Home > Νέα > Εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας από τα μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΥΕΔ)

Εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας από τα μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΥΕΔ)

 

Εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή

της Δράμας από τα μέλη της ΕΕΥΕΔ

Οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν και ανακάλυψαν τις ομορφιές της Δράμας

 

 

Την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, επισκέφθηκαν πρόσφατα τα μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΥΕΔ), ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της περιοχής μας.

Την πρώτη ημέρα της εκδρομής των μελών της ΕΕΥΕΔ, ξεκίνησε με το κατανυκτικό προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος στην Σίψα της Δράμας, όπου έδρασε και εκοιμήθει ο Νεοφανής Αγιος Γεώργιος Καρσλίδης, στον τάφο του οποίου ευλαβώς προσκύνησαν και δέχθηκαν την ευγενική και θερμή φιλοξενία στο αρχονταρίκι της Μονής, της Αγίας Ηγουμένης και μελών της συνοδείας της.

Ακολούθως, οι εκδρομείς κατευθύνθηκαν στην κοινότητα της Χωριστής Δράμας, όπου επισκέφθηκαν τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος ανεγέρθηκε το έτος 1906, όταν Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών (1902-1910) ήταν ο Χρυσόστομος Καλαφάτης, μετέπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης και Εθνομάρτυς.

EKDROMH ENOPLES DYNAMEIS 1

Αναμνηστική φωτογραφία στο οχυρό ΛΙΣΣΕ

Ο Χρυσόστομος, ως Μητροπολίτης Δράμας ανάπτυξε έντονη δραστηριότητα, με την ανέγερση εκκλησιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με τη δημιουργία προνοιακών δομών και άλλα, καθώς επίσης είχε σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα. Ο ναός αυτός πέρα από το περικαλές ξυλόγλυπτο τέμπλο του, χαρακτηρίζεται και από την παρουσία εικόνων, που αγιογραφήθηκαν από τον μετέπειτα πολύ γνωστό ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη (πρωτόλεια έργα του).

Η ημέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη των εκδρομέων στην Ηρωϊκή και Μαρτυρική πόλη του Δοξάτου, όπου επισκέφθηκαν τον χώρο θυσίας των πατριωτών την 29η Σεπτεμβρίου 1941, οι οποίοι εσφαγιάσθησαν από τους τότε συμμάχους των Γερμανών, Βουλγάρους καθώς και το μνημείο των πεσόντων στους πολέμους 1912-1922, των σφαγιασθέντων υπό των Βουλγάρων την 30η Ιουνίου 1913 και των αποβιωσάντων στην Βουλγαρία ομήρων 1916-18.

Έπειτα, ακολούθησε μικρή ανάπαυλα για μεσημεριανό γεύμα στο Κεφαλάρι της Δράμας, μια περιοχή με άφθονα νερά και καταπράσινη, ιδιαίτερης ομορφιάς.

Η τελευταία επίσκεψη της ημέρας έγινε στο Κτήμα Παυλίδη, όπου τα μέλη της ΕΕΥΕΔ ξεναγήθηκαν από τον Οινολόγο – Υπεύθυνο παραγωγής στους χώρους του οινοποιείου, και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάποια από τα προϊόντα του Κτήματος, αλλά και να τα προμηθευτούν για ιδιωτική απόλαυση.

Η ημέρα, έκλεισε με ένα όμορφο δείπνο στο «Νησάκι» της Δράμας, όπου οι εκδρομείς είχαν την μεγάλη χαρά να συναντήσουν απόστρατους συναδέλφους τους με τις συζύγους τους, τους κυρίους Ζάμπρο, Τακετζίδη, Κοσμίδη και Βασιλείου, που ζουν στην Δράμα και που έκαναν την τιμή να περάσουν την βραδιά μαζί τους.

EKDROMH ENOPLES DYNAMEIS 2

Μέλη της ΕΕΥΕΔ με τον υπέργηρο ιερέα της Μικρόπολης Δράμας, τον πατέρα Αριστείδη

Την δεύτερη ημέρα της εκδρομής τους στην περιοχή μας, τα μέλη της ΕΕΥΕΔ ξεκίνησαν με επίσκεψη στην πόλη της Δράμας της «οδού του Μαρτυρίου», ένα μνημείο, που φτιάχτηκε από πέτρες, που μεταφέρθηκαν από τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Επόμενος σταθμός τους, ήταν το ηρωικό και ιστορικό οχυρό ΛΙΣΣΕ, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του καθώς και στους χώρους του οχυρού, οι οποίοι συντηρήθηκαν και που τους γέμισαν συγκίνηση και υπερηφάνεια.

Ακολούθως, οι εκδρομείς μετακινήθηκαν στο σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη, περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς, με το ποτάμι να βγαίνει από τα έγκατα του βουνού και τα αιωνόβια πλατάνια στην περιοχή.

Η ημέρα, συνέχισε με γεύμα σε ένα υπέροχο κτήμα και ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Μικρόπολη της Δράμας, γενέθλια γη του μέλους της ΕΕΥΕΔ Υποστρατήγου ε.α. κ. Ιορδάνη Αθανασιάδη, παιδιάτρου. Εκεί, είχαν τη χαρά να συναντήσουν τον υπέργηρο ιερέα του χωριού, τον πατέρα Αριστείδη και να πάρουν την ευλογία του, και ακολούθως να συμμετάσχουν στην πανήγυρη του χωρίου, για την εορτή του κάστανου. Όσο υπάρχουν νέα παιδιά που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς – όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη της ΕΕΥΕΔ – μπορούμε ακόμη να αισιοδοξούμε.

Κατά την επιστροφή τους, επισκέφθηκαν βιοτεχνία παρασκευής καβουρμά, όπου και δοκίμασαν τα γευστικότατα εδέσματά τους.

Η εκδρομή, έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και γεμάτοι από όμορφες εικόνες επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.