Home > νέα > Εδώ και 100 χρόνια τελείται στη Δράμα το Ταφικό Έθιμο – Πλήθος κόσμου στα Κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης

Εδώ και 100 χρόνια τελείται στη Δράμα το Ταφικό Έθιμο – Πλήθος κόσμου στα Κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης

Από το Σύλλογο Ακρίτες Νέας Κρώμνης

Εδώ και 100 χρόνια τελείται

στη Δράμα το Ταφικό Έθιμο

Πλήθος κόσμου στα Κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Κυριακής στα Κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης, τελέστηκε το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων. Πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο κρατάει αιώνες τώρα χωρίς καμιά διακοπή, ενώ στη Δράμα διεξάγεται εδώ και 100 χρόνια.

Στη Δράμα, το Ταφικό Έθιμο αναβιώνει από τον Σύλλογο «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», γίνεται στα Κοιμητήρια της περιοχής και συμμετέχει σ’ αυτό πλήθος κόσμου, προσφέροντας κόκκινα αβγά, τσουρέκια και διάφορα άλλα εδέσματα.

Μετά από το τρισάγιο, ακολούθησαν χαιρετισμοί από αιρετούς του τόπου μας, ενώ στη συνέχεια, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας, φίλοι και συγγενείς επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων τους και τρώνε και πίνουν με ένα συμβολικό τρόπο, σαν οι προσφιλείς νεκροί να είναι ακόμα εν ζωή.

Φίλοι και συγγενείς, μιλάνε για τον νεκρό, φέρνουν στο μυαλό τους όλα όσα πέρασαν μαζί του, και αν αγαπούσε το τραγούδι, φίλοι του τραγουδούν πάνω από τον τάφο με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας.

Βαθιά εσωτερική ανάγκη

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», αναφέρει ότι το έθιμο αυτό τελείται από τους Ποντίους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προεξαρχόντων του Συλλόγου των Σουρμένων, που έχει μια ιδιαίτερα μεγάλη ιστορία στο Ταφικό Έθιμο.

Όπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτίδης, «κινούμενοι από μια βαθιά εσωτερική ανάγκη να συνδεθούμε με τις ρίζες μας, να συνδεθούμε μέσα στο αγαπητικό κλίμα της πασχάλιας χαράς με τους πολυθρύλητους νεκρούς μας, συγκεντρωθήκαμε για μια ακόμα χρονιά στο νεκροταφείο της Νέας Κρώμνης, προκειμένου να αναβιώσουμε το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων. Ένα έθιμο ύψιστης συμβολικής σημασίας για τον ελληνικό και ποντιακό πολιτισμό με βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα και άρρηκτα συνδεδεμένο με το κήρυγμα του Χριστού περί ανάστασης νεκρών».

Όπως σημειώνει ιδιαίτερα μάλιστα, «το μνημόσυνο, η επίσκεψη στους τάφους με τη λίρα, τα κόκκινα αβγά και με τα τσουρέκια, οι ευχές για Χριστός Ανέστη, το πονεμένο άκουσμα της λίρας, δημιουργούν μια βαθιά αίσθηση χαράς, ελπίδας και σύνδεσης έστω και νοερά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή. Πιστεύω ότι φεύγοντας από εδώ, όλοι νιώθουμε μια βαθιά αίσθηση ότι είμαστε η συνέχεια των προγόνων μας και ότι με τη σειρά μας, θα παραδώσουμε με τη σειρά μας, τον πλούσιο ποντιακό πολιτισμό στις νέες γενιές».

Για το έθιμο αλλά και για τα μνημεία της Νέας Κρώμνης, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο πρόεδρος του Συλλόγου για τη Διατήρηση των Μνημείων της Νέας Κρώμνης κ. Παύλος Υπασπιστής, οποίος αναφέρει σχετικά: «Σήμερα τελούμε το Ταφικό Έθιμο για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, που πριν 100 χρόνια ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή την περιοχή. Από ευγνωμοσύνη τους τιμούμε, δεν τους ξεχνούμε ποτέ. Αυτοί μας μετέδωσαν το Ταφικό Έθιμο κι εμείς το μεταδίδουμε στα παιδιά μας».

Όπως λέει, «στο Ταφικό Έθιμο, γίνεται πρώτα ένα τρισάγιο για τους νεκρούς μας με τον ιερέα. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία της λίρας, γυρνάμε στους τάφους των προγόνων μας, με ποντιακά τραγούδια, εναποθέτουμε κόκκινα αβγά, ενώ κερνάμε υπάρχουν διάφορα εδέσματα στη μνήμη τους».

Αναφορικά με το ζήτημα της διατήρησης των μνημείων, ο κ. Υπασπιστής σημειώνει η Νέα Κρώμνη έχει τρία μνημεία: Τα Κοιμητήρια, τον Άγνωστο Στρατιώτη και την Βρύση της Τσοπάνγκας «και βρίσκονται σε σχετικά καλό επίπεδο. Προσπαθούμε για το καλύτερο πάντα και σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας για τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν. Νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατάσταση. Ο χώρος των Κοιμητηρίων είναι καθαρός και προσεγμένος. Εκείνο που χρειάζεται είναι περισσότεροι κάδοι να τοποθετηθούν από το Δήμο γύρω από τα Κοιμητήρια».