κι η θαλερή χαρά κι βλογημένη Ειρήνη.

Γιομάτοι να’ ν’ οι πίθοι σας, πολλά τα ζυμωτά σας,

κι ο κριθαρένιος ο χυλός με το πολύ σουσάμι.

Νύφη για το μοναχογιό να κάτση τραγουδώντας,

στ’ αμάξι που το σέρνουνε τα δυνατά μουλάρια,

να’ ρθή σ’ αυτό το σπιτικό, να υφαίνη τα προικιά της.

Κάθε χρονιά θε νά’ ρχομαι κι εγώ σαν χελιδόνι…

Μα φέρε γρήγορα λοιπόν ό,τι είναι μας δώσης,

γιατί αλλιώς θα φύγουμε, δεν θα ξημερωθούμε”.

Πηγές :

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ,

περιοδικό “Αρχαιολογία και τέχνες” τ.65 σελ. 74 του Χ. Κριτζά

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το έθιμο και η γιορτή που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα το 2ο Δημοτικό σχολείο για την Ειρεσιώνη, τράβηξε την προσοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Σακελλαροπούλου, η οποία επικοινώνησε μάλιστα με τη διεύθυνση του σχολείου και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα το επισκεφθεί η ίδια, για την πολύ καλή δουλειά που είδε και της άρεσε.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης να πούμε, ότι, το έθιμο της Ειρεσιώνης τράβηξε και την ιδιαίτερη  προσοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος ζήτησε να δει ένα βίντεο με την όλη διαδικασία της γιορτής και μάλιστα δεν παρέλειψε να τους προσκαλέσει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής!!!

Ευχές κ. Δωρόθεου προς τους Δραμινούς

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» που βρέθηκε στα κάλαντα των μαθητών, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος έδωσε ευχές προς όλους τους Δραμινούς:

«Εύχομαι για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων καλή δύναμη, καλά Χριστούγεννα. Βέβαια, τα καλά Χριστούγεννα είναι κατ’ ευφημισμόν, διότι πάντα τα Χριστούγεννα είναι καλά, γιατί μας δόθηκε το μεγαλύτερο δώρο στον άνθρωπο, που είναι η ενσάρκωση του Θεού. Σαρκώθηκε για εμάς και γεννήθηκε η ελπίδα. Όπως λέει και ένας ποιητής, ο Τάσος Λειβαδίτης, γεννήθηκε η ευσπλαχνία στον κόσμο. Διότι από την στιγμή που ήρθε ο Χριστός, μας έφερε το έλεός του σε όλους τους ανθρώπους».

Αναφορικά με τα κάλαντα από τους μικρούς μαθητές είπε: «Σήμερα στη Μητρόπολη δεχόμαστε τα παιδιά από διάφορα σχολεία τα οποία έρχονται να πουν τα κάλαντα. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι τα παιδιά συνδέονται με την παράδοση και με τα παραδοσιακά όργανα και την παραδοσιακή μας μουσική και μας τραγουδούν πάρα πολύ ωραία».

Επίσης έδωσε «συγχαρητήρια στους δασκάλους για να μορφωθούν τα παιδιά, αλλά και για να έχουν επαφή και με τη μουσική και ιδιαίτερα την παραδοσιακή και ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, ευλογημένα από το Θεό, τα έτη των ανθρώπων να είναι πολλά, ευφρόσυνα και υγιεινά».