Home > Πρώτο Θέμα > Το μεγαλύτερο ποσοστό υπογεννητικότητας σήμερα ανήκει στο Νομό Δράμας Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις σε Κομοτηνή και Δράμα το 2016

Το μεγαλύτερο ποσοστό υπογεννητικότητας σήμερα ανήκει στο Νομό Δράμας Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις σε Κομοτηνή και Δράμα το 2016

 

 

Πανελλήνιο συνέδριο στην Κομοτηνή 6-8 Οκτωβρίου 2017

«Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης»

Το μεγαλύτερο ποσοστό

υπογεννητικότητας σήμερα

ανήκει στο Νομό Δράμας

Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις σε Κομοτηνή και Δράμα το 2016

 

 

ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρον συνέδριο πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, στις 6 και 8 Οκτωβρίου, από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.

Το συνέδριο, παρακολουθεί τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και οι εισηγητές του, πρόκειται να παρουσιάσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για όλη τη χώρα, αλλά και για την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα αναλυθούν θεματικές όπως: Επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στη φτώχεια και τις συνθήκες διαβίωσης, Μακροχρόνιες τάσεις και πρόσφατες ανατροπές στην περιφερειακή θνησιμότητα, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες στην υγεία εν καιρώ κρίσης στην Ελλάδα, γονιμότητα τα χρόνια της ύφεσης: η περίπτωση της Ελλάδας, η επίδραση της κοινωνικής-οικονομικής κρίσης στους γάμους και τα διαζύγια στην Ελλάδα, το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ της Θράκης τον 20ο αιώνα, η δημογραφική πορεία της Ελλάδας την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2010-2017) κ.α.

Όπως επισημαίνει ο επ. καθηγητής Δημογραφίας στο Δ.Π.Θ. και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δρ. Κων/νος Ν. Ζαφείρης, στο εισαγωγικό σημείωμα του συνεδρίου, «είναι αρκετός καιρός τώρα που η χώρα μας και οι κάτοικοί της διέρχονται μια βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση. Στο διάστημα αυτό επιβλήθηκαν διάφορες πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, τόσο σε μακρο-οικονομικό, όσο και στο επίπεδο της καθημερινής ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο ευελπιστεί να συνεισφέρει στον ανοικτό επιστημονικό διάλογο για μια σειρά ζητημάτων που έχουν ελάχιστα αποτελέσει μέχρι σήμερα αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Ποιά είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του τόπου μας; Σε ποιό βαθμό μεταβλήθηκε η θνησιμότητα και η υγεία του πληθυσμού μας; Επηρεάστηκε η γονιμότητα και ο γάμος; Πώς εξελίχθηκαν η διεθνής και εσωτερική μετανάστευση;»

dramas

Μεγάλη υπογεννητικότητα στη Δράμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εργασία – εισήγηση της κας Σοφίας Χύτου, Κοινωνική Λειτουργός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ. στον τομέα της Βιοηθικής, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Akmi Metropolitan College Special Education Needs, η οποία αναφέρεται κυρίως στη Θράκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τη Δράμα.

Στην περίληψη της εισήγησής της η κα. Χύτου επισημαίνει μεταξύ άλλων:

[Η Θράκη έχει έκταση 8.578 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 338.147 κατοίκους, διαιρείται διοικητικά σε 3 νομούς (Ν. Έβρου, Ν. Ξάνθης, Ν. Ροδόπης) ενώ στη Θράκη ανήκει και το νησί της Σαμοθράκης. Έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι η Κομοτηνή που αποτελείται επίσης από τους νομούς της Δράμας, την Ξάνθη, την Καβάλα, την Ροδόπη και τον Έβρο. Από το 1951 έως το 2011 ο πληθυσμός των Νομών της ΑΜΘ κατέταξε τον Έβρο πρώτο με 147.947 κατοίκους και στη συνέχεια την Καβάλα με 138.687, την Ροδόπη με 112.039 κατοίκους ,την Ξάνθη με 111.222 και τη Δράμα με 98.287.

Όσον αφορά τους θανάτους από το 1961 έως το 2011 η Θράκη γενικότερα παρουσίασε μείωση των ποσοστών των γεννήσεων, παρουσιάζει δηλαδή μεγάλη υπογεννητικότητα τη σημερινή εποχή με το Νομό Δράμας να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό υπογεννητικότητας και το Νομό Ξάνθης το μικρότερο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατά μέσο όρο ηλικίας τεκνοποίησης στην Θράκη όπου το 1960-1962 μέσος όρος ηλικίας τεκνοποίησης ήταν τα 27,6 χρόνια ενώ το 2000-2002 ήταν τα 27,4 χρόνια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), για το έτος 2016, ο νομός Δράμας έχει μόλις 695 γεννήσεις και έρχεται πρώτος όσον αφορά την υπογεννητικότητα, ενώ μετράει 1.268 θανάτους. Στο σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγράφονται 4.868 γεννήσεις και 7.226 θάνατοι. Μόνο στο Ν. Ξάνθης είναι περισσότερες οι γεννήσεις από τους θανάτους για το ίδιο έτος. Οι γεννήσεις είναι 1.095 και οι θάνατοι 1.024. Όσον αφορά στους υπόλοιπους νομούς Έβρος: 1.187 θάνατοι 1.901 γεννήσεις, Καβάλα: 1.061 γεννήσεις 1.757 θάνατοι.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, πανελλαδικά καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων και μείωση των θανάτων, το 2016 σε σχέση με το 2016, συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ από τα ληξιαρχεία όλων των Δήμων, στα οποία δηλώνονται και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.