Home > Πρώτο Θέμα > Η ομάδα DENN του LAB-40 ταξιδεύει στη Silicon Valley με εφαρμογή της για ψευδείς ειδήσεις Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Μπουντουρίδης, εκ των ανθρώπων που ξεκίνησαν την ιδέα

Η ομάδα DENN του LAB-40 ταξιδεύει στη Silicon Valley με εφαρμογή της για ψευδείς ειδήσεις Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Μπουντουρίδης, εκ των ανθρώπων που ξεκίνησαν την ιδέα

Μεγάλη στιγμή για το LAB-40 του ΕΒΕ Δράμας

Η ομάδα DENN του LAB-40

ταξιδεύει στη Silicon Valley

με εφαρμογή της για ψευδείς ειδήσεις

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Μπουντουρίδης, εκ των ανθρώπων που ξεκίνησαν την ιδέα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ στιγμή ζει το Επιμελητήριο Δράμας και η Δομή Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, καθώς μια ιδέα για τη δημιουργία μιας start up επιχείρησης που δημιουργεί μια πλατφόρμα που θα ελέγχει τις ψευδείς ειδήσεις – fake news ταξίδεψε μέχρι τη Silicon Valley  και πήρε το τελικό ok ώστε να προχωρήσει παραπέρα στην ανάπτυξή της.

Αναλυτικότερα, όπως ενημερώνει το Επιμελητήριο Δράμας και η Δομή LAB-40, η ομάδα DENN του Γ’ Κύκλο Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας Lab40, του Επιμελητηρίου Δράμας, θα συμμετάσχει στο κορυφαίο πρόγραμμα επιτάχυνσης, του «The Founder Institute», έναν από τους μεγαλύτερους επιταχυντές start up παγκοσμίως, με έδρα τη Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Project της ομάδας DENN αφορά σε διαδικτυακή πλατφόρμα, βασισμένη σε τεχνολογία Blockchain, με στόχο την μείωση των ψευδών ειδήσεων, όπου πολίτες, δημοσιογράφοι και πρακτορεία ειδήσεων μπορούν να δημοσιεύουν και να βρίσκουν έγκυρο υλικό (βίντεο-φωτογραφίες). Η εγκυρότητα διασφαλίζεται μέσω εφαρμογής που ενσωματώνει μετα- δεδομένα, όπως γεωγραφική τοποθεσία και χρονική σήμανση στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται.

Γεωργιάδης: Με πίστη και όραμα

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, δηλώνει ενθουσιασμένος «που η σκληρή δουλειά, η αφοσίωσή και η πρόοδός τους στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην Δομή Lab.40 αναγνωρίστηκαν και είμαστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία και θα συνεχίσουν με πίστη και όραμα να ξεχωρίζουν και στο μέλλον».

Τονίζει επίσης, ότι, «η δομή Lab.40 του Επιμελητηρίου Δράμας έχει ως στόχο να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της απασχόληση στην Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας και να στηρίξει ολιστικά και ουσιαστικά τους ωφελούμενους μέσα από τις υπηρεσίες επιτάχυνσης και θερμοκοιτίασης που προσφέρει».

Δημίου: Καρποφορούν οι προσπάθειες του LAB-40

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της δομής LAB-40 κα. Φωτεινή Δημίου, σημειώνει ότι η ίδια έκανε συμβουλευτική στην ομάδα DENN κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και τονίζει: «Οι προσπάθειες που έχουν γίνει στο LAB-40, φαίνεται να  καρποφορούν, γιατί βλέπουμε ότι η ομάδα μετά τον Γ΄  Κύκλο της επιχειρηματικής επιτάχυνσης έγινε δεκτή στο μεγαλύτερο πρόγραμμα επιτάχυνσης στον κόσμο το Silicon Valley και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, για το γεγονός ότι οι δράσεις στη δομή της Δράμας είναι αποτελεσματικές και έτσι προωθούμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Περιφέρειά  μας».

Μπουντουρίδης: Η ιδέα ξεκίνησε από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο «Π.Τ.», συνομίλησε επίσης με τον κύριο υπεύθυνο της ομάδας DENN κ. Θωμά Μπουντουρίδη, αναφορικά με την πραγματικά μεγάλη επιτυχία τους, ώστε η ιδέα του να μπει σε ανάπτυξη μέσα από το πρόγραμμα Silicon Valley, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο πρόγραμμα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και start up.

Όπως επισημαίνει αρχικά ο κ. Μπουντουρίδης, αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη τεχνικά, ενώ μέχρι στιγμής, «η ιδέα είναι που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα και ήδη έχουμε ξεκινήσει να την αναπτύσσουμε».

Ερωτώμενος για το πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή, ο κ. Μπουντουρίδης επισημαίνει ότι, «η ιδέα ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ουσιαστικά επειδή τότε είχαν παραχθεί αρκετά fake news, παρατηρήσαμε ότι ο κύριος λόγος για αυτές τις ψευδείς ειδήσεις, ήταν ότι βλέπουμε εικόνες και βίντεο στο διαδίκτυο, για τα οποία δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πότε είχαν τραβηχτεί και που. Οπότε, κάναμε την σκέψη ότι, αν είχαμε και στοιχεία για το πότε τραβήχτηκαν αυτά τα βίντεο, τότε θα ήταν έγκυρα για να καταλάβουμε αν είναι αληθινά ή ψεύτικα.

Έτσι, ξεκινήσαμε αυτή την ιδέα να την αναπτύξουμε και εκείνη την  περίοδο έτρεχαν οι αιτήσεις για το LAB-40 στη Δράμα και κάναμε την αίτηση και μας δέχτηκαν. Εκεί μπήκαμε στην συμβουλευτική από τους μέντορες που μας βοήθησαν παρά πολύ και έτσι αναπτύξαμε το επιχειρηματικό μοντέλο με το οποίο θέλουμε να δουλέψουμε».

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί αυτή η πλατφόρμα σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις, ο κ. Μπουντουρίδης διευκρινίζει: «Ουσιαστικά θα είναι μια πλατφόρμα, η οποία θα δέχεται υλικό από πολίτες, το οποίο θα συνοδεύεται από δεδομένα για την εγκυρότητά του. Αυτό το υλικό εμείς θα το παρέχουμε στους δημοσιογράφους για να μπορούν να κάνουν πιο εύκολη και γρήγορη έρευνα και πιο έγκυρη, ώστε να μην αναγκάζονται να αναπαράξουν fake news κατά λάθος».

Όπως σημειώνει σε σχετική ερώτηση για το τι θα διαβεβαιώνει ότι αυτό το υλικό θα είναι πραγματικό ή ψευδές, επισημαίνει ότι «οι πολίτες, θα μπορούν να έχουν από εμάς μια εφαρμογή μέσω της οποίας θα τραβούν εικόνες και βίντεο και αυτή θα αναφέρει τα δεδομένα όπως το πού και πότε τραβήχτηκε και με τεχνολογίες όπως το blockchange που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των δεδομένων. Έτσι θα έχουμε όσο γίνεται πιο έγκυρη πληροφορία προς τους δημοσιογράφους».

Στο πρόγραμμα της Silicon Valley

Όσον αφορά για το πώς η ιδέα αυτή έφτασε να ενταχθεί στο Silicon Valley ο κ. Μπουντουρίδης μας λέει: «Αυτό το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε, είναι ένας επιταχυντής, όπως αυτό που κάναμε στο LAB-40 στη Δράμα, απλά μεγαλύτερης και παγκόσμιας κλίμακας. Ανοίγει κάθε χρόνο ένα κύκλο αιτήσεων για διάφορες γεωγραφικές περιοχές και μέχρι 25 Μαρτίου ήταν ανοικτές οι αιτήσεις για την Ανατολική Ευρώπη. Κάναμε την αίτηση, μας πέρασαν από κάποια τεστ και τελικά μας ανακοίνωσαν ότι γίναμε δεκτοί στον συγκεκριμένο κύκλο εκμάθησης».

Ερωτώμενος για το τι σημαίνει αυτό για την ομάδα DENN από εδώ και πέρα, ο ίδιος σημειώνει ότι, «είναι ένα πρόγραμμα 4 μηνών, είναι πολύ εντατικό και περιλαμβάνει περίπου 20 ώρες εκπαίδευσης την εβδομάδα συν κάποιες εργασίες  και στη συνέχεια, εκτός από ότι σε εκπαιδεύουν για την ιδέα, το επιχειρηματικό μοντέλο, κάνεις επίσης κάποιες συνεδρίες με μέντορες που είναι έμπειροι σ’ αυτό το κομμάτι. Τέλος υπάρχει η παρουσίαση μπροστά στους επενδυτές, όπου έχεις πιθανότητα να σηκώσεις κάποιο χρηματικό κεφάλαιο».

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα η πλατφόρμα εξελίσσεται τεχνικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ομάδας DENN στην αρχή θα έχει κάποια συνδρομή ενώ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα ανοίξει και θα είναι ελεύθερη. «Μιας και αφορά μετακίνηση υλικού με το διαδίκτυο, να πούμε ότι απ’ όταν το υλικό ανεβαίνει στο διαδίκτυο, πλέον αυτό ανήκει στον δημιουργό του και έτσι μπορείτε να το πουλήσετε ή να το ενοικιάσετε. Έτσι θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι, βασικός συνεργάτης της ομάδας DENN μαζί με τον κ. Θωμά Μπουντουρίδη είναι ο κ. Θανάσης Βουδούρης και επίσης έχουν προστεθεί και οι κ.κ. Απόστολος Αγραφιώτης, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης και ένας δημοσιογράφος.