Home > Νέα > Εκδήλωση στη Δράμα από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας Ογδόντα χρόνια από την εξέγερση των κατοίκων της Δράμας ενάντια στη βουλγαρική κατοχή

Εκδήλωση στη Δράμα από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας Ογδόντα χρόνια από την εξέγερση των κατοίκων της Δράμας ενάντια στη βουλγαρική κατοχή

Εκδήλωση στη Δράμα από την Εταιρεία

Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας

Ογδόντα χρόνια από την εξέγερση των κατοίκων της Δράμας ενάντια στη βουλγαρική κατοχή

 

 

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ηρωική εξέγερση κατά της βουλγαρικής κατοχής το 1941.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) Μακεδονίας 1940-1974 και ομιλητές ήταν ο κ. Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο κ. Νίκος Θ. Γεωργιάδης, δρ. Ιστορίας, ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος «ΕΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1940-1974». Στην εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο κ. Δημήτρης Πασχαλίδης, πρ. Σχολικός Σύμβουλος. Συντονίζει η κα. Μαρία Καβάλα, ιστορικός – επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ.

Κατά την παρουσίαση των γεγονότων, ο κ. Κουζινόπουλος επεσήμανε ότι «μια φούχτα πατριώτες ξεσηκώνουν το λαό της Δράμας σε εξέγερση, κατά της φριχτής βουλγαρικής κατοχής. Για ένα 24ωρο περίπου, οι επαναστάτες καταλύουν την εξουσία των κατοχικών δυνάμεων, καταλαμβάνουν αστυνομικούς σταθμούς και κρατικά κτίρια, διώχνουν τους κατακτητές από πολλά χωριά της Δράμας».

«Η εξέγερση», συνέχισε ο κ. Κουζινόπουλος, «ήρθε ως αντίδραση στην άγρια καταπιεστική κατοχή που είχαν επιβάλει οι Βούλγαροι κατακτητές, όταν μετά τις 22 Απριλίου 1941 εισέβαλαν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Καθώς αμέσως μόλις πάτησαν το πόδι τους στο ελληνικό έδαφος, επιδόθηκαν σε μία πρωτοφανή προσπάθεια εκβουλγαρισμού της περιοχής από τον Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο. Απαγόρευσαν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Έκλεισαν τα σχολεία και τις εκκλησίες. Δολοφόνησαν δασκάλους και ιερωμένους. Κατέβασαν τις ελληνικές πινακίδες από τα καταστήματα. Επιδόθηκαν σε λεηλασίες, ξυλοδαρμούς και βιασμούς. Επέβαλαν βαριά φορολογία και εξανάγκασαν περισσότερους από 110.000 Έλληνες να εγκαταλείψουν την περιοχή, που την κατέστησαν επαρχία του βουλγαρικού κράτους».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, προλογίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό ωδείο Δράμας (με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων), τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι «το Δ.Σ. της ΕΔΙΑ Μακεδονίας αποφάσισε να αφιερώσει τη φετινή, 13η θεματική εκδήλωσή της για την κατοχή και τον εμφύλιο, στη βουλγαρική κατοχή και την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής στα βάρβαρα μέτρα εκβουλγαρισμού και εθνικής αφομοίωσης που εφάρμοσε το φιλοναζιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα, τιμάται η μνήμη των Δραμινών ανταρτών, που έπεσαν πολεμώντας στα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας στη διάρκεια της εξέγερσης, αλλά και όσων ξεσηκώθηκαν κατά της επέκτασης του βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη, στις 10 Ιουλίου 1943, με αποκορύφωμα την αιματηρή μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιουλίου 1943».

Η φωτογραφία από τον χαιρετισμό του κ. Πασχαλίδη, από το διαδικτυακό προφίλ του κ. Παντελή Μακρή.