Home > Πρώτο Θέμα > Έγιναν χθες οι πρώτοι εμβολιασμοί του προσωπικού του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Δράμας

Έγιναν χθες οι πρώτοι εμβολιασμοί του προσωπικού του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Δράμας

Σε καλό κλίμα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο εμβολιασμός στη Δράμα

Έγιναν χθες οι πρώτοι εμβολιασμοί

του προσωπικού του Νοσοκομείου

και των Κέντρων Υγείας Δράμας

► Στα τέλη Ιανουαρίου η δεύτερη δόση του εμβολίου που είναι ήδη δεσμευμένη

75 φιαλίδια για 375 δόσεις στη Δράμα

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ από το πρωί της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου (χθες), οι εμβολιασμοί των υγειονομικών (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικοί) και λοιπού προσωπικού (διοικητικό και άλλοι εργαζόμενοι), του Γενικού Νοσοκομείου, καθώς και των Κέντρων Υγείας Ν. Δράμας.

emvolio 031

Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Αριστερά η πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του Γ.Ν. Δράμας κα. Κιόρτεβε και δεξιά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση του Γ.Ν. κ. Παναγιωτίδης.

Όπως είναι γνωστό, αρχικά είχε οριστεί οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν την περασμένη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, τελικά όμως η ημέρα αυτή άλλαξε από το Υπ. Υγείας και μετατέθηκε για τις 8 τρέχοντος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στη Δράμα 75 φιαλίδια, που αντιστοιχούν σε 375 δόσεις, καθώς κάθε φιαλίδιο περιέχει 5 δόσεις. Τα εμβόλια φυλάσσονται σε χώρο του Νοσοκομείου Δράμας και η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.

KIORTEVE

Κιόρτεβε: Ομαλά η διαδικασία…

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα. Παρθένα Κιόρτεβε, σημείωσε ότι «η διαδικασία ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά και δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής. Όλοι οι εμβολιαζόμενοι είναι μια χαρά, δεν έχει παρουσιαστεί καμιά αλλεργική αντίδραση και προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς».

Στην ερώτηση για τις ποσότητες των εμβολίων της δεύτερης δόσης αν αυτές υπάρχουν ήδη, η κα. Κιόρτεβε απάντησε: «Από όσο μας έχουν πει, αυτές οι ποσότητες είναι ήδη δεσμευμένες και θα τις έχουμε σε 21 μέρες. Αυτή την ώρα έχουμε 375 δόσεις και εμβολιάζονται όλοι οι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Δράμας».

emvolio 02

Παπαδόπουλος: Ενίσχυση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Με δηλώσεις του χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, τόνισε και αυτός ότι ο εμβολιασμός για χθες ξεκίνησε ομαλά και χωρίς προβλήματα στην όλη διαδικασία, ενώ μας είπε ότι η δεύτερη δόση αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιανουαρίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος έθιξε μάλιστα και το σοβαρό ζήτημα της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισημαίνοντας: «Αυτό που βάζουμε εμείς ως θέμα, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα αντίστοιχα μέτρα της ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο εμβολιασμός γρήγορα στον πληθυσμό. Ο λόγος ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνεις 1.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Πού θα τους κάνεις; Χρειάζονται καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ και γενικά μια ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού στα Νοσοκομεία».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «όπως ακούμε τώρα, αναμένεται σύντομα το τρίτο κύμα της πανδημίας, που σημαίνει ότι εμβολιασμός και τρίτο κύμα, θα συμπέσουν όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Με αυτή την έννοια, δεν μπορεί ένα Νοσοκομείο όπως της Δράμας να επιφορτιστεί και με το τρίτο κύμα της πανδημίας και με το εμβόλιο. Οπότε εδώ χρειάζεται, η κυβέρνηση να θωρακίσει άμεσα των Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και μάλιστα αυτή να είναι σταθερή και μετά την πανδημία. Γιατί υπάρχουν ασθενείς που πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους, να κάνουν τις εισαγωγές τους. Το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει ζητήματα υγείας σε δεύτερο βαθμό. Αυτή την ώρα, ειδικά για τη Δράμα τουλάχιστον, δεν γνωρίζουμε επίσης τι θα γίνει με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Αν πάντως οριστεί το Νοσοκομείο ως εμβολιαστικό κέντρο, εμείς θα αντιδράσουμε. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Πρέπει να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «η κυβέρνηση έχει αναγγείλει συνολικά 1050 εμβολιαστικά κέντρα. Είναι κατάλληλα εξοπλισμένα; Έχουν γιατρούς και το απαραίτητο προσωπικό;»

Ιδιώτες γιατροί

Όσον αφορά πάντως τον εμβολιασμό των ιατρών του ιδιωτικού τομέα, την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε γνωστό ότι «οι ιατροί και οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του εμβολιασμού» και θα εμβολιαστούν με το τέλος των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

«Εξ αρχής και βάσει της προτεραιοποίησης που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, οι ιατροί και οδοντίατροι του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έτσι, σε συνέχεια των εμβολιασμών των εργαζομένων στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και των ωφελούμενων και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και των ιδιωτών ιατρών και οδοντιάτρων που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν».

Ο γενικός πληθυσμός

Αναφορικά με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, την Πέμπτη ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εγγραφές για τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 85 ετών σε όλη τη χώρα. Οι εμβολιασμοί αυτοί αναμένεται να ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντάς, «οι άνω των 85 ετών πολίτες που είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα λάβουν το σχετικό SMS και μόνο αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους θα αλλάξουν το ραντεβού τους. Διαφορετικά πρέπει απλώς να εμφανιστούν στο σημείο που τους έχει υποδειχτεί μέσω του μηνύματος, την προκαθορισμένη ώρα. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν βάσει της προτεραιοποίησης που έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμού. Πρόκειται για περίπου 100.000 άτομα ενώ θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων».