Home > νέα > Δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Βενιζέλου-Έγιναν οι συγκολλήσεις και η δοκιμή για τις πιέσεις

Δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Βενιζέλου-Έγιναν οι συγκολλήσεις και η δοκιμή για τις πιέσεις

Δόθηκε στην κυκλοφορία

η οδός Βενιζέλου

Τελευταία στιγμή εμφανίστηκε μια αστοχία στην τοποθέτηση του αγωγού

Έγιναν χθες οι συγκολλήσεις και η δοκιμή για τις πιέσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Δόθηκε στην κυκλοφορία οχημάτων, η οδός Βενιζέλου. Η ταλαιπωρία, τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών τελειώνει, τουλάχιστον σ’ αυτόν τον τομέα της πόλης.

Η οδός Βενιζέλου μέχρι σήμερα, αποδείχθηκε ένα από τα πλέον δύσκολα τμήματα του έργου της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, καθώς πρόκειται για έναν από τους πλέον ιστορικούς δρόμους της πόλης και με αρκετές επιχειρήσεις.

Αυτή την ώρα, οι εργασίες του φυσικού αερίου διεξάγονται σε διάφορες παράπλευρες οδούς της οδού Βενιζέλου, ενώ επί της ουσίας το έργο σε όλη τη διαδρομή της Βενιζέλου έχουν ολοκληρωθεί.

Η παράδοση του έργου στο συγκεκριμένο τμήμα και το άνοιγμα της οδού, αναμενόταν να γίνει στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά με την αργία της Καθαράς Δευτέρας πήγε μια μέρα πίσω και ο δρόμος επρόκειτο να ανοίξει την Τετάρτη 1 Μαρτίου.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι υπήρξε μια αστοχία στην τοποθέτηση του αγωγού και έτσι ο εργολάβος του έργου έπρεπε να προχωρήσει χθες Πέμπτη 2 Μαρτίου σε κάποιες απαραίτητες συγκολλήσεις.

Όπως μάλιστα μας είπαν αρμόδιοι παράγοντες από τη ΔΕΔΑ που παρακολουθούν το έργο, στον αγωγό που τοποθετήθηκε υπήρξε μια αστοχία και όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, αν αυτό δεν διορθωθεί το σημείο εκείνο δεν θα κλείσει. Τόνισαν ιδιαίτερα μάλιστα, ότι «είναι από τα απρόσμενα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε τέτοια έργα».

Μάλιστα, μας ενημέρωσαν ότι χθες στο σημείο βρισκόταν συνεργεία για να επαναλάβει τις κολλήσεις και πως ότι δεν λειτουργεί, πετιέται. Εφόσον αυτό το κομμάτι ολοκληρωθεί, τότε πλέον δεν  υπάρχει κανένας άλλος λόγος να μην δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία.

Σε πιέσεις μας για το πότε ακριβώς τελικά θα ανοίξει ο δρόμος, μας είπαν ότι με τα τεστ αντοχής που θα γινόντουσαν χθες Πέμπτη, αμέσως μετά η οδός θα ανοίξει και θα δοθεί στην κυκλοφορία. Όπως μάλιστα επέμειναν, αυτό μπορεί να γινόταν είτε χθες το βράδυ, είτε κάποια στιγμή σήμερα. Στη χειρότερη περίπτωση αυτό μπορεί να γίνει το αργότερο αύριο.

Οι αρχαιότητες

Το έργο της εγκατάστασης του φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, προχωράει εντατικά χωρίς να σταματάει ούτε λεπτό και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αρκετοί συμπολίτες μας έχουν κάνει ήδη αιτήσεις και περιμένουν να συνδεθούν.

Πέρα από την σπουδαιότητα όμως του ίδιου του έργου, μεγάλη σπουδαιότητα αποτελεί και το ζήτημα της ύπαρξης ή της εύρεσης αρχαιοτήτων στις περιοχές αυτές. Ήδη, όπως είναι γνωστό, η σκαπάνη του έργου έχει χτυπήσει αρχαιότητες στα μέσα του 2022 στην περιοχή του οδού Δούκα Ζέρβα, όπου βρέθηκε κάποιος οικισμός, μέρος της αποικίας των Φιλίππων κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα στοιχεία αυτά παρέμειναν για λίγο καιρό ανοικτά, μέχρι να τα καταγράψουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

Επίσης, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν και στη διάρκεια του έργου της οδού Βενιζέλου, μέσα στον Φεβρουάριο. Κατά μήκος της οδού, έχουν βρεθεί διάφορα σημεία από τα Βυζαντινά Τείχη της αρχαιότερης πόλης, τα οποία επί της ουσίας καταγράφονται εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν φαίνεται να ήταν μέσα στα γνωστά και καταγεγραμμένα σημεία, παρ’ όλα αυτά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία διεύρυνε για λίγες μέρες τις εκσκαφές, ώστε να μπορέσει να τα καταγράψει και να τα μελετήσει. Αν και με μια πρώτα ματιά φέρεται να είδαμε ένα σημείο από τα Βυζαντινά Τείχη ή κάστρα της πόλης, εντούτοις όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μελετηθούν με λεπτομέρειες και να επισημοποιηθούν τα τελικά συμπεράσματα.

Τα τείχη της Δράμας, αποτελούν υπολείμματα από τα Βυζαντινά τείχη της πόλης. Διασώζονται αρκετά τμήματα στη βόρεια συνοικία της πόλης, γύρω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Επιπλέον υπάρχουν και άλλα τμήματα δυσδιάκριτα και διασκορπισμένα σε όλη την πόλη, σε αυλές σπιτιών, σε ακάλυπτους κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δράμα, πολύ συχνά, τμήματα του τείχους χρησιμεύουν για οριοθετήσεις ιδιοκτησιών!