Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης στο παλιό κέντρο «Νησάκι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας-Από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού επιχειρηματία κ. Θεοδωρίδη

Ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης στο παλιό κέντρο «Νησάκι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας-Από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού επιχειρηματία κ. Θεοδωρίδη

Από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού επιχειρηματία κ. Θεοδωρίδη

Ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης

στο παλιό κέντρο «Νησάκι»

στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Στην ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και το «Αρχοντικό Παμπούκα για 50 χρόνια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την ανάδειξη σημαντικών κτιρίων στην πόλη της Δράμας και όχι μόνο, προχωράει ο Δραμινός επιχειρηματίας κ. Άρης Θεοδωρίδης, μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ) που έχει ιδρύσει.

Η αρχή έγινε όπως είναι γνωστό, με το γνωστό «Μαρμάρινο Σπίτι» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, (Καπναποθήκη Αναστασιάδη), το οποίο πλέον λειτουργεί ως Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών αλλά και ως εκθεσιακός χώρος για εκθέσεις φωτογραφίας, με την τελική ανακαίνισή του.

Όπως είναι ήδη γνωστό από τον περασμένο Μάιο του 2022 μετά από ένα πρώτο δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου», το γνωστό μας κέντρο «Νησάκι» στην ίδια περιοχή στην Αγία Βαρβάρα, έχει περιέλθει επίσης στην ιδιοκτησία της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Αν και προς το παρόν η ακριβής χρήση του πρώην κέντρου «Νησάκι» δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, εντούτοις αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για πολιτιστικούς σκοπούς της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Την επίσης ανακοίνωση για την απόκτηση του κέντρου «Νησάκι», είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2022 στην εκδήλωση για τα ετήσια βραβείο ΚΥΚΛΩΨ, ο γνωστός συγγραφέας κ. Ξανθούλης, αποκαλύπτοντας ότι πολύ σύντονα θα ενσωματωθεί και αυτό στα πολιτιστικά σχέδια της ΚΥΚΛΩΨ.

Όπως μάλιστα είχε τονίσει τότε ο κ. Ξανθούλης, «η εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ τόλμησε να συμπληρώσει την κτιριακή παρέα της και να το αγοράσει κάνοντας όνειρα για ένα μέλλον ευοίωνο, όπως ταιριάζει στην περίπτωση. Κι έτσι το Νησάκι, κάποια στιγμή επιτέλους, να πάρει τα πάνω του για να το χαρούνε όσοι από τους Δραμινούς αισθάνονται και λίγο νησιώτες ή θα αναγκαστούν να αισθανθούν νησιώτες».

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ξανθούλης επιβεβαίωσε στην ουσία και ένα παλαιότερο δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου», (26 Μαΐου 2022), ότι το «Νησάκι» έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του κ. Θεοδωρίδη και της ΚΥΚΛΩΨ και πλέον θα ενταχθεί στα επόμενα πολιτιστικά σχέδια της περιοχής.

Εργασίες στο «Νησάκι»

Αν και από πέρυσι μέχρι και σήμερα σταδιακά είχαν γίνει κάποιες εργασίες στο παλιό κτίριο του πρώην κέντρου «Νησάκι», ήδη αυτές τις μέρες έχουν τοποθετηθεί οι γνωστές πράσινες οικοδομικές λινάτσες, ενώ οι εργασίες έχουν εντατικοποιηθεί πλήρως.

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση από την ΑΜΕΚ ΚΥΚΛΩΨ για τις προθέσεις της, για το ποια θα είναι δηλαδή η χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου.

Γεγονός είναι πάντως ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό κτίριο για την πόλη Δράμας και ιδιαίτερα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης τα τελευταία τουλάχιστον 60 και πάνω χρόνια, που αξίζει  να διασωθεί.

Το «Αρχοντικό Παμπούκα» και οι δωρεές

Όπως είναι ήδη γνωστό και όπως πρόσφατα έχει δημοσιεύσει  ο «Π.Τ.», μετά από δύο χρόνια περίπου, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ κατάφερε και της παραχωρήθηκε το παλιό «Αρχοντικό Παμπούκα» επί της οδού Περδίκκα.

Ένα οίκημα από τα παραδοσιακά της πόλης, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και παραχωρήθηκε στην ΚΥΚΛΩΨ για 50 χρόνια. Στόχος του κ. Θεοδωρίδη, η πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου και η χρήση του από την ΑΜΚΕ.

Ο κ.  Θεοδωρίδης είναι γνωστός για τις προσφορές και δωρεές του στην πόλη της Δράμας, όπως για παράδειγμα τη δωρεά μελέτης στο Δημοτικό (πρώην Εθνικό) Στάδιο Δράμας, για την κατασκευή νέων κερκίδων και πολυχώρου προπόνησης κάτω από αυτές, ενώ ήδη λειτουργεί ένα σύγχρονο σκοπευτήριο στην περιοχή του αγροκτήματος Καλλιφύτου, για τις ανάγκες προπόνησης της Δραμινής Ολυμπιονίκη και παγκόσμιας πρωταθλήτριας Άννας Κορακάκη, ενώ προσφέρει σημαντικά στην αναστήλωση και ανακαίνιση του Αράπ Τζαμί ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς από το Δήμο.

Η προσφορά του είναι ιδιαίτερα μεγάλη στον τόπο μας και σαφώς αξίζουν να γίνονται αναφορές σ’ αυτές.