Home > Πρώτο Θέμα > Εγκρίθηκε κονδύλιο 340.000 ευρώ από το Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου

Εγκρίθηκε κονδύλιο 340.000 ευρώ από το Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου

Ένα σημαντικό βήμα για τη λειτουργία τους…

Εγκρίθηκε κονδύλιο 340.000 ευρώ

από το Υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ για

το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου

► Δηλώσεις απόσπασης από 25 άτομα από τις Φυλακές Νιγρίτας και Κομοτηνής

► Συνάντηση Δικηγορικού Συλλόγου και των βουλευτών Δράμας με υφυπ. ΠΡΟ-ΠΟ κ. Οικονόμου για κτιριακά ζητήματα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΕΤΙΚΕΣ εξελίξεις έχουμε πλέον όσον αφορά το ζήτημα της έλευσης προσωπικού στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, καθώς πλέον πολύ σύντομα αναμένεται να αναλάβουν  υπηρεσία οι πρώτοι υπάλληλοι Φύλαξης.

Τις τελευταίες μέρες, θα έλεγε κανείς ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη να κινείται με γρήγορους ρυθμούς, για την εγκατάσταση της πρώτης ομάδας του προσωπικού Φύλαξης. Στόχος, να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αρχές Ιουνίου να βρίσκονται στη Δράμα οι πρώτοι κρατούμενοι.

Όπως ήδη δημοσίευσε την Τρίτη 28 Μαρτίου ο «Π.Τ.», την περασμένη Παρασκευή 24 Μαρτίου, εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ με τους πρώτους 81 νεοδιοριζόμενους ΔΕ Φύλακες στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας. Απ’ αυτά τα άτομα, οι 43 είναι για τη Δράμα και είναι μέρος του συνόλου των 398 θέσεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας Δ.Ε.  Προσωπικού Εξωτερικής Φύλαξης και Δ.Ε. Φύλαξης.

Μάλιστα, με δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε χθες Πέμπτη, ανακοινώνει το ίδιο και ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, λέγοντας ότι ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα των 43 ατόμων που διορίζονται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δράμας.

Συνάντηση Δικηγορικού Συλλόγου και βουλευτών με τον υφ. Προστασίας του Πολίτη

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Μαρτίου (χθες), οι τρεις βουλευτές Ν. Δράμας κ.κ. Μπλούχος, Ξανθόπουλος και Κεφαλίδου, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κα. Τσακιρίδου.

Όπως μας ενημέρωσε λίγο μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Πούλιος, κατά τη συνάντηση που αφορούσε κυρίως τα ζητήματα παρεμβάσεων στο κτιριακό συγκρότημα των Φυλακών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ήδη έχει εγκριθεί κονδύλιο 340.000 ευρώ για την αποκατάσταση όλων των βλαβών που υπάρχουν και σημείωσε ότι, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση των Φυλάκων, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές. Όπως είπε πάντα ο ίδιος ο υφυπουργός, ευελπιστεί ότι τον Ιούνιο θα είναι όλα έτοιμα προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους κρατούμενους. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, ότι, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες, δεν θα μπουν οι κρατούμενοι υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Αποσπάσεις – μετατάξεις στη Δράμα

Στο μεταξύ, όπως ενημερώνει ο πρώην δήμαρχος Δράμας και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ο οποίος επί των ημερών του είχε δώσει ιδιαίτερο αγώνα για την κατασκευή και λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου, το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε ανακοίνωση για αποσπάσεις εν υπηρεσία προσωπικού Φύλαξης από άλλα Καταστήματα Κράτησης προς τη Δράμα.

Το σχετικό έγγραφο που υπογράφεται από τον γεν. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου 2023 και ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους του κλάδου ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης, να δηλώσουν ενδιαφέρον για αποσπάσεις στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας. Το αίτημα παρέμεινε ανοικτό μέχρι και 27 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο κ. Μαργαρίτης, αίτημα για απόσπαση υπέβαλαν συνολικά 25 άτομα και συγκεκριμένα 13 από τις φυλακές Νιγρίτας, 7 από τις φυλακές Κομοτηνής και 5 από άλλες φυλακές της χώρας. Στην πλειοψηφία τους οι αιτούντες είναι Δραμινοί.

Οι πρώτοι 43 νεοδιοριζόμενοι

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, την περασμένη Παρασκευή 24 Μαρτίου, ανακοινώθηκε το πρώτο ΦΕΚ με τους 43 πρώτους νεοδιοριζόμενους του προσωπικού Φύλαξης από την προκήρυξη 9Κ. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθούν και τα υπόλοιπα ΦΕΚ με την ανακοίνωση και των υπολοίπων διοριστέων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των προοριζομένων για τις φυλακές Νικηφόρου.

Οι νεοδιοριζόμενοι θα εγκατασταθούν στις Φυλακές Νικηφόρου, μετά από δίμηνη εκπαίδευσης που θα έχουν. Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει πρόσφατα και ο «Π.Τ.», στις Φυλακές Νικηφόρου έχουν ήδη εγκατασταθεί ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και οι προϊστάμενοι Οικονομικού και Διοικητικού και όλοι οι διορισθέντες ΟΕ που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους.

Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, οι Φυλακές Νικηφόρου πολύ σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία. Πέρασαν κάπου 20 χρόνια αγωνίας και αγώνων για τη Δράμα, προκειμένου αυτό το κτίριο να μπορέσει να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία του, την ώρα που για παράδειγμα το αντίστοιχο Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται ταυτόχρονα και ήδη λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και σ’ αυτόν τον τομέα, η Δράμα έμεινε πίσω, για λόγους που κανείς δεν μπορεί να δώσει μια πειστική εξήγηση.

Οι Φυλακές Νικηφόρου Δράμας, θα απασχολούν πάνω από 300 μόνιμους υπαλλήλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων Δραμινοί και γενικότερα θα βοηθήσει σημαντικά στην οικονομία της περιοχής.

Τρίτος Εισαγγελέας και Τμήμα Μεταγωγών

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν επίσης την πλήρη λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου, είναι και το ζήτημα της τρίτης θέσης εισαγγελέως στη Δράμα, ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνονται υποθέσεις των κρατουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει κάνει κάποιες επαφές με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, ο οποίος τήρησε θετική στάση προς το παρόν για τρίτη οργανική θέση. Νεότερα επ’ αυτού αναμένεται να ανακοινωθούν προς το καλοκαίρι, καθώς οι όποιες νέες θέσεις αναλαμβάνουν από τον Σεπτέμβριο, που αρχίζει το νέο Δικαστικό Έτος.

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης, η δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, μια υπηρεσία απαραίτητη για τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας. Δυστυχώς, για το θέμα αυτό δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο μέχρι σήμερα. Για την ίδρυση του Τμήματος Μεταγωγών μίλησε προ ημερών με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, ο πρώην βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του. Όπως είπε μάλιστα, «η έναρξη λειτουργίας των Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο, πρέπει να συνδυαστεί και με τη δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των κρατουμένων αλλά και με την ικανή στελέχωση του συγκεκριμένου Τμήματος».