Home > νέα > Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες Καβάλα, Θάσο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη- «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες Καβάλα, Θάσο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη- «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες  Καβάλα, Θάσο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη.

 «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» 

Ένα πρωτότυπο έργο αποτύπωσης της άγνωστης ιστορίας

από μια εταιρεία παραγωγής στην Καβάλα

 

 

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα σειρά 5 ντοκιμαντέρ και μιας ταινίας μεγάλου μήκους, με τον κεντρικό τίτλο «Στα Φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», έχει ξεκινήσει να γυρίζει μια τοπική εταιρεία παραγωγής με έδρα την Καβάλα. Πρόκειται για την εταιρεία Creative Agency “Gullwing με συμπαραγωγό την Cosmote, της οποίας η συγκεκριμένη δουλειά, θα προβληθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη , από το μεγάλο και μοναδικό ελληνικό θεματικό κανάλι Cosmote History.

Η θεματολογία των ντοκιμαντέρ έχει να κάνει με τις άγνωστες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από  τα εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Βόρειου Αιγαίου κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως μοναδικά τεκμήρια: επίσημα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία, βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες.

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Πασχάλης Παλαβούζης είναι ο ιστορικός σύμβουλος και σεναριογράφος της σειράς που σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο τεκμηριώνουν τα ιστορικά γεγονότα.

Μέσα από την ιδιωτική του συλλογή από μοναδικά και σπάνια έγγραφα και φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια από διαφορετικές πηγές, ξεδιπλώνεται η ιστορία για πέντε  αεροδρόμια άγνωστα έως τώρα στο ευρύ κοινό: της Δράμας, Ξάνθης –  Λίμνης Βιστωνίδας, Θάσου, Λήμνου, Θεσσαλονίκης – Βρασνών.
Καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Πολλές και άγνωστες ιστορίες συνδέονται με αυτά τα αεροδρόμια.

GYRISMATA NTOKIMANTER

Ιστορίες τόλμης και ανδρείας που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων των περιοχών που φιλοξένησαν τις αεροπορικές βάσεις.

Παράτολμοι άνδρες, ξένοι – φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και Έλληνες, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν το θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δε γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους.

Δεν είναι τυχαίο που βετεράνοι αεροπόροι με εμπειρία «χτισμένη» στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, σημαντικά σοφότεροι τόσο σε θέματα επιχειρήσεων όσο και θέματα που άπτονται της ίδιας της φυσιολογίας της πτήσης, συνέβαλαν αποφασιστικά μετά τον πόλεμο στην περαιτέρω διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου στον αέρα, του αεροπλάνου και της πτήσης γεφυρώνοντας αποστάσεις που προηγουμένως φάνταζαν αχανείς.

Το έργο αποτελεί ιστορικό τεκμήριο και εκπαιδευτικό υλικό, ανεξίτηλο στο χρόνο που καταγράφει την ιστορία του τόπου. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καθώς και παρακαταθήκη συλλογικής, κοινωνικής μνήμης.

Συνεργάτες της παραγωγής είναι το Kavala Airsea Show, η Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης καθώς και άλλοι οργανισμοί & ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα των ανθρώπων που τεκμηριώνουν την ιστορία, συμμετέχει και ο David Bremner (γνωστός από την κοινότητα του Bristol Scout: Rebuilding Grandad’s Aircraft) και άλλοι απόγονοι πιλότων και μαχητών που έδρασαν στην Ελλάδα, μεταφέροντας τις εμπειρίες του τότε στο σήμερα.

Τα απαραίτητα «γυρίσματα» είναι σε εξέλιξη στις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες  Καβάλα, Θάσο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη.

Η πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Ξουλόγη, η γεμάτη πάθος και συναίσθημα εκφώνηση από τον Νίκο Γιαλελή, τα άρτια τεχνικά στοιχεία και ο μοναδικός τρόπος παρουσίασης του υλικού τοποθετούν την παραγωγή σε υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έργο.

Η επιχείρηση Gullwing του Παντελή Κάσδαγλη, γνωστή  για το ενδιαφέρον και την προσήλωση  στον πολιτισμό και την ιστορία (βλέπετε σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας Cosmopolis Ethnic Festival – Φεστιβάλ Φιλίππων, σε διοργανώσεις των περασμένων ετών), με τον Κάσδαγλη Γιώργο στην διεύθυνση της παραγωγής,  οργάνωσε την παραγωγή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του μεγάλου έργου με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές στην αποτύπωση και απόδοση της εικόνας.

Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της περιοχής μας είναι πόλος έλξης όχι μόνο για την παραγωγή σοβαρού περιεχομένου (ντοκιμαντέρ, ταινίες, διοργανώσεις, φεστιβάλ κ.λ.π.) αλλά και για τον τουρισμό συμβάλλοντας έμπρακτα στην δημιουργία θεματικής ταυτότητας στον προορισμό της Καβάλας.
Η Gullwing πήρε την πρωτοβουλία και με την εμπειρία των ανθρώπων της και την γνώση τους, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στον τόπο να «εκμεταλλευτεί» αυτή την δράση προς όφελος του πολιτισμού, της ιστορίας, της οικονομίας και τις κοινωνίας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της σειράς https://wingsofgreatwar.com/ για να δείτε περισσότερα σχετικά με το πως φτιάχτηκε η παραγωγή, και φυσικά το Trailer της σειράς.