Home > Πρώτο Θέμα > Η δραμινή Κινητή Μονάδα ελέγχου για κορωνοϊό στον Προμαχώνα για την αποσυμφόρηση του συνοριακού σταθμού ► Διαμαρτυρία από τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ για τις συνοριακές εισόδους

Η δραμινή Κινητή Μονάδα ελέγχου για κορωνοϊό στον Προμαχώνα για την αποσυμφόρηση του συνοριακού σταθμού ► Διαμαρτυρία από τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ για τις συνοριακές εισόδους

Η δραμινή Κινητή Μονάδα ελέγχου

για κορωνοϊό στον Προμαχώνα για

την αποσυμφόρηση του συνοριακού σταθμού

► Διαμαρτυρία από τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ για τις συνοριακές εισόδους

 

 

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αυξημένη είναι η κίνηση των αυτοκίνητων και από τις δυο μεριές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον Προμαχώνα, εξαιτίας των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται στο συνοριακό φυλάκιο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Λόγω λοιπόν των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται στο συνοριακό φυλάκιο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τον μεγάλο αριθμό των τουριστών – επισκεπτών, το διαβατηριακό έλεγχο που πραγματοποιείται και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας είναι το μοναδικό συνοριακό φυλάκιο για τη τουριστική διέλευση στα χερσαία σύνορα της χώρας, παρατηρείται όχι μόνο αυξημένη ροή στην κίνηση των αυτοκίνητων αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους εμπλεκόμενους στον τελωνειακό και συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Η ΚΟΜΥ Δράμας στον Προμαχώνα

Στο μεγάλο ζήτημα του ελέγχου των επισκεπτών στη χώρα μας από τα σύνορα του Προμαχώνα, συμμετέχει και η Κινητή Μονάδα ΚΟΜΥ της Δράμας, η οποία βρίσκεται ήδη στα σύνορα, προκειμένου να προβεί σε δειγματοληψίες και ιχνηλάτηση για τον κορωνοϊό COVID-19. Για το λόγο αυτό, οι έλεγχοι που ήταν να γίνουν στη Δράμα από 6 έως και 12 Ιουλίου αναβάλλονται. Στο έργο της πρώτης ΚΟΜΥ, έρχεται να βοηθήσει και η δεύτερη Κινητή Μονάδα (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, προκειμένου να την ενισχύσει στο έργο της, για τη διενέργεια περισσότερων δειγματοληπτικών ελέγχων για πιθανή λοίμωξη από COVID 19 με την μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR.

Στο μεθοριακό σταθμό σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων καθώς εγκλωβίστηκαν πολλοί Σέρβοι τουρίστες που ήταν εκεί από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να περάσουν στην Ελλάδα πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στις 6 το πρωί. Η πρόσβαση Σέρβων πολιτών στην Ελλάδα έχει ανασταλεί έως τις 15 Ιουλίου, από όλα τα σημεία εισόδου.

Όπως επισήμαναν στελέχη του αστυνομικού τμήματος του Προμαχώνα μετά την πρωινή προσωρινή οδηγία που δόθηκε για την ελεύθερη διέλευση των Σέρβων τουριστών που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα, πλέον ισχύει κανονικά η αρχική απόφαση για απαγόρευσης της διέλευσης των τουριστών – επισκεπτών από τη Σερβία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.

Στο μεταξύ, επιστολή στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Τσώνης ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα διέλευσης των τουριστών από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς με βάση τη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν επιτρέπεται εφεξής η είσοδος τουριστών από τους σταθμούς Ορμενίου, Εξοχής και Νυμφαίας, παρά μόνο από τη συνοριακή πύλη του Προμαχώνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εν λόγω εξέλιξη καθώς αποδυναμώνει όλες τις προσπάθειες των επαγγελματιών και φορέων του τουρισμού για προσέλκυση τουριστών από τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή «Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα (Νυμφαίας, Ορμένιου, Εξοχής ) για τους τουρίστες μας φαίνεται ακατάληπτη. Ειδικά την ώρα, που όλοι οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων.

Η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις. Η υγεία των συμπολιτών μας είναι και παραμένει προτεραιότητα αλλά εν προκειμένω δεν βλέπουμε τον λόγο που τίθεται σε κίνδυνο, από τη στιγμή που μπορούν να γίνονται τεστ ανίχνευσης σε όλα τα συνοριακά περάσματα».