Home > Πρώτο Θέμα > Ειδικές προϋποθέσεις θέτει η τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών στα Τμήματα της Δράμας του ΔΙΠΑΕ – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

Ειδικές προϋποθέσεις θέτει η τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών στα Τμήματα της Δράμας του ΔΙΠΑΕ – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ

Ειδικές προϋποθέσεις θέτει η τροπολογία

για τα επαγγελματικά δικαιώματα των

φοιτητών στα Τμήματα της Δράμας του ΔΙΠΑΕ

Σαμαράς: Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκονται οι φοιτητές των Τμημάτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗΝ αναστολή των μαθημάτων, συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα τους για την απόκτηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, οι φοιτητές των δύο Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στη Δράμα.

Οι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, αλλά και του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών στις 11.00 το πρωί σήμερα, πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες, σχετικά με το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα, αλλά και να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» από την περασμένη εβδομάδα, οι απόφοιτοι των πενταετούς φοιτήσεως Τμημάτων που από την Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕΙ) που ήταν πριν το 2019, μετατράπηκαν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα με την απόκτηση του πτυχίου μετά από τις προπτυχιακές σπουδές τους. Αυτό σημαίνει ότι, όταν οι πρώτοι αποφοιτήσουν την επόμενη χρονιά, δεν θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καθώς το πτυχίο τους θα θεωρείται επί της ουσίας ένα χαρτί χωρίς αντίκρισμα.

Χθες το πρωί, οι φοιτητές είχαν γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, όπου ενημερώθηκαν από τους καθηγητές του ΔΙΠΑΕ σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι, η τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί και συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη και λογικά να ψηφιστεί.

Σαμαράς: Στον «αέρα» οι φοιτητές

Στη Δράμα βρέθηκε χθες στο μεταξύ και ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών όπου ανήκουν τα δύο Τμήματα, κ. Πέτρος Σαμαράς, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «τα παιδιά βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα», χωρίς την απόκτηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Και όπως σημειώνει, είναι παράξενο γιατί η πολιτεία, ενώ υποτίθεται ότι κάνει προσπάθειες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, εντούτοις θέτει αυτά τα συγκεκριμένα Τμήματα σε όλη την Ελλάδα, σε μια ειδική κατηγορία.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι το ΔΙΠΑΕ προσπαθεί και αυτό με κάποιες κινήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και δηλώνει αρχικά ότι είναι αισιόδοξος.

Όπως μας λέει, «φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις και το θέμα δεν πηγαίνει προς τα εκεί που θα θέλαμε να πάει η τροποποίηση αυτή».

Ερωτώμενος να μας πει σχετικά με τις αντιρρήσεις αυτές, ο κ. Σαμαράς σημειώνει: «Έτσι όπως έχει κατατεθεί η τροπολογία, αυτό που λέει είναι ότι, περιλαμβάνονται στα επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι των Τμημάτων πενταετούς φοίτησης, για τα οποία όμως τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σ’ αυτό είμαστε αντίθετοι».

Διαφορετική κατηγορία τα 5ετούς φοίτησης

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «οι προϋποθέσεις είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει γνώμη και όχι σύμφωνη γνώμη, από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) και το ΓΕΩΤΕΕ και στη συνέχεια μετά από αίτημα της Συγκλήτου να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπ. Παιδείας. Και εδώ είναι το θέμα. Ότι η ΕΘΑΕΕ, δίνει μια πιστοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών που η ίδια διαδικασία ισχύει για όλα τα Τμήματα και όλα τα Ιδρύματα. Δηλαδή, ενώ λ.χ. για την Γεωτεχνική του ΑΠΘ δεν υπάρχει αντίστοιχη προϋπόθεση ότι πρέπει να υπάρχει γνώμη της ΕΘΑΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ και μετά να βγει και η ΚΥΑ, εδώ τώρα μας λέει ότι γι’ αυτά τα Τμήματα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση, ΚΥΑ και άλλα. Και το Υπ. Παιδείας γιατί μπλέκεται στο θέμα αυτό, όταν το ζήτημα αφορά μόνο επαγγελματικά δικαιώματα; Δεν έχει καμιά σχέση με τον επαγγελματικό φορέα».

Όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς, «η όλη διαδικασία είναι λίγο στον αέρα, με την έννοια ότι βάζει κάποιες προϋποθέσεις, ενώ ισχύουν πρακτικά για όλα τα Τμήματα, εντούτοις τα βάζει μόνο για αυτά και όχι για άλλα. Όλα τα άλλα Τμήματα τα έχει ονομαστικά, ενώ τα συγκεκριμένα νέα της πενταετούς φοίτησης τα βάζει ομαδικά. Αυτό σημαίνει ότι ήδη μιλάμε για διάκριση και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα στο μέλλον».

Συμπληρώνει ακόμα ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, ότι, «ακόμα και αν συμφωνήσουμε για όλα αυτά, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα βγει η ΚΥΑ, πότε θα βγει η γνώμη από την ΕΘΑΕΕ; Πόσο χρόνο θα πάρει να γίνουν όλα αυτά; Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, γιατί από το 2024 και στα πενταετή προγράμματα, θα αρχίσουν να βγαίνουν οι φοιτητές, οι οποίοι είχαν μπει για πρώτη φορά μετά τη συνένωση το 2019. Τι θα τους πούμε τώρα αυτούς τους φοιτητές; Ότι κακώς μπήκαν και ότι δεν μπορούν να δουλέψουν επαγγελματικά παρά μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου; Αυτό είναι ένα θέμα. Σ’ αυτούς, προστίθενται και οι φοιτητές από τα παλιά προγράμματα των σπουδών, που όταν έγινε η συνένωση μπορούσαν να πάρουν μερικά μαθήματα και να πάρουν το πανεπιστημιακό πτυχίο. Αυτοί, αν έμεναν στο παλιό πτυχίο των ΤΕΙ θα είχαν επαγγελματικά δικαιώματα, τώρα με το καινούριο είναι ξεκρέμαστοι. Αθροιστικά όμως από την επόμενη χρονιά θα είναι αρκετοί».

Χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Σαμαρά που λέει ότι, «αν το ξέρει από την αρχή ο άλλος, για ποιο λόγο να έρθει εφόσον δεν  θα μπορεί να δουλέψει μετά; Τι θα γίνει μ’ αυτά τα ιδρύματα. Θα φτάσουμε στο σημείο να τα κλείσουμε; Αν είναι να το πουν για να ξέρουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα».