Home > νέα > Έκκληση για καθαρισμό των εστιών νερού για να μην αναπτύσσεται πληθυσμός κουνουπιών στη Δράμα

Έκκληση για καθαρισμό των εστιών νερού για να μην αναπτύσσεται πληθυσμός κουνουπιών στη Δράμα

Με εντατικούς ρυθμούς οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Έκκληση για καθαρισμό των εστιών

νερού για να μην αναπτύσσεται

πληθυσμός κουνουπιών στη Δράμα

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, του εκπροσώπου του αναδόχου κ. Νεάρχου και της Επόπτριας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Δράμας κας Κυριακίδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ένταση συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Π.Ε. Δράμας, το οποίο ξεκίνησε από 11 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.

Αυτό σημείωσε χθες το πρωί σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μπροστά από το ρέμα Λαζαρίδη στην περιοχή της Νέας Κρώμνης και στην οδό Ευξείνου Πόντου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας ψεκασμούς διενεργούν καθημερινά τρία συνεργεία σε διάφορα σημεία. Όπως είπε ο ίδιος, καθημερινά και τα τρία συνεργασία, ενεργούν ψεκασμούς σε όλα αυτά, ενώ βγαίνει κάθε εβδομάδα και το ανάλογο πρόγραμμα.

Στη συνέντευξη Τύπου, παρόντες ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του αναδόχου εργολάβου κ. Νεάρχου, καθώς και η κα. Κυριακίδου, εκ μέρους της Υπηρεσίας Δημοσίας Υγείας της Π.Ε. Δράμας.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ, ευχαρίστησε αρχικά τους Δραμινούς «που είναι αρωγοί και συμπαραστάτες σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί χωρίς τη δική τους βοήθεια, δεν θα είχαμε τόσο καλά αποτελέσματα».

Σημείωσε όμως ότι, «υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι, είτε από αμέλεια, είτε από παράβλεψη, είτε από άλλη αιτία, δεν είναι τόσο συνεπείς. Και όταν δημιουργούνται εστίες με λιμνάζοντα νερά ειδικά μπροστά από τα σπίτια μας, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε, γιατί το πρόβλημα αυτό αφορά όλη την κοινωνία μας».

Στις δηλώσεις του μάλιστα ο ίδιος, ανέφερε ότι κάθε εβδομάδα βγαίνει ένα πρόγραμμα, σε ποια σημεία επιχειρούν τα συνεργεία, ενώ όπως είπε, κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποιο σημείο ως εστία κουνουπιών, μπορεί να επικοινωνεί με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και να ενημερώνει.

Προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αναδόχου εργολάβου κ. Νεάρχου, σημείωσε ότι το έργο αφορά τη δημόσια υγεία, «γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύει τον κόσμο από το ιό του Δυτικού Νείλου, από ελονοσία κτλ. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι πολύ καλά και αυτά φαίνονται».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «πέρα από το ζήτημα της δημόσιας υγείας, είναι και η όχληση που προκαλούν τα κουνούπια στον πληθυσμό και προσπαθούμε να καλυτερεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα της ζωής μας».

Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με τους Δήμους», λέγοντας ότι «πάντα μας δίνουν λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται, ενώ τα καλά αποτελέσματα φαίνονται και από την τοποθέτηση των παγίδων. Δυο φορές το μήνα βάζουμε παγίδες σύλληψης ακμαίων εντόμων, οι οποίες στέλνονται σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη και από εκεί φαίνεται πού υπάρχουν μολυσμένες περιπτώσεις, ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Από αυτά τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι πηγαίνουμε αρκετά καλά».

Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε

Με τη σειρά της, η κα. Κυριακίδου, εκ μέρους της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Δράμας, Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και Υγιεινολόγος, σημειώνει ότι «όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε στη μείωση των κουνουπιών. Όλα τα κουνούπια που κυκλοφορούν γύρω μας δεν μεταδίδουν πάντα κάποιον ιό, όμως δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Γι’ αυτό, σκοπός μας είναι να μειώσουμε τον πληθυσμό τους. Τα συνεργεία κάνουν τη δουλειά τους στο αστικό και το περιαστικό πεδίο. Οι εστίες είναι εδώ και χρόνια συγκεκριμένες και τις ελέγχουμε. Μπορεί λόγω των καιρικών συνθηκών να δημιουργούνται κάποιες εστίες, όμως έχουμε άτομα έξω στο πεδίο που τις αναγνωρίζουν και τις χαρτογραφούν και επεμβαίνουν τα συνεργεία αρχικά με δειγματοληψία».

Όπως είπε η ίδια, «όλοι μπορούμε στα σπίτια μας να συμμετέχουμε στη μείωση των κουνουπιών, ελέγχοντας τα σημεία όπου εναποθέτουν τα κουνούπια τα αυγά τους, που είναι μικρές ποσότητες συλλογής νερού, είτε κάτω από γλάστρες, σε φρεάτια, δεξαμενές, βαρέλια, οτιδήποτε που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας και να μαζεύεται από μικρή έως μεγάλη ποσότητα νερού».

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η δήλωση της κας Κυριακίδου, ότι έχει τοποθετηθεί σχετική ενημέρωση στα Κοιμητήρια, ώστε «στη μικρή συλλογή νερού στα ανθοδοχεία που αφήνουν λουλούδια είτε φυσικά είτε συνθετικά, το νερό εκείνο είναι ικανό να μεγαλώσει ένα μεγάλο πληθυσμό κουνουπιών. Γι’ αυτό θέλουμε ακόμα και εκεί να μην αφήνουμε στάσιμο ν