Home > Πρώτο Θέμα > Με μια από τις πλέον δίσεκτες χρονιές μπαίνουμε στο άγνωστο μιας νέας δεκαετίας με πολλές ελπίδες

Με μια από τις πλέον δίσεκτες χρονιές μπαίνουμε στο άγνωστο μιας νέας δεκαετίας με πολλές ελπίδες

Το 2020 μέσα από τους τίτλους του «Πρωινού Τύπου»

Με μια από τις πλέον δίσεκτες χρονιές

μπαίνουμε στο άγνωστο μιας νέας

δεκαετίας με πολλές ελπίδες

► Το 2020 κέρδισε επάξια τον τίτλο της χρονιάς ορόσημο για τον 21ο αιώνα!

► Τα πάντα επισκίασε ο κορωνοϊός που άλλαξε τη ζωή μας…

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 2020, είναι μια χρονιά, που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της «χρονιάς ορόσημο» για τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για μια χρονιά, για την οποία θα συζητάμε δεκαετίες μετά, μια χρονιά που το μέλλον θα την τοποθετήσει στην Ιστορία, σε ένα ιδιαίτερο και μεγάλο κεφάλαιο.

Ο λόγος φυσικά, ποιος άλλος, από την πανδημία του κορωνοϊού, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς, εκατομμύρια πληγωμένους ανθρώπους και ακόμα, εκατοντάδες διαλυμένες οικονομίες κρατών, φτωχοποιήσεις και κλείσιμο χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων και άλλα πολλά.

Πάνω απ’ όλα όμως, σίγουρα θα πρόκειται για την πλέον δίσεκτη χρονιά, που άλλαξε τον κόσμο μας. Και όχι μόνο άλλαξε τον κόσμο, αλλά τον γύρισε κυριολεκτικά ανάποδα και έβγαλε το μέσα έξω.

Η αλήθεια είναι ότι, σήμερα ακόμα, την τελευταία μέρα του 2020, δεν μπορούμε να δούμε ή να μαντέψουμε τι ακριβώς αλλάζει – όχι απλά στη ζωή όλων μας – αλλά κυρίως σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Πλέον, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, όσο κι αν νομίζουμε ή πιστεύουμε ότι όλοι ζούμε περιχαρακωμένοι στις οικονομίες των χωρών μας, ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία. Και αν ακόμα είχαμε κάποιες αμφιβολίες περί αυτού, ο κορωνοϊός με την περίφημη πλέον ονομασία Covid-19, απέδειξε ότι όλος ο πλανήτης είναι μια γειτονιά!

Η Δράμα, μια μικρή γειτονιά κι αυτή, στέναξε κυριολεκτικά από τον κορωνοϊό και το πλήρωσε με τουλάχιστον 200 νεκρούς συμπολίτες μας και μερικές χιλιάδες θετικών από τον κορωνοϊό, που σίγουρα πέρασαν δύσκολες μέρες.

Ο «Πρωινός Τύπος», μπροστά σ’ όλη αυτή τη λαίλαπα της απίστευτης αυτής κατάστασης, παρέμεινε όρθιος στις επάλξεις της ενημέρωσης, χωρίς να κλείσει ούτε μια μέρα, ούτε στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου, ούτε και στη δεύτερη που άρχισε στις 7 Νοεμβρίου.

Με πίστη στην αληθινή ενημέρωση των αναγνωστών του, ο «Πρωινός Τύπος» δεν έκανε ούτε βήμα πίσω, δεν κοντοστάθηκε ούτε στιγμή, δεν δείλιασε λεπτό απέναντι σ’ εκείνες τις φωνές, που με τον βρώμικο σχολιασμό τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του διαδικτύου, έβριζαν, απειλούσαν και χυδαιολογούσαν όλη αυτή την περίοδο.

Σταθήκαμε πιστοί απέναντι στην αλήθεια και την ενημέρωση των αναγνωστών μας για την κατάσταση που επικρατούσε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα, και ειδικά εκείνο τον «μαύρο Νοέμβρη» με τους συμπολίτες μας να πεθαίνουν καθημερινά από τον Covid-19, σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε, τόσο στην κοινωνία της Δράμας, όσο και στο Νοσοκομείο.

 

Το 2020 μέσα από τους τίτλους του «Πρωινού Τύπου»

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Το 2020 για τη Δράμα ξεκινούσε με την αγωνία αν θα υπήρχε χιόνι στο Φαλακρό, ώστε να δουλέψει το ομώνυμο Χιονοδρομικό κέντρο. Και ο πρώτος τίτλος της χρονιάς για τον «Π.Τ.» ήταν: «Καλά καιρικά μηνύματα με χιόνι τις επόμενες ημέρες! Αυξημένη επισκεψιμότητα αλλά χωρίς το απαραίτητο χιόνι στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Πάνω από 1.500 άτομα μεταξύ 20 – 31 Δεκεμβρίου».

Τις επόμενες ημέρες, ο πρώτος Έφορος Αρχαιοτήτων στη Δράμα κ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του μιλούσε για μια επιτυχημένη ομολογουμένως τετραετή θητεία, από την οποία όμως αποχωρούσε με έναν δύσκολο τρόπο.

Την ίδια περίοδο, στις 8 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης έκανε ένα μίνι απολογισμό για την επιχείρηση, η οποία όμως τις τελευταίες ημέρες του έτους, έμελλε να οδηγηθεί στο κλείσιμό της.

Στις 14 Ιανουαρίου, 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας, «Πόλη+Ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ανακοινώνουν την πρότασή τους να γίνει εκκαθάριση και η ΔΕΚΠΟΤΑ να οδηγείται προς κλείσιμο.

Μέσα στον Ιανουάριο, ο Δήμος Παρανεστίου ανακοινώνει την έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με 1,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον γενικό πληθυσμό, ο Νομός Δράμας, για άλλη μια φορά, καταλαμβάνει τα πρωτεία με τον λιγότερο πληθυσμό στην Περιφέρεια ΑΜΘ με 96.845 άτομα.

Στα μέσα του Ιανουαρίου, εγκρίνονται 600.000 ευρώ από το «Φιλόδημος ΙΙ» για νέο ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας.

ARAP TZAMI 4

Με συνέντευξή του στον «Π.Τ.» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, ανακοινώνει ότι το φθινόπωρο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα για το φυσικό αέριο στη Δράμα.

Με προκήρυξη από το Υπ. Πολιτισμού, αναδεικνύεται ανάδοχος για τις εργασίες αποκατάστασης του Αράπ τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων. Οι εργασίες ξεκινούν τον Φεβρουάριο και συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα.

Από το δήμαρχο Δοξάτου ξεκινούν πρωτοβουλίες για την κατασκευή ενός μεγάλου καταφυγίου σε περιοχή του Δήμου, μαζί με όλους τους δημάρχους της Π.Ε. Δράμας. Τελικά, η συμφωνία μεταξύ τους δεν επέρχεται και ο κάθε Δήμος ξεχωριστά τραβάει το δρόμο του, τουλάχιστον σ’ αυτό το θέμα. Δεν υπήρξε νέα προσπάθεια.

Στις 21 Ιανουαρίου, 10 Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε. Δράμας, εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων στους μαθητές.

Στις 25 Ιανουαρίου, εγκρίνονται 63,2 εκατ. ευρώ από το Υπ. Ανάπτυξης για το 2ο Τμήμα του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, δεν έχουμε δει καμιά δημοπράτηση του έργου.

Οι ιώσεις του χειμώνα, οδηγούν εκατοντάδες μαθητές Δημοτικών Σχολείων στο Νοσοκομείο και εκφράζονται για πρώτη φορά λόγοι ανησυχίας. Αποτέλεσμα των ιώσεων, Δημοτικά Σχολεία και Παιδικοί Σταθμοί να ανακοινώνουν το προσωρινό τους κλείσιμο.

KORAKAKH 1

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, υπερψηφίζεται η πρόταση της αντιπολίτευσης για κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ. Παρ’ όλα αυτά, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, καθώς ακολουθούν διάφορα «νομικίστικα ζητήματα».

Η Δραμινή Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη, θα γίνει η πρώτη γυναίκα αθλήτρια στην ιστορία, που θα μεταφέρει πρώτη την Ολυμπιακή Φλόγα από την Ολυμπία. Ιστορική στιγμή, η οποία παρ’ όλα αυτά, δεν έφτασε μέχρι το τέλος της, καθώς εξαιτίας της πανδημίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στην Ιαπωνία, ακυρώθηκαν.

Με στοιχεία που ανακοινώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των Δραμινών ανέρχονται στα 936 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο Έβρος είναι πρώτος στην ΠΑΜΘ με 1.3 δισ. καταθέσεις.

Το πρόβλημα με το δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, φτάνει στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, η Δράμα συνεχίζει να είναι ο τελευταίος σταθμός του τρένου πριν από τη Θράκη. Και όταν έρχεται η πανδημία, κόβεται ακόμα και το ένα ελάχιστο δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Δράμα.

Από το Υπ. Τουρισμού, χορηγείται νέο σήμα λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

Η Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ανακοινώνει ότι από τον Σεπτέμβριο 2020 θα μπορούσε να ξεκινήσει η λειτουργία των Φυλακών!!!

Νέα προγραμματική σύμβαση για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους 1,5 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ για τα επόμενα 3 χρόνια που σημαίνει την άμεση στήριξη της πολιτείας.

Στις 25 Φεβρουαρίου έρχονται υποσχέσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών που επισκέπτεται τη Δράμα, για την βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Δράμας – Αμφίπολης, μέσω του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας.

Στις 28 Φεβρουαρίου, γίνεται γνωστό το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σε μαθήτρια Λυκείου που μόλις γύρισε από Ιταλία.

Την ίδια μέρα ανακοινώνεται η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων της Χωριστής και τα Κούλουμα στον Κορύλοβο. Ο κορωνοϊός μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας.

Στις 29 Φεβρουαρίου, κλείνει το Τελωνείο στις Καστανιές Έβρου, καθώς ομάδες παράνομων μεταναστών επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Όλο το Μάρτιο, δεκάδες αστυνομικών και από τη Δράμα, ενισχύουν τις δυνάμεις στα σύνορα του Έβρου.

Στις 11 Μαρτίου, γίνονται οι πρώτες απολυμάνσεις σε σχολεία. Λίγες μέρες αργότερα, θα έχουμε το κλείσιμο των σχολείων και ο Μάρτιος θα χαρακτηριστεί ως ο μήνας της πρώτης καραντίνας στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας.

Με άρθρο του ο «Π.Τ.» σηματοδοτεί την «τραγική κατάσταση στη Δράμα για τον κορωνοϊό», καθώς κυκλοφορούν διάφορα ασύστολα ψεύδη χωρίς καμιά ενημέρωση. Μόνη επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ και το Υπ. Υγείας κεντρικά από την Αθήνα. Επίσης, μειώνονται οι επιβάτες σε λεωφορεία και αστικές συγκοινωνίες.

18 Μαρτίου, κλείνουν για πρώτα φορά τα καταστήματα, εξαιρούνται φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και τροφοδοσία καυσίμων και τράπεζες.

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ζητάει από το Δήμο Δράμας την ανάληψη των συσσιτίων της Εκκλησίας, τα οποία τελικά και αναλαμβάνει. Ένας από τους λόγους, ότι έκλεισαν οι Ναοί και άρα δεν μπορεί οικονομικά η Μητρόπολη να ανταπεξέλθει.

19 Μαρτίου, ξεκινάει για πρώτη φορά η τηλεκπαίδευση και σε μαθητές στη Δράμα, με καθηγητές να παραδίδουν τα πρώτα μαθήματα, αρχικά σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Ήδη, η ζωή όλων μας αλλάζει και ξεκινάει έλεγχος εισόδου σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος και ο κόσμος της Δράμας, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες από το κλείσιμο των καταστημάτων.

Ακόμα, για πρώτη φορά ακυρώνεται η παρέλαση της 25ης Μαρτίου λόγω της πανδημίας.

Τα τέλη Μαρτίου, αλλάζει η μορφή διοίκησης στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙΠΕ Δράμας.

Στα τέλη Μαρτίου, μια 50χρονη γυναίκα, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας για πρώτη φορά. Σύμφωνα πάντα με όσα έγιναν γνωστά.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων της Δράμας, ξεκινάει διανομή φαρμάκων σε ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.

Γίνεται η πρώτη έκκληση από την Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, προς όσους έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σε υλικοτεχνική υποδομή στο Νοσοκομείο Δράμας. Επιβεβαιώνονται και επίσημα τα πρώτα 4 θετικά κρούσματα. Έκτοτε, η αναφορά των κρουσμάτων γίνεται καθημερινή, όπως και η προσφορά βοήθειας πολλών φορέων της περιοχής μας προς το Νοσοκομείο Δράμας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας διαμαρτύρεται για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Το πρόβλημα θα αναδειχθεί σημαντικό στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συμμετοχή Δραμινών στη εξ αποστάσεως εκπαίδευση αυξάνεται σημαντικά.

Ανώνυμος επιχειρηματίας από την περιοχή της Προσοτσάνης προσέφερε ένα iso box έξω από το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης για εξετάσεις  υπόπτων περιστατικών από κορωνοϊό.

Στις 10 Απριλίου, άρχισε η διανομή συσσιτίου από το Δήμο Δράμας, με 8.400 γεύματα την ημέρα.

Ο κ. Γ. Σακαρίδης, αναλαμβάνει νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, μετά από τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου, το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων προϊσταμένων εκπαίδευσης, στη Δράμα γίνονται 5.542 μαθήματα ηλεκτρονικών τάξεων σε όλα τα σχολεία. 2.797 στην Πρωτοβάθμια και 2.745 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας.

Το ζήτημα με τις μάσκες παίρνει δημοσιότητα και στο Νευροκόπι υπάρχει μια από τις βιοτεχνίες παραγωγής μασκών, η οποία παράγει 100.000 μάσκες ημερησίως κάθε τύπου.

Μεγάλα προβλήματα στο χώρο της εστίασης από την καραντίνα. Επιχειρηματίες της Δράμας μιλώντας στον «Π.Τ.» προβλέπουν δυσκολίες και λουκέτα το υπόλοιπο διάστημα.

 

ΜΑΙΟΣ 2020

Ανοίγουν σταδιακά κομμωτήρια και αθλητικοί χώροι, με ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Ξεκινά σταδιακά και η επαναλειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και ο προγραμματισμός τακτικών χειρουργείων του Νοσοκομείου Δράμας, από το οποίο όμως δεν υπάρχει καμιά απολύτως ενημέρωση.

AGORA DRAMAS 21

Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Δράμας, όπου θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων. Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, κάνει γνωστή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μεταφέρει τη λαϊκή αγορά στην οδό Χελμού. Οι δύο λαϊκές αγορές ταυτόχρονα είναι γεγονός, εξαιτίας των μέτρων που προτάσσει η πανδημία.

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, ανακοινώνει στον «Π.Τ.» ότι όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των πρώτη δια ζώσης μαθημάτων στην Γ΄ Λυκείου. Στις 11 Μαΐου ξεκινούν τα πρώτα μαθήματα.

Το Νοσοκομείο Δράμας ενισχύεται με 25 επικουρικούς νοσηλευτές, δηλώνει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Νοσηλευτών.

Ξεκινούν και στη Δράμα, οι πρώτες ιχνηλατήσεις και δειγματοληψίες για θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Την πρωτιά σπάζει το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Αν και ο κορωνοϊός επισκιάζει πλέον τα πάντα, εντούτοις κάποια έργα μπαίνουν σε σειρά, όπως ο κυκλικός κόμβος Ξηροποτάμου, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής.

Τον Ιούνιο, τα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή μας, είναι σε χαμηλό επίπεδο. Τα τεστ σε πολλές δομές της Δράμας αποδεικνύονται όλα αρνητικά.

Στις 17 – 18 Ιουνίου βρίσκεται στη Δράμα ο υφυπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, καθώς και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών κ. Καραμανλής, προκειμένου να κάνουν την τελετή παράδοσης παραλαβής του κτιρίου των Φυλακών Νικηφόρου. Μιλάνε για εντοπιότητα στις προσλήψεις, υπόσχονται το φθινόπωρο ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και μέχρι τέλος του έτους οι φυλακές θα λειτουργούν!!!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ζητάει επιτακτικά την αλλαγή του Οργανισμού του Νοσοκομείου Δράμας.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

Ο εμπορικός κόσμος της πόλης συζητάει έντονα το ζήτημα των δύο λαϊκών αγορών. Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία φρενάρει τα πάντα, ακόμα και την τελική απόφαση της δημοτικής αρχής για την οριστική μεταφορά της.

Εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα με την πατάτα στο Νευροκόπι, καθώς η απαγόρευση εισόδου εργατών από τη Βουλγαρία, δυσκολεύει την συγκομιδή της το επερχόμενο φθινόπωρο.

Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, επισημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα άνοιγαν οι αιτήσεις για συνδέσεις στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στη Δράμα.

Έντονη κινητοποίηση σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής της Σιδηροδρομικής Εγνατίας στη Δράμα.

FRAKTO

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Το Παρθένο Δάσος Φρακτού υποψήφιο για μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πρώτη χρηματοδότηση έρχεται από το Πράσινο Ταμείο στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Δράμας Σιδηροδρομικών, ανακοινώνει την πρόθεσή του για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου και ιδιαίτερου Μουσείου Τρένων στην πόλη.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Έδρας UNESCO στη Δράμα κ. Εμμανουλούδης, μιλάει για τη διατήρηση του οικοτουρισμού και προτείνει μια τολμηρή και επαναστατική λύση για τα Τενάγη Φιλίππων.

Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας διογκώνονται σταδιακά, χωρίς όμως να υπάρχει καμιά ενημέρωση. Ο Ιατρικός Σύλλογος με συνέντευξη Τύπου, επισημαίνει τα προβλήματα αυτά και ζητάει λύσεις από την πολιτεία.

Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους διεξάγεται με πολύ λίγους θεατές, ενώ ταυτόχρονα μεταδίδεται και διαδικτυακά. Αναβάλλονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων.

Λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, μαθητές γυμνασίων και λυκείων προβαίνουν σε καταλήψεις με ζητήματα που αφορούν τα μέτρα της πανδημίας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, αποφασίζεται οριστικά πλέον η ακύρωση της διοργάνωσης της Ονειρούπολης για το 2020.  Από το Δήμο Δράμας ανακοινώνεται ότι θα υπάρχει μόνο στολισμός και φωτισμός στην αγορά της πόλης.

agora

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

Ο εμπορικός κόσμος και τα επισιτιστικά καταστήματα αγκομαχούν! Μιλώντας στον «Π.Τ.» εκπρόσωποί τους, φοβούνται για το μέλλον και ζητούν ιδιαίτερα μέτρα στήριξης.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά, τα μεγάλα προβλήματα στο Κολυμβητήριο Δράμας

Σταδιακά έχουν αρχίσει πλέον και αυξάνονται τα θετικά κρούσματα στην περιοχή του Νομού Δράμας. Εκατοντάδες πλέον συμπολίτες γεμίζουν το Νοσοκομείο Δράμας. Οι μέρες είναι δύσκολες και ο Νομός Δράμας εισέρχεται από μέρα σε μέρα στο «κόκκινο» επίπεδο.

Ο Οκτώβριος, είναι ο μήνας κατά τον οποίον, ένα –ένα τα σχολεία του Νομού, κλείνουν τα τμήματά τους εξαιτίας κρουσμάτων. Καθημερινά δημοσιεύουμε πόσα τμήματα κλείνουν για διάστημα 14 ημερών.

Έντονη ανησυχία από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος με δηλώσεις του επισημαίνει ότι βρισκόμαστε «μια ανάσα από το 4ο κόκκινο επίπεδο λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στη Δράμα!»

Το Νοσοκομείο ανακοινώνει την αναστολή επισκεπτηρίων και αλλαγές στο πρόγραμμα των χειρουργείων του.

nosokomeio

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Ο «μαύρος Νοέμβριος» για τη Δράμα. Το Νοσοκομείο Δράμας γεμίζει από ασθενείς με κορωνοϊό. Ιδρύονται 3 κλινικές Covid-19, κλείνει η Παθολογική και αναστέλλονται λειτουργίες και άλλων κλινικών.

Επί της ουσίας, όλο το Νοσοκομείο μετατρέπεται σε Νοσοκομείο Covid-19. Δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό και τίθενται σε καραντίνα, με αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού. Σταδιακά πεθαίνουν δεκάδες συμπολίτες μας. Ο τραγικός απολογισμός μαζί με τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε περίπου 200 συμπολίτες μας νεκρούς από την ασθένεια. Μόνο στο Νοσοκομείο της Δράμας, οι ασθενείς ξεπερνούν τους 170.

Δύο νοσηλεύτριες χάνουν τη ζωή τους.

Στις 25 Νοεμβρίου έρχεται στη Δράμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κάνει σύσκεψη και δίνει οδηγίες. Στις 26 οργανώνεται η πρώτη χερσαία αεροδιακομιδή με ασθενείς από τη Δράμα σε ΜΕΘ της Αττικής.

Στις 28 η διοίκηση του Νοσοκομείου δίνει την πρώτη συνέντευξη Τύπου και για πρώτη φορά γίνεται γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας. Την ίδια μέρα επισκέπτεται το Νοσοκομείο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας.

drama1

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Παρ’ όλη τη θλίψη που επικρατεί, η πόλη στολίζεται χριστουγεννιάτικα.

Η πανδημία αφήνει ολέθριες ζημιές στους πατατοπαραγωγούς Νευροκοπίου, οι οποίοι ζητούν ειδικές αποζημιώσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ανακοινώνει για πρώτη φορά την ενίσχυση του Νοσοκομείου με ειδικά κονδύλια για την πανδημία, με υλικοτεχνικό υλικό.

Η καραντίνα καταστρέφει τον εμπορικό κόσμο της Δράμας. Με δηλώσεις στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί.