Home > Πρώτο Θέμα > Στο σφυρί για το Υπερταμείο οδεύει και το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας

Στο σφυρί για το Υπερταμείο οδεύει και το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τα 587 ακίνητα

Στο σφυρί για το Υπερταμείο οδεύει

και το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας

► Χ. Κεφαλίδου: «Τα κάνουν όλα εν κρυπτώ…»

► Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

το Τείχος της Παναγίας και άλλοι χώροι από την Καβάλα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ για το Υπερταμείο, φαίνεται πως οδεύει και το κτίριο και ο χώρος του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου, το οποίο συγκαταλέγεται στα Νεότερα Μνημεία του τόπου.

Αυτό γίνεται γνωστό, μέσα από μια λίστα με 587 ακίνητα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα οποία αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να περάσουν στην περιουσία του Υπερταμείου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, κάποια στιγμή είχε γίνει γνωστό ότι τα ακίνητα πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ανέρχονται σα 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα). Στη λίστα των 587 ακινήτων που έδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, περιλαμβάνονται χώροι από την Κνωσό, την Σπιναλόγκα, τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και πολλά άλλα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία αυτά από τη μεταβίβαση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα 587 μνημεία και πολιτιστικά κτίρια που δημοσιοποίησε αφορούν σε 37 νομούς της χώρας και είναι όσα κατάφερε να ταυτοποιήσει μέχρι την προσφυγή του στο ΣτΕ, τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, μια απλή ανάγνωση της λίστας των 587 μνημείων προκαλεί έκπληξη και οργή. Στη λίστα βρίσκεται η Κνωσός, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου , η Σπιναλόγκα, σχεδόν όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

 

Κεφαλίδου: Τα κάνουν εν κρυπτώ

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες το απόγευμα, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χαρά Κεφαλίδου. Να σημειώσουμε ότι, με ερώτησή της στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η κα. Κεφαλίδου, ζητούσε τόσο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, όσο και από την υπουργό Πολιτισμού κα. Ζορμπά, να δώσουν στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων τα οποία μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

Όπως τόνισε χθες στον «Π.Τ.», «η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μας έχει πει με ποιες προϋποθέσεις, αφαίρεσαν από τα 10.119 ακίνητα, τα 2.330, για οποία δεν ξέρουμε ποια ακριβώς είναι και τώρα βγαίνουν. Και γιατί τα υπόλοιπα παραμένουν μέσα; Αυτά δεν τα ξέρει κανένας.

Αν η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει και τα 10.119, θα πρέπει με νέο ΦΕΚ, να τα μαζέψει. Όμως θα πρέπει να μας πουν και τα κριτήρια με τα οποία τα μαζεύουν τώρα πίσω. Γιατί δεν μας λένε ποια είναι η επιτροπή, ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία μπήκαν στην αρχή και τώρα αφαιρούνται και να μας πουν και ένα σκεπτικό με το οποίο κινούνται».

Αναφερόμενη και στο ζήτημα του Καπνολογικού Ινστιτούτου, σημειώνει: «Από τη στιγμή που βάζουν στο Υπερταμείο το Καπνολογικό Ινστιτούτο της Δράμας, τους Φιλίππους στην Καβάλα, καταλαβαίνεται ότι δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Μέχρι και αυλές σχολείων, εκκλησίες και Νοσοκομεία.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι τα κάνουν όλα εν κρυπτώ κι αν καταλάβει ο κόσμος τι έχουν δώσει στο Υπερταμείο, θα σηκωθούν μέχρι και οι πέτρες! Δεν ξέρουμε επίσης με ποια κριτήρια μπήκαν και με ποια κριτήρια βγήκαν. Σαν να μας λένε ότι, η εξαίρεση αυτών των 2.330 από τα 10.119, είναι η απόδειξη της προχειρότητας, της ανευθυνότητας και της επικινδυνότητας που διέπει αυτή την κυβέρνηση. Διότι αν αυτά τα 2.330 εξαιρούνται, μπορεί να εξαιρούνται και άλλα. Και να είναι πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά, που τα έσπρωξαν νύχτα για να κλείσουν την συμφωνία με το Υπερταμείο. Όλη αυτή η κίνηση, δείχνει το ανεύθυνο και το επικίνδυνο αυτής της κυβέρνησης».
Στην Καβάλα

Επίσης, ανάμεσα στη μεγάλη λίστα, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω χώροι πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Καβάλα, που είναι οι παρακάτω:

– Μέγαρο Τόκου – Αρχαιολογική Συλλογή Καβάλας.

– Τείχος της χερσονήσου της Παναγίας.

– Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, µνηµείο παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της UNESCO.

– Αρχαιολογικός χώρος “Αµυγδαλιές” Πολυστύλου (τάφοι ρωµαϊκών χρόνων) και “Απιδιά” Πολυστύλου (τάφοι παλαιοχριστανικών χρόνων).

– Αρχαιολογικός χώρος “Τούµπα Πολυστύλου” (προϊστορικός οικισµός, ρωµαϊκή εγκατάσταση, πιθανόν αγροικία, και πρωτοβυζαντινή βασιλική).

Η εξαίρεση των 2.330 μνημείων

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, έγινε γνωστό  ότι, έπειτα από συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής την περασμένη Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακαλέσει εν μέρει την προηγούμενη απόφαση του και να εξαιρέσει τα ακίνητα μνημεία που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και προστατεύονται συνταγματικά, από το σύνολο των 10.119 ακινήτων, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει την τελική λίστα στο Υπουργείο Οικονομικών εδώ και περίπου 20 μέρες και την προηγούμενη εβδομάδα προστέθηκε στα εξαιρούμενα μνημεία ένα ακόμη, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα 2.330. Η λίστα που επισυνάπτεται στην ΕτΚ δεν αναφέρει τα μνημεία ονομαστικά αλλά αναγράφει τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).