Home > νέα > Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα έργων μετεγκατάστασης τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας Δωρεά εκπόνησης μελετών από τη Raycap και προβλεπόμενο κόστος 3 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα έργων μετεγκατάστασης τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας Δωρεά εκπόνησης μελετών από τη Raycap και προβλεπόμενο κόστος 3 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα. Γκάγκα

Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα έργων

μετεγκατάστασης τμημάτων

στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Δωρεά εκπόνησης μελετών από τη Raycap και προβλεπόμενο κόστος 3 εκατ. ευρώ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΟΛΥ καλό δρόμο βρίσκεται η πλήρη αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας, όσον αφορά τόσο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, την αγορά ξενοδοχειακού εξοπλισμού, την αλλαγή πατωμάτων σε όλο το συγκρότημα, καθώς και την αναδιαμόρφωση ορισμένων Τμημάτων του.

Όσον αφορά την αναδιαμόρφωση Τμημάτων του Νοσοκομείου Δράμας, είχαμε αναφερθεί και παλαιότερα, ότι η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Raycap, είχε προβεί σε δωρεά σειράς μελετών, προκειμένου να γίνει νέα διαμόρφωση, όσον αφορά ορισμένα Τμήματα όπως το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας, το Φαρμακείο, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τη Διοικητική υπηρεσία και την Τεχνική Υπηρεσία.

Οι αλλαγές αυτές, εντάσσονται στο γενικότερο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Νοσοκομείου Δράμας, όπου συμπεριλαμβάνονται επίσης ίδρυση Νεφρολογικής Κλινικής, Μονάδα Χημειοθεραπείας, επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με συνολικό προϋπολογισμό 4.335.680 ευρώ.

Η αποδοχής της δωρεάς της Raycap για τις μελέτες, έγινε στις αρχές Απριλίου του 2021 και ταυτόχρονα δόθηκε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών. Η εκπόνηση των μελετών, έχει στόχο την ένταξη των αντίστοιχων κατασκευαστικών έργων στα σχετικά ευρωπαϊκά και κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου στη συνέχεια να κατασκευαστούν.

 

Η έγκριση μετεγκατάστασης

Πλέον, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας και η διοικήτρια κα. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, υπέγραψε και ενέκρινε την σκοπιμότητα των έργων μετεγκατάστασης ήδη λειτουργούντων Τμημάτων του Νοσοκομείου Δράμας, ενώ ταυτόχρονα εγκρίθηκε και η δημιουργία ενός Θαλάμου Αρνητικής Πίεσης που σήμερα δεν διαθέτει το Νοσοκομείο.

Οι μετεγκαταστάσεις αυτές αφορούν στα παρακάτω λειτουργούντα Τμήματα:

– Το εργαστήριο Φυσικοθεραπείας θα μετακομίσει σε υπάρχον κτήριο (δίπλα στο ΕΚΑΒ) το οποίο θα ανακατασκευασθεί.

– Το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, θα μετακομίσει στον σημερινό λειτουργούντα χώρο του Φυσικοθεραπευτηρίου.

– Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που θα μετατραπεί σε Νεφρολογικό Τμήμα, θα μετεγκατασταθεί στον 2ο όροφο, εκεί που λειτουργεί σήμερα η Διοικητική Υπηρεσία.

– Η Διοικητική Υπηρεσία θα μετεγκατασταθεί στον 1ο όροφο όπου τώρα λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

– Η Τεχνική Υπηρεσία θα επεκταθεί στον χώρο του σημερινού Φαρμακείου.

– Επίσης, θα δημιουργηθεί Ειδικός Θάλαμος Αρνητικής Πίεσης δίπλα στην Καρδιολογική Κλινική, σε άδειους χώρους της παλιάς Β΄ Παθολογικής Κλινικής.

Το προβλεπόμενο κόστος είναι 3.000.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι μελέτες μετεγκαταστάσεων είναι ώριμες και το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί είτε από Κοινοτικά Κονδύλια είπε από εθνικούς πόρους.
Όπως είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, η εταιρεία RAYCAP του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να προβεί στη δωρεά μελετών, σχετικά με την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Δράμας, ώστε να προσφέρει την εκπόνηση μέρους μελετών, προκειμένου να βοηθήσει στην υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το μέλλον του Νοσοκομείου Δράμας.

Πρόκειται για δύο βασικές μελέτες οι οποίες αφορούν τα εξής: α) Γενική Επισκόπηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και β) Σύνταξη Μελετών Δημοπράτηση για την Αναδιαμόρφωση Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, και έχουν χρηματοδοτηθεί από την RAYCAP A.E. και κόστισαν 110.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας.

Στο γενικότερο Επιχειρησιακό Σχέδιο, εντάσσονται επίσης όπως αναφέραμε παραπάνω, η ίδρυση Νεφρολογικής Κλινικής, ίδρυση και λειτουργία Πευμονολογικής Κλινικής, σύσταση Μονάδας Χημειοθεραπείας, η επέκταση και αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και η αύξηση της δυνατότητας περίθαλψης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), με προσαρμογή της στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κλίνες/100.000 κατοίκους.