Home > Πρώτο Θέμα > Δυναμική παρουσία Δραμινών αγροτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Δυναμική παρουσία Δραμινών αγροτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

 

Έκλεισαν με τρακτέρ την περιοχή της ΧΑΝΘ

Δυναμική παρουσία

Δραμινών αγροτών στο

συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Γκόντιας: «Οι επαναστάσεις γίνονται από τους λίγους…»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ βρέθηκαν χθες το μεσημέρι αγρότες από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Δράμας, των Σερρών, της Κατερίνης, της Ξάνθης, της Ορεστιάδας και της Καβάλας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην έναρξη της αγροτικής έκθεσης Zootechnia.

Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους επί των οδών Μανώλη Ανδρόνικου και της Λεωφόρο Στρατού στην περιοχή της ΧΑΝΘ απέναντι από τους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Κάποια στιγμή επικράτησε ένταση, όταν οι αγρότες προσπάθησαν να σηκώσουν τις μπάρες και να κάνουν τα δικά τους εγκαίνια. Υπενθυμίζουμε ότι και πέρσι την κορδέλα της Agrotica είχαν κόψει οι αγρότες.

Η υποδοχή των αγροτών από τους συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα ήταν πανηγυρική με πυρσούς και συνθήματα. Λόγω της κινητοποίησης προκλήθηκε μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης. Τα τρακτέρ παρέμειναν στην άκρη του δρόμου μέχρι τις επτά το βράδυ.

 

Λιγοστοί οι αγρότες

Παρ’ όλο ότι κατέβηκαν αρκετοί από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι και άλλοι, ο κόσμος ήταν λίγος και αυτό παραδέχθηκε και ο Δραμινός αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Γκόντιας, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Από λίγους γίνονται οι επαναστάσεις, γιατί δεν γίνονται με χιλιάδες κόσμο. Τους ξυπνάμε εμείς που είμαστε λίγοι. Δεν θα πω ότι στεναχωριέμαι που είμαστε λίγοι. Είμαστε πλούσιοι όμως, ρομαντικοί και πλούσιοι στα αισθήματα. Πολεμηθήκαμε, το ξέρετε όλοι, πάρα πολύ καλά. Δεν θα πω (τίποτα) εναντίον για κανέναν συνάδελφο που δεν είναι εδώ. Ο κάθε σύλλογος έχει λάβει τις αποφάσεις του. Δεν μπορούμε να πούμε γιατί ο ένας και ο άλλος σύλλογος,  πήρε λάθος αποφάσεις για μας. Φαίνεται για τον εαυτό τους είναι καλές. Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορεί να μας ενώσει, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που μπορεί να μας ενώσει. Και την γιορτή της αγροτιάς, για άλλη μια φορά, την εγκαινιάζουμε εδώ».

 

«Μισό λίτρο νερό, κοστίζει όσο ένα λίτρο γάλα!»

Χαρακτηριστικά είναι, μεταξύ άλλων, όσα είπε ένας από τους αγρότες που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο, στην προσπάθειά του να καταδείξει το χαμηλό εισόδημα των αγροτών: «Όσο κοστίζει μισό λίτρο νερό, κοστίζει και ένα κιλό γάλα». Είπε συγκεκριμένα: «Ήθελα να πω στους αστούς, αλλά και τους πολιτικούς που θα εγκαινιάσουν αυτή την έκθεση, ότι μισό λίτρο νερό, έχει όσο ένα  κιλό γάλα. Μισό λίτρο νερό, έχει όσο ένα κιλό γάλα! Ας το καταλάβουν αυτό, να δουν τον αγώνα που δίνει ο κτηνοτρόφος, που κλειδώνει από μέσα και δεν κλειδώνει από έξω όπως κλειδώνουν οι άλλοι τα μαγαζιά τους».

Στο μεταξύ, συνάντηση στο κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, προτείνει η συντονιστική επιτροπή των αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας σε διάλογο. Οι αγρότες ζητούν να συζητήσουν με την κυβέρνηση αλλά επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη θέλουν να υπογραφούν άμεσα ότι συμφωνήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *