Home > Πρώτο Θέμα > Δραμινοί εθελοντές διασώστες απεγκλώβισαν εκατοντάδες συνανθρώπους μας στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας-Συγκινούν μιλώντας στον «Π.Τ.»

Δραμινοί εθελοντές διασώστες απεγκλώβισαν εκατοντάδες συνανθρώπους μας στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας-Συγκινούν μιλώντας στον «Π.Τ.»

Συγκινούν μιλώντας στον «Π.Τ.» Δραμινοί διασώστες

Δραμινοί εθελοντές διασώστες

απεγκλώβισαν εκατοντάδες συνανθρώπους μας

στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας

► Πέντε διασώστες από την ΟΦΚΑΘ – Βάση ετοιμότητας Παρανεστίου

► Σε δράση για άλλη μια φορά και ο βραβευμένος Δραμινός  διασώστης Λ. Λύρατζης που είχε συμμετάσχει στους σεισμούς της Τουρκίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ η καταστροφή στη Θεσσαλία είναι μεγάλη. Δεκάδες χωριά αλλά και μεγάλες πόλεις όπως η Λάρισα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, έχουν πλημμυρίσει. Η κακοκαιρία DANIEL έχει αφήσει πίσω της μια βιβλική καταστροφή.

Μέχρι στιγμής, οι ζημιές εκτιμώνται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Απίστευτα χρηματικά ποσά, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός έχει συστήσει ειδικό ταμείο με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εθνικούς πόρους και δάνεια.

Δεκάδες οικισμοί, μικρά και μεγάλα χωριά της Μαγνησίας , της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, κατακλύστηκαν από πρωτοφανείς ποσότητες νερού, οι οποίες συσσωρεύτηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που σχηματίστηκαν και τα σπασμένα αναχώματα των ποταμών που δημιούργησαν ένα δυστοπικό σκηνικό, που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η σύγχρονη Ελλάδα. Μέχρι χθες ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές είχε φτάσει στους 15 νεκρούς.

Επιχειρώντας με ελικόπτερα και βάρκες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και του Στρατού, διέσωσαν εκατοντάδες ανήμπορους πολίτες που είχαν καταφύγει σε ταράτσες και στέγες. Ωστόσο, οι έρευνες για αγνοούμενους θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη αποστράγγιση των υδάτων, που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί. Η καταστροφή έλαβε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας.

Εθελοντές διασώστες από τη Δράμα

Μέσα σε όλη αυτή την άσχημη και ζοφερή κατάσταση, ανάμεσα σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έτρεξαν να βοηθήσουν στο μεγάλο έργο της διάσωσης, ήταν και έξι Δραμινοί.

Οι πέντε απ’ αυτούς, από την εθελοντική ομάδα ΟΦΚΑΘ του Δήμου Παρανεστίου, μια ομάδα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου Παρανεστίου, και ο Λευτέρης Λύρατζης από την Αγία Παρασκευή του Δήμου Δοξάτου, βραβευμένος διασώστης, ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Ν. Καβάλας.

Ο Λευτέρης Λύρατζης, ένας νέος άνθρωπος, από τη Δράμα, σπουδάζει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙΠΑΕ) στην Καβάλα. Με τους σεισμούς της Τουρκίας, είχε μεταβεί ως μέλος της ελληνικής αποστολής, όπου βοήθησαν και εκεί στο σημαντικό έργο της διάσωσης ανθρώπων, από τα ερείπια που άφησαν πίσω τους δύο απανωτοί μεγάλοι σεισμοί.

Αυτή τη φορά, ο ίδιος βρέθηκε στη Λάρισα προκειμένου να απεγκλωβίζει ανθρώπους, από τις μεγάλες πλημμύρες. Ο ίδιος, είχε βραβευτεί στις αρχές Απριλίου από το Δήμο Δοξάτου.

Μιλώντας ο ίδιος στον «Π.Τ.» μιλάει για το τρομερά δύσκολο έργο που είχαν να κάνουν, όλοι εκείνοι οι διασώστες που βρέθηκαν στις πλημμυρισμένες περιοχές. Ο ίδιος με άλλα επτά μέλη της ομάδας του, βρέθηκαν στην πόλη της Λάρισας, ενώ υπήρχαν πολλές άλλες ομάδες που επιχειρούσαν σε διάφορα άλλα σημεία.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα είναι ρευστά στη ζωή»

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.», «η ομάδα μας συμμετείχε σε διασώσεις και απεγκλωβισμούς από σπίτια. Τα μέλη της ομάδας μας είναι όλοι πιστοποιημένοι διασώστες για ορμητικά νερά και πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης, είχαμε άτομα που έκαναν αντλήσεις νερών από υπόγεια κυρίως και βέβαια παροχή πρώτων βοηθειών όπου χρειαζόταν».

Όπως επισημαίνουμε και παραπάνω, ο ίδιος συμμετείχε στην βοήθεια της Ελλάδας στους μεγάλους σεισμούς της Τουρκίας, ενώ ερωτώμενος για το πώς είδε την όλη κατάσταση τώρα στη Θεσσαλία, τονίζει: «Η κατάσταση, ότι είδαμε εκεί, ήταν σοκαριστικά. Είναι πολύ μεγάλο το εύρος της καταστροφής, αλλά και το μένος με το οποίο χτύπησε η πλημμύρα. Έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιχειρούσαν σε σημεία τα οποία έφταναν ακόμα και στα δυόμισι μέτρα ύψος το νερό, ενώ αναφερόμενος στο πιο δύσκολο κομμάτι της επιχείρησής τους, εξηγεί ότι ήταν «οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, που δεν μπορούσαν να περπατήσουν, καθώς και στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε πρόσβαση σε κάποιο κτίριο. Εκεί έπρεπε να βρούμε ένα διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσουμε τον χώρο».

Ερωτώμενος για το πώς αντιμετώπισαν την όλη κατάσταση, μας λέει: «Εμείς ως διασώστες δεν κινδυνεύσαμε, γιατί διαφορετικά δεν θα επιχειρούσαμε. Προσεγγίζουμε έναν χώρο πάντα με ασφάλεια».

Ερωτώμενος για την εμπειρία του, τονίζει χαρακτηριστικά στον «Π.Τ.». «Όπως και με όσα έζησα με τους σεισμούς στην Τουρκία, και αυτή η εμπειρία μ’ έχει κάνει να βλέπω κάποια πράγματα με διαφορετική ματιά, να τα θεωρώ λιγότερο αυτονόητα στη ζωή, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι όλα είναι ρευστά στη ζωή».

Η ομάδα της ΟΦΚΑΘ από το Παρανέστι

Η ΟΦΚΑΘ, είναι μια εθελοντική διασωστική ομάδα, η οποία έχει ιδρυθεί και έχει ξεκινήσει τη δράση της από τη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2008 και είναι ενταγμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

Στη Δράμα και συγκεκριμένα στο Παρανέστι, η ομάδα ΟΦΚΑΘ – Βάση Ετοιμότητας Παρανεστίου Δράμας, ιδρύθηκε τα προηγούμενα χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου Παρανεστίου, του δημάρχου κ. Καγιάογλου και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας κ. Σοφιάδη.

Στα λίγα χρόνια λειτουργίας της, έχει συμμετάσχει σε μια μεγάλη γκάμα αποστολών στην περιοχή, με διασώσεις, με αναζητήσεις αγνοουμένων, ενώ τα μέλη της έχουν συμμετάσχει και στην κατάσβεση πυρκαγιών, σε απεγκλωβισμούς ατόμων από δύσκολες και δύσβατες περιοχές και άλλες δύσκολες καταστάσεις. Τα μέλη της είναι ειδικά εκπαιδευμένα για τέτοιες περιπτώσεις.

Μόλις έγινε γνωστή η κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλία, τα μέλη της ΟΦΚΑΘ – Βάση Ετοιμότητας Παρανεστίου, ενεργοποιήθηκαν άμεσα και πέντε άτομα βρέθηκαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Η όλη κινητοποίησή τους έγινε μέσω του Δήμου Παρανεστίου και του δημάρχου κ. Καγιάογλου, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» να συμμετάσχουν, βοηθώντας άμεσα με την παραχώρηση ενός ειδικού οχήματος του Δήμου, καύσιμα και πολλά διάφορα υλικά. Η Ομάδα ΟΦΚΑΘ Παρανεστίου χρηματοδοτείται και συντηρείται από το Δήμο Παρανεστίου για όλες τις δραστηριότητές της.

Επικεφαλής της ομάδας που κατέβηκε στις πλημμυρισμένες περιοχές και στάθμευσε στην περιοχή Άγιος Θωμάς στη Λάρισα, ο κ. Πέτρος Φίλιας, μαζί με τους Γιάννη Φίλια, Χρήστο Φίλιας (δύο αδέλφια και ένας γιος), και τους Νίκο Ιωσηφίδη και Τιμόθεο-Τριαντάφυλλο Κυνηγόπουλο.

Οι πέντε, έδεσαν μεταξύ τους και έδρασαν ως μια δυνατή ομάδα, απεγκλωβίζοντας πάνω από 170 ανθρώπους μέσα από ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις. Οι ίδιοι πάνω απ’ όλα και μιλώντας στον «Π.Τ.», αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον δήμαρχο κ. Καγιάογλου, καθώς τους παραχώρησε το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Παρανεστίου και κάλυψε όλα τα έξοδα, τα καύσιμα και ό,τι υλικό χρειάστηκε.

Στάθμευσαν στην περιοχή του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, και όπως μας λένε, «συναντήσαμε δύσκολες καταστάσεις. Σε πολλά σπίτια που είχαμε πάει, το νερό είχε φτάσει σχεδόν μέχρι το ταβάνι. Σε κάποιες περιπτώσεις για να μπούμε μέσα, σπάσαμε τζάμια για να βγάλουμε ανθρώπους από εκεί. Απεγκλωβίσαμε πάνω από 170 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ακόμα και μωρά».

Μας διηγούνται μάλιστα μια περίπτωση κατά την οποία ο Πέτρος Φίλιας μπήκε σε ένα σπίτι και βρήκε μια γυναίκα ανεβασμένη σε τραπέζι να αναπνέει στον λιγοστό αέρα που έμενε στο κενό ανάμεσα σ’ αυτήν και το ταβάνι. Της είπε να κρατήσει για λίγο την αναπνοή της και κατάφερε να την βγάλει σώα.

Ερωτώμενοι σχετικά, μας λένε ότι ένιωσαν μεγάλη χαρά και περηφάνια που οι ίδιοι έσωσαν τόσους πολλούς ανθρώπους και όπως τονίζουν, «κολυμπώντας τραβούσαμε την βάρκα και  βάζαμε επάνω ανθρώπους ώστε να μην πιάνουμε εμείς χώρο και να βγάλουμε όσο περισσότερους γίνεται».

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Λευτέρη Λύρατζη, όσο και την ομάδα της ΟΦΚΑΘ – Βάση Ετοιμότητας Παρανεστίου, για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού προς την εφημερίδα μας.