Home > νέα > Αδελφοποίηση του Δήμου Δράμας με το Δήμο Zvornik της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για συνεργασία των δύο πόλεων

Αδελφοποίηση του Δήμου Δράμας με το Δήμο Zvornik της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για συνεργασία των δύο πόλεων

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για συνεργασία των δύο πόλεων

Αδελφοποίηση του Δήμου Δράμας

με το Δήμο Zvornik της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Στην περίοδο του πολέμου στη Σερβία η Δράμα είχε φιλοξενήσει πολλά παιδιά από την περιοχή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ των δύο πόλεων, του Δήμου Δράμας με το Δήμο Zvornik της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ανακοίνωσαν χθες οι δήμαρχοι των δύο πόλεων. Στις δηλώσεις που έκαναν χθες το πρωί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, και ο δήμαρχος Zvornik κ. Ζόραν Στεβάνοβιτς, αναφέρθηκαν στην έναρξη των διαδικασιών για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Να σημειωθεί ότι, ουσιαστικά, είναι η δεύτερη αδελφοποίηση με άλλη πόλη που προσπαθεί να κάνει ο Δήμος Δράμας. Η μόνη αδελφοποίηση που σήμερα βρίσκεται σε ισχύ, είναι αυτή με την πόλη Χοενλόε της Γερμανίας, ενώ μια άλλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του κ. Χαρακίδη, δεν είχε ολοκληρωθεί τελικά.

Σύμφωνα πάντως με τις διαδικασίες, η ολοκλήρωση της αδελφοποίησης όσον αφορά τη χώρα μας, περνάει μέσα από το Υπουργείο Εξωτερικών και συνήθως κρατάνε περίπου έξι μήνες. Οπότε, η επίσημη ανακοίνωση της αδελφοποίηση των δύο πόλεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Δράμα είχε φιλοξενήσει πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου της Σερβίας, εκείνα τα δύσκολα χρόνια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι, «πρόκειται για μια πόλη που έχει έντονα τα στοιχεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και πραγματικά αγαπούν και σέβονται τους Έλληνες. Ο πολιτισμός και η φιλοξενία του Δήμου Zvornik είναι στοιχεία τα οποία είναι χαρακτηριστικά για την πόλη και το δήμαρχο και οι δύο μέρες που περάσαμε εκεί ήταν μοναδικές».

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Δράμας, «ξεκινάμε μια συνεργασία με όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις, για να αποφασίσουμε στη συνέχεια τα Δημοτικά Συμβούλια την αδελφοποίηση με το Δήμο Zvornik». Όπως είπε μάλιστα, ο δήμαρχος του Zvornik συναντήθηκε ήδη με τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας και εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία.

Σημείωσε ακόμα ο κ. Μαμσάκος ότι, «ο Δήμος Δράμας ξεκινάει με εξωστρέφεια διεθνείς σχέσεις, για να στηρίξουμε την πόλη μας σε πολιτιστικά θέματα, σε θέματα συνεργασιών επαγγελματικής φύσης, αλλά και σε θέματα πολιτισμού».

Κλείνοντας, υπενθύμισε τις ιδιαίτερες σχέσεις των δύο λαών, λέγοντας ότι «ο Δήμος Δράμας υποδέχθηκε και φιλοξένησε πάρα πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Σερβία» και τόνισε ότι «έχουμε κάνει έναν φίλο της χώρας και της πόλης μας».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος του Zvornik κ. Ζόραν Στεβάνοβιτς, σημείωσε: «Χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στην πόλη της Δράμας αλλά και στο φίλο δήμαρχο κ. Μαμσάκο» και αναφέρθηκε «στη φιλοξενία την οποία ζήσαμε εδώ και θέλουμε να τη μεταφέρουμε στους συμπολίτες μας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ότι αυτό που συμβαίνει εδώ, είναι μια συνέχεια της παραδοσιακής, καλής και στενής σχέσης που έχουν οι δύο λαοί».

Όπως είπε ο κ. Στεβάνοβιτς, «ξεκινήσαμε μια διαδικασία η οποία θα οδηγήσει στην υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης των δύο πόλεων και την οποία θα αφήσουμε ως κληρονομιά στους απογόνους μας».

Ο δήμαρχος του Zvornik, εξέφρασε ότι αισθάνθηκε σε έντονο βαθμό την αγάπη και τη φιλοξενία της Δράμας ο ίδιος και όλη η αντιπροσωπεία, επισημαίνοντας ότι «βρήκαμε πραγματικούς φίλους για να πούμε ότι είναι τα αδέρφια μας (σ.σ. στη Δράμα)» και τόνισε: «αναμένουμε να κάνουμε συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, σε επίπεδο ανταλλαγής τουριστικών εμπειριών και τέλος αναμένουμε ότι θα δώσουμε μια πολύ καλή ευκαιρία στους επιχειρηματίες των πόλεων μας, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να κάνουν και περαιτέρω βήματα στις επιχειρήσεις τους».

Τέλος, στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλικίδης, τονίζοντας ότι, «ο πολιτισμός πολλές φορές χρησιμοποιείται ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης και στην επικείμενη αυτή αδελφοποίηση με το Δήμο του Zvornik, είναι τρανταχτό το παράδειγμα».

Όπως είπε ο κ. Καλλινικίδης, «θα δούμε πράγματα απίστευτα που θα γίνουν στον πολιτισμό αλλά και στην ανταλλαγή της κουλτούρας των δύο λαών και σ’ αυτό θέλουμε να εγγυηθούμε ως διοίκηση του Δήμου, την αγαστή συνεργασία που έχει η αντιδημαρχία Πολιτισμού με την αρμόδια αντιδημαρχία Τουρισμού μέσω του κ. Εφραιμίδη με εγγυητή το δήμαρχο Δράμας ώστε αυτή η αδελφοποίηση να μην μείνει στα χαρτιά, αλλά να αποκτήσει σάρκα και οστά».