Home > Πρώτο Θέμα > Πραγματικότητα αποτελεί πλέον ο Βιολογικός Καθαρισμός της Χωριστής μετά από 11 χρόνια-Δήμαρχος Δράμας: «Με το μεγάλο αυτό έργο λύνεται ένα θέμα που υπήρχε πάνω από 30 χρόνια…»

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον ο Βιολογικός Καθαρισμός της Χωριστής μετά από 11 χρόνια-Δήμαρχος Δράμας: «Με το μεγάλο αυτό έργο λύνεται ένα θέμα που υπήρχε πάνω από 30 χρόνια…»

Πραγματικότητα αποτελεί

πλέον ο Βιολογικός Καθαρισμός

της Χωριστής μετά από 11 χρόνια

Δήμαρχος Δράμας: «Με το μεγάλο αυτό έργο λύνεται ένα θέμα που υπήρχε πάνω από 30 χρόνια…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ το πρωί της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου, η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Χωριστής. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή του Δήμου Δράμας, το οποίο κατασκευάστηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι προσπάθειες για τη μελέτη και ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ξεκίνησαν από τη ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας το 2010 και επτά χρόνια αργότερα, το έργο εντάχθηκε τελικά, με προϋπολογισμό 3.059.000 ευρώ .

Πρόκειται για ένα πολλαπλό έργο, το οποίο επιδρά θετικά στη δραμινή κοινωνία˙ όχι μόνο στους κατοίκους της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και άλλωστε ήταν ένα έργο που επί σειρά ετών προσδοκούσαν οι κάτοικοι της Χωριστής.

Χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι Βιολογικός Καθαρισμός Χωριστής, θα δέχεται λύματα 3.500 κατοίκων της περιοχής, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστεί η περιοχή, γιατί δεδομένης της πρότερης κατάστασης δεινοπαθούσαν ειδικότερα οι αγρότες, το περιβάλλον και οι περιοχές της Φτελιάς και του Μικροχωρίου.

Στα εγκαίνια του Βιολογικού Καθαρισμού της Χωριστής, παραβρέθηκε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης, δημοτικοί σύμβουλοι της Δράμας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής κ. Ζαρόγλου, καθώς και η αντιπροσωπεία του Δήμου Zvornik από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη με το δήμαρχο κ. Στεβάνοβιτς, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται την πόλη μας στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε επίσης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Γ. Καλαϊτζίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος  και άλλοι.

Μαμσάκος: Ένα σημαντικό έργο

Κατά την κεντρική ομιλία του, ο δήμαρχος της Δράμας κ. Μαμσάκος, αναφερόμενος στο έργο, σημείωσε ότι «μετά από πολλές περιπέτειες ολοκληρώθηκε  και  έφτασε η στιγμή να τον έχουμε μπροστά μας ως ζωντανή πραγματικότητα. Στη χώρα µας δυστυχώς κάθε έργο έχει τη δική του ιστορία.  Αυτό που σε άλλα κράτη είναι µια τυποποιηµένη κατασκευαστική διαδικασία, στην Ελλάδα δεν ισχύει. Τα έργα συνδέονται µε διαδικασίες που καθυστερούν τις αποφάσεις.  Με απίθανες διηγήσεις γραφειοκρατίας. Με ένα  μοναδικό εκκρεμές αρμοδιοτήτων. Τα έργα πριν ολοκληρωθούν, σχεδιάζονται, ξεκινούν, ακροβατούν».

Σε άλλο σημείο, εξήγησε ότι «ο βιολογικός της Χωριστής δεν μοιάζει με τους συνηθισμένους βιολογικούς. Είναι μια μονάδα compact, δηλαδή περιορισμένη σε έκταση, σε ένα πάρα πολύ μικρό χώρο.  Δεν απαιτεί τεράστια έργα σε μπετόν με δεξαμενές αερισμού. Δηλαδή όλη η επεξεργασία του λύματος γίνεται σε 3 κοντέινερ και είναι για 4.ΟΟΟ  κατοίκους, με την πρόβλεψη του πληθυσμού της Χωριστής.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο έρχεται να λύσει προβλήματα δεκαετιών και αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς μέσω της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μπορούν να επιλυθούν ζητήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες».

Όπως είπε, «ο Βιολογικός καθαρισμός Χωριστής  αποτελεί  ένα σημαντικό έργο προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Με το μεγάλο αυτό έργο λύνεται ένα θέμα που υπήρχε πάνω από 30 χρόνια, γιατί όλα τα λύματα της Χωριστής δεν κατέληγαν πουθενά.  Οι συνέπειες της λειτουργίας του είναι θετικές, τόσο στους επιμέρους τομείς του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.  Επίσης η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού συντελεί στην προστασία της δημόσιας υγείας με την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών από τα λύματα».