Home > Εκδηλώσεις > Νέα Παρουσίαση στα πλαίσια του Κύκλου Θερινών Λογοτεχνικών Βραδιών του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων Και Τεχνών Δράμας

Νέα Παρουσίαση στα πλαίσια του Κύκλου Θερινών Λογοτεχνικών Βραδιών του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων Και Τεχνών Δράμας

                               Νέα Παρουσίαση  στα πλαίσια του Κύκλου

Θερινών Λογοτεχνικών Βραδιώντου Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων Και Τεχνών Δράμας

               Aφιερωμένη στο μυθιστόρημα

                   «Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη»  του Αλέξανδρου Ακριτόπουλου

                     Την Τετάρτη, 31 Ιουλίου και ώρα 19.30        

 

 

της Πολύνας Γ.Μπανά

Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου

Οι εκδηλώσεις του κύκλου θερινών λογοτεχνικών βραδιών που διοργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, και φέτος το καλοκαίρι, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, κάθε Τετάρτη, στον εξωτερικό χώρο του καφέ “Παλιό Ρολόι”, υπό το γενικό -εύγλωττο- τίτλο «Τις Τετάρτες, δροσιζόμαστε με “φέτες” λογοτεχνίας», αποτελούν πλέον ένα σταθερό ραντεβού των δραμινών βιβλιόφιλων, οι οποίοι αδράχνουν, κάθε φορά, την ευκαιρία να γνωρισθούν και να συνομιλήσουν για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και λογοτεχνική παραγωγή, σε μία εναλλακτική (σε σχέση με τις καθιερωμένες παρουσιάσεις) ατμόσφαιρα, χαλαρή και παρεϊστικη όπως ακριβώς ενδείκνυται και προσφέρεται για τους θερινούς μήνες, με συγγραφείς οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην πόλη μας για να παρουσιάσουν το έργο τους.

Στα πλαίσια, λοιπόν, του φετινού κύκλου θερινών λογοτεχνικών βραδιών του Συλλόγου, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη με τις τρεις πρώτες προγραμματισμένες παρουσιάσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και τις επόμενες τέσσερις να ακολουθούν μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, η αμέσως επόμενη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα και πανεπιστημιακού καθηγητή Αλέξανδρου Ακριτόπουλου με τίτλο «Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γράφημα, το Μάιο του 2017.

Η παρουσίαση του μυθιστορήματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Ιουλίου και ώρα 19.30, πάντα στον εξωτερικό χώρο του καφέ “Παλιό Ρολόι”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ποιήτρια Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Κατερίνα Σαραφίδου  και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ, παρεμβόλιμα, θα αναγνωσθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο και θα ακολουθήσει, όπως συνηθίζεται, συζήτηση μεταξύ του συγγραφέα και του κοινού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δε, μεταξύ άλλων, η μία εκ των ομιλητριών της βραδιάς, Δέσποινα Καταϊτζή-Χουλιούμη, στην κριτική που έγραψε για το μυθιστόρημα, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Fractal: «Ο Αλέξανδρος Ακριτόπουλος με το πρώτο του μυθιστόρημα,  Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη, των εκδόσεων Γράφημα, καταθέτει στοιχεία ιστορικής μνήμης, όπως και ερωτήματα, προβληματισμούς και στοχασμούς που του γεννήθηκαν από την μελέτη στοιχείων του τόπου του, μέσα από την αφήγηση των ιστοριών των ηρώων του, αρχίζοντας από τα τέλη του 19ου αιώνα και  φτάνοντας μέχρι τη συνθήκη της κρίσης των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Το βιβλίο αποτελεί έργο ενδελεχούς μελέτης και έρευνας μέσα από την οποία αναζωπυρώνεται η μνήμη και δη η ιστορική μνήμη, που με την αρωγή της φαντασίας και του λογοτεχνικού οίστρου του συγγραφέα μας ανοίγει το σύμπαν του και μας ταξιδεύει… Το βιβλίο του Αλέξανδρου είναι ένα  ιστορικό μυθιστόρημα αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό ή δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και φωνή ανησυχίας και αγωνίας και στοχασμού και αφύπνισης της ατομικής μας συνείδησης για το ψυχοκοινωνικό γίγνεσθαι που μας περιβάλει, μέσα στο οποίο  διάγουμε τη ζωή μας και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας συν-διαμορφώνοντάς το.  Είναι μια βαθιά φωνή  που για να μας αγγίξει χρησιμοποιεί τόσο την ρεαλιστική αφήγηση όσο και την αλληγορία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες. Άλλωστε έτσι που κατάντησαν τις ζωές των ανθρώπων οι ισχυρές δυνάμεις του οικονομικού ελέγχου, το προσφυγικό ζήτημα συνεχώς θεριεύει ανησυχητικά και εκτός του ότι ταλανίζει τους ίδιους τους πρόσφυγες κι απειλεί τις ζωές τους, αποτελεί πλέον μείζον θέμα της καθημερινότητας τόσο των χωρών προέλευσης, όσο και των χορών υποδοχής. Ο τόπος μας κι εμείς οι ίδιοι στην πλειοψηφία μας έχουμε μακρά εμπειρία από προσφυγιά, μετανάστευση και ξεριζωμό με πάμπολλα τραυματικά βιώματα. Ίσως και γι’ αυτό εκτός από την αφιέρωση, μια από τις πιο συγκλονιστικές ενότητες του βιβλίου, με τον τίτλο “Μαρτυρίες” αναφέρεται στην ζωή του πρόσφυγα Πάνου, όπου μέσα από τις ημερολογιακές καταγραφές του μας μεταφέρει με ευαισθησία, ανθρωπιά και ρεαλισμό στην ατμόσφαιρα και στο προπολεμικό κλίμα, όπως και στα μαύρα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου που ταλάνισαν τη χώρα και τις ζωές μας.».

Περαιτέρω, όσον αφορά, ειδικότερα, το περιεχόμενο αλλά και τις μορφή και δομή-διάρθρωση του μυθιστορήματος, αναγράφεται σχετικώς στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Οι επιμέρους αυτόνομες ιστορίες διαφόρων προσώπων αναπτύσσονται ασύμμετρα, συμπλέκονται μεταξύ τους και ολοκληρώνονται με τη βοήθεια της αφήγησης. Η μια ιστορία συμπληρώνει την άλλη και όλες μαζί οργανώνουν ένα ιστορικό μωσαϊκό, ένα πολυφωνικό σύνολο, μέσα από τη ματιά μιας ζωντανής κοινωνικής συνείδησης. Μιας άγρυπνης συνείδησης, η οποία με διάφορα πρόσωπα και προσωπεία κινείται σαν εκκρεμές ανάμεσα στην ατομικότητα και τη συλλογικότητα, την ιστορικότητα και την πολυπολιτισμικότητα, αγκαλιάζει το παρόν και το παρελθόν και αναδεικνύει την κρίση της ελληνικής κοινωνίας.».

Εξυπακούεται πως ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας προσκαλεί όλους τους δραμινούς συμπολίτες μας να παρευρεθούν στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη» προκειμένου να γνωρίσουν τη συγγραφική δουλειά του Αλέξανδρου Ακριτόπουλου αλλά και τον ίδιο τον φιλοξενούμενο συγγραφέα, ο οποίος έρχεται και φιλοξενείται,  για πρώτη φορά, στη Δράμα με τη λογοτεχνική του ιδιότητα και, συγχρόνως, προκειμένου να απολαύσουν μία ακόμη ατμοσφαιρική, καλοκαιρινή λογοτεχνική βραδιά, μέσα στο πράσινο και δίπλα στα βυζαντινά τείχη της πόλης.

AKRITOPOULOS

     Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Αλέξανδρου Ακριτόπουλου

Πτυχιούχος του Τμήματος Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και από το 2000, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας. Διδάσκει «Ελληνική  Λογοτεχνία» και «Παιδική-Νεανική Λογοτεχνία» στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, «Προσεγγίσεις στη γλώσσα και τη λογοτεχνία βασισμένες στον κριτικό γραμματισμό» και «Δημόσιες χρήσεις της ιστορίας και της τοπικής ιστορίας-Ιστορία και Λογοτεχνία» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και «Δημιουργική Γραφή» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημονικών βιβλίων του: Τέρψεις και ιστορίες. Κριτικές, φιλολογικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις της λογοτεχνίας του παραμυθιού ( 2013), Η συγγραφέας Άλκη Ζέη. Αναπαραστάσεις βιωματικής λογοτεχνίας κοινωνικού ρεαλισμού (2017) -και- βιβλίων λογοτεχνίας: το μυθιστόρημα Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη (2017) και η ποιητική συλλογή Ποιήματα για μια κρίσιμη πενταετία (2018). Στο προσωπικό του ιστολόγιο https://archilochos.blogspot.com/  έχει δημοσιεύσει ποιήματα με κοινό θέμα σε διάφορες φόρμες.