Home > Πρώτο Θέμα > Δρομολογείται αλλαγή φωτισμού στην είσοδο της Δράμας από Ν. Αμισό και Αρκαδικό  ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης

Δρομολογείται αλλαγή φωτισμού στην είσοδο της Δράμας από Ν. Αμισό και Αρκαδικό  ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης

Ετοιμάζεται αλλαγή λαμπτήρων στον οδό Χελμού

 Δρομολογείται αλλαγή φωτισμού

στην είσοδο της Δράμας

από Ν. Αμισό και Αρκαδικό

 ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης

► Προμήθεια μικρών φωτοβολταϊκών πάνελ για φωτισμό στα πάρκα της  πόλης

 

 

 Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ σε μια πόλη, είναι το άλφα και το ωμέγα για τις μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων. Ο φωτισμός σε μια πόλη, μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση ζωής ή απλά να βυθίσει ορισμένες γειτονιές που βρίσκονται λίγα μόνο μέτρα μακριά από το κέντρο στο σκοτάδι.

Ο φωτισμός σε πάρκα και πλατείες μπορεί να αποτρέψει διάφορα άτομα να προβαίνουν σε πράξεις που δεν συνάδουν με το κοινωνικό σύνολο, ενώ με έναν καλό φωτισμό, θα μπορούσαν οι κάτοικοι των περιοχών να καθίσουν μέχρι αργά το βράδυ κυρίως τους θερινούς μήνες, αλλά και να αποτραπούν παράξενα γεγονότα.

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε ότι ο φωτισμός στην πόλη της Δράμας, δεν είναι και ο καλύτερος που θα μπορούσε να είναι. Μπορεί να υπάρχουν κολώνες φωτισμού, όμως οι λαμπτήρες και γενικά τα φωτιστικά σώματα παραμένουν αδύναμα να φωτίσουν πέρα από τον εαυτό τους. Και αυτό φέρνει δυσαρέσκεια στους.

Επιπλέον, μια τέτοια άσχημη κατάσταση, δυσκολεύει και την κίνηση οχημάτων και πεζών στους κακοφωτισμένους δρόμους. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ένα θανατηφόρο τροχαίο είχε συμβεί στην περιοχή της εισόδου της πόλεως.

 

Ο φωτισμός στο πάρκο της οδού Σαμοθράκης

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα, στάθηκαν κατ’ αρχάς τα παράπονα κατοίκων πέριξ του πάρκου της οδού Σαμοθράκης. Η παλιά γνωστή μας «αλάνα» η οποία περικλείεται από τις οδούς Ορτακίου, Καλλιπόλεως και Μητροπολίτου Νικόδημου.

Εδώ και αρκετά χρόνια, εκεί, έχει δημιουργηθεί ένα ωραίο πάρκο και μια παιδική χαρά. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως και σε όλα τα πάρκα δυστυχώς, ο φωτισμός κλείνει στις 11 το βράδυ. Πρόκειται για μια σχετική νομοθεσία, η οποία ξεκίνησε να ισχύει από την ενεργειακή κρίση εδώ και δύο χρόνια περίπου, με στόχο οι Δήμοι να περιορίσουν τις δαπάνες του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ενεργειακή κρίση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και βέβαια, τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν υπολογίζουν αν οι Δήμοι μπορούν να αντέξουν τα ποσά αυτά, ενώ ακόμα και οι ΔΕΥΑ έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα εξόφλησης των τιμολογίων τους προς τη ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα μας δέχτηκε τα παράπονα κατοίκων, οι οποίοι ζητούν να υπάρχει στο πάρκο, έστω ένας ελάχιστος φωτισμός, καθώς όταν σβήνουν τα φώτα υπάρχει πλήρες σκοτάδι. Και δυστυχώς και ο φωτισμός των γύρω οδών δεν είναι ικανοποιητικός προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σκοτάδι.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης, απαντάει ότι ο φωτισμός σε όλα τα πάρκα κλείνει στις 11 το βράδυ και αυτό είναι ζήτημα νομοθεσίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει ότι «ήδη ετοιμάζουμε μια προμήθεια με μικρά φωτοβολταϊκά πάνελ, μερικά από τα οποία θα τοποθετηθούν σε τέτοια πάρκα, ώστε ακόμα και όταν σβήνουν το βράδυ τα φώτα, να μπορεί να υπάρχει κάποιος φωτισμός για το υπόλοιπο της νύχτας».

Τονίζει πάντως χαρακτηριστικά εδώ, ότι, «τα παράπονα του κόσμου είναι συγκεχυμένα. Άλλοι ζητούν να κλείνουν τα φώτα το βράδυ γιατί τους ενοχλούν στα σπίτια τους και άλλοι ζητούν να παραμένουν τα φώτα ανοικτά. Άλλοι μας λένε ότι όσο δεν έχει φωτισμό, μαζεύονται διάφορες μεγάλες ηλικίες στα πάρκα και κάνουν ζημιές και βανδαλισμούς. Άλλοι πάλι δεν θέλουν φωτισμό γιατί τους ενοχλεί όλο το βράδυ».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι και ο ίδιος συμφωνεί πως χρειάζεται έστω και ένας φωτισμός ασφαλείας να υπάρχει και αυτό θα λυθεί με τα μικρά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Φωτισμός σε διάφορα σημεία της πόλης

Καταθέτοντάς του τη διαπίστωση ότι γενικά υπάρχει πρόβλημα φωτισμού στην πόλη της Δράμας και κυρίως στις εισόδους της πόλεως, ο κ. Σαλπιγκτίδης επισημαίνει ότι ήδη η δημοτική αρχή ετοιμάζει μελέτη, ώστε να βελτιωθούν ορισμένα πράγματα. Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της πόλης από Θεσσαλονίκη και την οδό Παγγαίου στον Αρκαδικό.

Όπως χαρακτηριστικά μας τονίζει στον «Π.Τ.», «ετοιμάζουμε μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, για τον φωτισμό στην περιοχή της Νέας Αμισού και του Αρκαδικού. Αυτό θα κοιτάξουμε να το τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, σημειώνει ακόμα ότι, «επίσης θα ασχοληθούμε και με τον φωτισμό της εισόδου της πόλης από την περιοχή της Προσοτσάνης – Νευροκοπίου. Από τον κυκλικό κόμβο Ξηροποτάμου μέχρι και τη Λαυρεντιανή Μονή, θα γίνει και εκεί ένα έργο φωτισμού. Ο Δήμος θα αναλάβει πεζοδρόμια και φωτισμό και η Περιφέρεια θα αναλάβει το οδόστρωμα. Το έργο αυτό βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης».

Ο φωτισμός στην πόλη της Δράμας

Ερωτώμενος για τον ιδιαίτερα χαμηλό φωτισμό που υπάρχει στην πλειοψηφία των δρόμων της πόλης, σε πολλά στενά, ο κ. Σαλπιγκτίδης παραδέχεται το πρόβλημα και τονίζει: «Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη για όλη την πόλη και τις Κοινότητες, θα αρχίσουμε να προμηθευόμαστε καινούρια φωτιστικά. Το θέμα δεν είναι να αλλάξεις απλά μια λάμπα led, αλλά θα πρέπει να αλλαχθεί ολόκληρο το φωτιστικό, γιατί αυτό είναι που διαχέει το σωστό φωτισμό».

Εξηγεί μάλιστα ότι, «κάθε λάμπα που καίγεται, αυτή αλλάζει μεν με νέας τεχνολογίας led, παρ’ όλα αυτά όμως θα πρέπει να αλλάζει και το φωτιστικό, καθώς η λάμπα από μόνη της δεν έχει την ίδια απόδοση με το παλιό φωτιστικό».

Σημειώνει πάντως στο θέμα αυτό, ότι «είμαστε σε μια διαδικασία να αλλάξουμε όλους τους λαμπτήρες στην οδό Χελμού. Εκεί έχουμε 40 λαμπτήρες αλογόνου τους οποίους θα αντικαταστήσουμε με led. Η οδός Χελμού βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη περιοχή, όπου έχει μεγάλη κίνηση πεζών και οχημάτων και έτσι θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε και ενέργεια. Μάλιστα, έχουμε βάλει μια προμήθεια για ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και μέσα σ’ αυτήν έχουμε συμπεριλάβει και την οδό Χελμού».

Όπως επισημαίνει τέλος ο ίδιος, «είναι στοίχημα και του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου, ώστε να μειωθεί το κόστος κατανάλωσης στο ηλεκτρικό, για το οποίο πληρώνει ο Δήμος πάνω 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο για φωτισμό».