Home > Πρώτο Θέμα > Εγκαινιάστηκε χθες η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα Η Μονάδα έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 120-150 άτομα

Εγκαινιάστηκε χθες η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα Η Μονάδα έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 120-150 άτομα

Εγκαινιάστηκε χθες η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα

Μετά τις 15 Αυγούστου ξεκινά η εξυπηρέτηση

των πρώτων ωφελούμενων στη Θεραπευτική

Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα

Η Μονάδα έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 120-150 άτομα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΑΡΧΙΣΕ από τη Δευτέρα και επίσημα η λειτουργία της πολυπόθητης Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ, ενώ χθες το μεσημέρι έγιναν τα εγκαίνια, παρουσία του προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελου Καφετζόπουλου, των αρχών και των φορέων της Δράμας.

Στα εγκαίνια, παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Καραγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργ. Πατακάκης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Ν. Λιάτσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Δράμας «ΔΡΑΣΗ» κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αν. Πούλιος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας κ. Καϊπάκης, οι εργαζόμενοι της Μονάδας, στελέχη του Νοσοκομείου Δράμας και άλλοι.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος, τόνισε ότι ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη Δράμα, μετά την λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Δράμας «ΔΡΑΣΗ».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, «με τη λειτουργία και αυτής της μονάδας, ολοκληρώνεται ένα σχέδιο των τελευταίων χρόνων, ώστε όλη η περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης να  καλυφθεί από τη λειτουργία των μονάδων, τόσο από την πλευρά της πρόληψης όσο και αυτή τη θεραπείας».

Αυτές τις μέρες ήδη ξεκίνησε το προσωπικό να εργάζεται και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης, ενώ από τις 15 Αυγούστου και μετά, θα αρχίσει να εξυπηρετεί τους πρώτους ωφελουμένους, οι οποίοι θα έρθουν από την αντίστοιχη μονάδα της Καβάλας, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει και η λίστα των αιτήσεων, ώστε όποιος έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες της μονάδας, να μπορεί τις επόμενες μέρες να αιτηθεί και να ξεκινήσει η θεραπεία του.

Η μονάδα αυτή, όπως και άλλες μονάδες σε επαρχιακές πόλεις όπως στη Δράμα, μπορούν να εξυπηρετήσουν από 120 έως και 150 άτομα, ενώ δεν χρειάζεται μεγαλύτερη μονάδα για το Νομό της Δράμας. Προς το παρόν θα ξεκινήσει με 20 άτομα, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 άτομα.

OKANA (1)OKANA (2)

Χαιρετισμοί και τα εύσημα στον Κ. Μιχαηλίδη και τον Ιατρικό Σύλλογο

Στο χαιρετισμό του ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Λιάτσης, τόνισε ότι όλοι οι φορείς της Δράμας βοήθησαν για τη δημιουργία αυτής της μονάδας, «καθώς είναι αποτέλεσμα συνεργειών. Όλοι μαζί βάλαμε πλάτη σ’ αυτό, ήρθαμε να αγκαλιάσουμε αυτή τη δομή και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό κοινωνικό έργο εξυπηρετεί αυτή η μονάδα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας με τη σειρά του, είπε ότι οι πρώτες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ακόμα, από το 2009, τόσο με τον κ. Γεωργιτσόπουλο όσο και με τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος το προχώρησε στη συνέχεια.

«Η κατάρα των ναρκωτικών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και η μάστιγα των ναρκωτικών καθηλώνει καθημερινά νέα παιδιά και γίνονται εξαρτημένοι πολίτες με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Είναι σημαντικό ότι δεν θα μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα και θα μπορέσουν να κάνουν τη θεραπεία τους στην πόλη τους», κατέληξε ο κ. Πατακάκης.

Ο βουλευτής Δράμας κ. Καραγιαννίδης, ευχαρίστησε «την ψυχή αυτής της προσπάθειας, που ακόμα και σε δύσκολες εποχές το πίστευε ότι θα γίνει, τον Κώστα Μιχαηλίδη. Η προσπάθεια βέβαια και η συνέργεια του πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ουσιαστική, όπως και του Ιατρικού Συλλόγου. Αυτή η μονάδα θέλει να βοηθήσει ένα κόσμο που έχει βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες. Χρειάζεται να δούμε τη μονάδα με αλληλεγγύη και υποστηρικτικά, αλλά και τον κόσμο που θα έρχεται σ’ αυτήν και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη μονάδα αυτή όσο περισσότερο γίνεται με θετικά βήματα», κατέληξε.

Τέλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, έκανε με τη σειρά του ιδιαίτερη αναφορά «στους αφανείς ήρωες, σ’ αυτούς που δεν φάνηκαν, αλλά προσέφεραν τα μέγιστα, όπως τον Κώστα Μιχαηλίδη, τον Ιατρικό Σύλλογο και όλους αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν σ’ αυτό το εγχείρημα. Είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, θα βοηθηθούν οικογένειες που έχουν μεγάλο πρόβλημα, και ιδίως δικά μας παιδιά και εύχομαι αυτή η μονάδα να βοηθήσει να σωθούν νέα παιδιά που το έχουν μεγάλη ανάγκη.»

 

Η αποχώρηση Μιχαηλίδη και το παράπονο Κυριαζίδη!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, ο κ. Κ. Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Δράμας «ΔΡΑΣΗ», της πρώτης μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα για την πρόληψη, ήταν παρών στα εγκαίνια, ενώ αποχώρησε ενοχλημένος από τα λεγόμενα του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Λιάτση, όταν είπε «βάλαμε πλάτη σ’ αυτό».

Να σημειώσουμε ότι, οι προσπάθειες να δημιουργηθεί στη Δράμα, τόσο το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΔΡΑΣΗ», όσο και η σημερινή Μονάδα Θεραπείας του ΟΚΑΝΑ, είχαν ξεκινήσει από το 2009, όπου από τη θέση του νομαρχιακού συμβούλου ο κ. Μιχαηλίδης, είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες αυτές. Παρ’  όλα αυτά, χθες, ο ίδιος ένιωσε ότι η δουλειά του αυτή δεν φάνηκε να αναγνωρίζεται.

Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι στα εγκαίνια δεν παραβρέθηκαν οι άλλοι δύο βουλευτές Δράμας, ο κ. Κυριαζίδης και η κα. Κεφαλίδου. Ήδη, από την προηγούμενη των εγκαινίων, ο κ. Κυριαζίδης είχε αποστείλει σχετικό δελτίο μέσω του οποίου εύχεται καλή λειτουργία, σημειώνοντας ως κατακλείδα: «Κάλιο αργά παρά ποτέ», ενώ στην αρχή μιλάει για «μια συλλογική προσπάθεια» η οποία έφτασε να υλοποιηθεί.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι, ο κ. Κυριαζίδης, απέστειλε και σχετικό δελτίο Τύπου της υφυπουργού Υγείας κας Παπακώστα στις 11 Δεκεμβρίου 2014, με το οποίο γινόταν γνωστή τότε, μια συνάντηση του ίδιου με την υφυπουργό και στελέχη του ΟΚΑΝΑ εκείνης της εποχής, όπου τέθηκε το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών στελέχωσης της μονάδας.