Home > νέα > Μια έκθεση φωτογραφιών της Δράμας με στόχο τη φιλία -Ο Στράτος Κασμερίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Μια έκθεση φωτογραφιών της Δράμας με στόχο τη φιλία -Ο Στράτος Κασμερίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο Στράτος Κασμερίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Μια έκθεση φωτογραφιών

της Δράμας με στόχο τη φιλία

 

 

ΕΝΑ ΑΠΟ τους Δραμινούς που παραβρέθηκαν στην εγκαίνια της μεγάλης φωτογραφικής έκθεσης «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας», είναι ο κ. Στράτος Κασμερίδης, μέλος της Επιτροπής Φωτογραφίας της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και συλλέκτης φωτογραφιών, ο οποίος μάλιστα παραχώρησε και πλήθος φωτογραφιών.

Μάλιστα η κεντρική φωτογραφία της αφίσας είναι από το προσωπικό του αρχείο, στην οποία όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.», φαίνεται ο παππούς του, καθώς και άλλοι Δραμινοί αλλά και μουσουλμάνοι συμμαθητές τους, οι οποίοι έφυγαν το 1924 στην Τουρκία με την ανταλλαγή πληθυσμών.

Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Κασμερίδης, «η έκθεση αυτή, είναι προσανατολισμένη και στο οθωμανικό παρελθόν της Δράμας, λόγω και του χώρου που λαμβάνει μέρος. Έχουμε επιλέξει κάποιες φωτογραφίες οι οποίες δεν παρουσιάστηκαν στην έκθεση που είχε γίνει στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και οι οποίες προέκυψαν στη συνέχεια και μέσα από συλλογές κατοπινές από την αρχική έκθεση».

Όπως τόνισε μάλιστα, «σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι μουσουλμανικής καταγωγής που ζούνε σήμερα στην Τουρκία, να ανασύρουν και αυτοί τα οικογενειακά τους κειμήλια, τα φωτογραφικά τους αρχεία που βέβαια δεν είναι τόσο πλούσια όσο τα δικά μας, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν. Γενικά τα παρακολουθώ και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Σιγά – σιγά και ιδιαίτερα η γενιά μας των 50+ αρχίζει και ευαισθητοποιείται και τα βγάζει».

Αναφερόμενος στον τίτλο της όλης εκδήλωσης τόνισε: «Το σημαντικό είναι ότι δημιουργούμε μια πραγματική γέφυρα φιλίας, έτσι όπως είναι και τίτλος της έκθεσης. Εμμέσως βέβαια παραπέμπει και στο γνωστό τραγούδι Το Γεφύρι της Δράμας. Αλλά είναι μια γέφυρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τους Τούρκους, που βέβαια έχει και όφελος για την περιοχή μας. Κακά τα ψέματα και τουριστικά».

Όπως μας εξήγησε, «οι φωτογραφίες χρονικά ξεκινούν από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, με τους πρώτους φωτογράφους της Δράμας, ενώ συμμετέχουν και φωτογραφίες που έχουν βγάλει Βούλγαροι, Τούρκοι και άλλοι φωτογράφοι που είχαν δραστηριοποιηθεί την περίοδο αυτή».