Home > νέα > Εκδήλωση της υποψήφιας βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου- Ένας διάλογος για το τι κράτος θέλουμε και το κράτος δικαίου

Εκδήλωση της υποψήφιας βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου- Ένας διάλογος για το τι κράτος θέλουμε και το κράτος δικαίου

Εκδήλωση της υποψήφιας βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου

Ένας διάλογος για το τι κράτος

θέλουμε και το κράτος δικαίου

Δηλώσεις της Χ. Κεφαλίδου, Γ. Μεϊμάρογλου, Θ. Μαργαρίτη και Φ. Σαχινίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κεντρικό τίτλο: «Επόμενη μέρα: Τι κράτος θέλουμε;», πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας 15 Μαΐου, η υποψήφια βουλευτής Νομού Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο γραμματέας της Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης και ο εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» κ. Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Μιλώντας  στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κα. Κεφαλίδου σημείωσε ότι, «λίγες μέρες πριν τις εκλογές, θελήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Οι μονόλογοι  έχουν κουράσει. Ευκαιρία λοιπόν, έχοντας ένα  βαρύ οπλοστάσιο προγραμματικών θέσεων, να ανοίξουμε το διάλογο, για το τι κράτος θέλουμε. Είναι ουσιαστικά το διακύβευμα της επόμενης μέρας».

Όπως συμπλήρωσε «ο κ. Σαχινίδης συζητάει για το κομμάτι της ακρίβειας, της οικονομίας που μας καίει όλους, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, μηχανικός συζητάει το άλλο μεγάλο κομμάτι για τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, αυτό που μας καίει και μερικές φορές δεν τολμούμε να το αγγίξουμε και ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, συζητάει αυτό που πρέπει πάση θυσία να καταφέρουμε να διατηρήσουμε και είναι το κοινωνικό κράτος δικαίου που είναι βασικός πυλώνας του δικού μας προγράμματος».

Μεϊμάρογλου: Να αφήσουμε πίσω μας το πελατειακό κράτος

Αναπτύσσοντας το θέμα του ο κ. Μεϊμάρογλου, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ενώ όλοι οι υποψήφιοι λένε γιατί πρέπει να τους ψηφίσουμε, η κα. Κεφαλίδου κάνει μια συζήτηση πολιτική, βάζοντας προγραμματικές  θέσεις που πρέπει να συζητήσουμε».

Όπως τόνισε μάλιστα, «μιλάμε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, ότι φτάνει πια το πελατειακό κράτος, ότι δεν μπορεί πια αυτό το κράτος να εξυπηρετήσει, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται. Οι τετραετίες τελειώνουν, αλλά οι πρωθυπουργοί “δεν προλαβαίνουν” να κάνουν αυτά που έχουν υποσχεθεί και είναι καιρός να λύσουμε αυτό το θέμα και όχι να περιοριζόμαστε σε προσωπικές αντεγκλήσεις ή πολιτικές αντιπαλότητες, διχαστικά μηνύματα κτλ.».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «στις 22 του μήνα, δεν θα έχουμε ένα καινούριο κράτος, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βάλουμε τις βάσεις να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος για να περάσουμε από το πελατειακό κράτος σε ένα κοινωνικό, αναπτυξιακό κράτος για τη χώρα μας».

Μαργαρίτης: Μια εκδήλωση διαλόγου με επιχειρήματα

Με τη σειρά του, ο κ. Μαργαρίτης, σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι όλες οι τάσεις της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, δίνουν μια μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών. Θεωρούμε ότι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση όξυνε τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι ώρα λοιπόν να υπάρξει μια αλλαγή των συσχετισμών, ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, ήττα όμως και του αριστερού λαϊκισμού και έχουμε την εκτίμηση ότι αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2015 με την ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς θα αποδώσει και θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρωταγωνιστή των εξελίξεων».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «είναι θετικό ότι η Χαρά Κεφαλίδου διοργανώνει μια εκδήλωση που δεν είναι εκδήλωση συνθημάτων, αλλά μια εκδήλωση διαλόγου, έτσι ώστε τα επιχειρήματά μας να είναι πειστικά και όχι μόνο συνθήματα».

Σαχινίδης: Η παρέμβαση του κράτους στις μεγάλες κρίσεις

Τέλος ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, επεσήμανε ότι «σε μια περίοδο που η πολιτική έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, η Χαρά Κεφαλίδου προσπαθεί να επαναφέρει την προεκλογική συζήτηση, εκεί που θα έπρεπε κανονικά να είναι. Να συζητήσουμε δηλαδή που θέλουμε να πάμε τα επόμενα χρόνια τη χώρα. Δεν σαν κρύβω ότι πάμε σε εκλογές αυτή τη χώρα, την ώρα που βιώνουμε ακόμα τις συνέπειες τριών μεγάλων κρίσεων. Η πρώτη κρίση ήταν η χρηματοοικονομική το 2008-2009, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια, η δεύτερη κρίση ήταν της πανδημίας και η υγειονομική κρίση και η τρίτη η ενεργειακή κρίση. Αν κάτι προέκυψε ως συμπέρασμα απ’ αυτές τις κρίσεις ως συμπέρασμα, είναι ότι τελικά αυτός ο μύθος της συναίνεσης της Ουάσιγκτον ότι οι αγορές μπορούν με ένα μηχανικό τρόπο να λύσουν όλα τα προβλήματα, αποδείχθηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος μύθος που σε ένα μεγάλο βαθμό επηρέασε και τη σοσιαλδημοκρατία του Τρίτου Δρόμου η οποία ηττήθηκε, γιατί αποδέχθηκε αυτή τη λογική. Ποιος παρενέβη το 2008-2009 στις ΗΠΑ; Το κράτος, για να μπορέσει να διασφαλίσει χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ποιος παρενέβη για να διασφαλίσει τις χώρες από τις συνέπειες της πανδημίας; Το κράτος. Ποιος παρενέβη για να σώσει τις χώρες από τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης; Το κράτος. Άρα, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε απ’ αυτές τις εμπειρίες, είναι ότι ναι, χρειαζόμαστε ένα κράτος, αλλά ένα κράτος λειτουργικό και αποτελεσματικό».