Home > νέα > Εκτός σχεδιασμού για μεταβατική έδρα Διοικητικού Πρωτοδικείου παραμένει η Δράμα-Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Εκτός σχεδιασμού για μεταβατική έδρα Διοικητικού Πρωτοδικείου παραμένει η Δράμα-Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Εκτός σχεδιασμού για μεταβατική

έδρα Διοικητικού Πρωτοδικείου

παραμένει η Δράμα

Πούλιος: Από το 2026 η εγκατάσταση τηλεματικών εδρών και άγνωστο αν θα είναι η Δράμα

Από το 2014 η Δράμα εξυπηρετείται από τη φυσική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ με την πιθανότητα ίδρυσης μεταβατικής έδρας Διοικητικού Πρωτοδικείου στη Δράμα, προς το παρόν δεν παρουσιάζει κάποια θετική εξέλιξη. Αυτό συνάγεται από όσα δήλωσε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Το θέμα είναι ότι για τη Δράμα δεν προβλέπεται καν η ίδρυση μιας μεταβατικής ή τουλάχιστον τηλεματικής έδρας Διοικητικού Πρωτοδικείου για τη Δράμα, είχε αποκαλύψει στις 17 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος. Και αυτό γινόταν γνωστό μέσα από ένα πόρισμα της Επιτροπής Πικραμμένου, το οποίο δεν συμπεριλάμβανε τη Δράμα, το μοναδικό Νομό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης χωρίς κάποια έδρα.

Όπως είναι γνωστό, η έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Δράμας καταργήθηκε από το 2014 και από τότε οι Δραμινοί πηγαίνουν στην Καβάλα. Από τότε μέχρι σήμερα, η Δράμα δεν έχει αποκτήσει ούτε μεταβατική έδρα, ενώ με το περίφημο πόρισμα Πικραμένου, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για τη Δράμα.

Φαίνεται όμως ότι το  Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να δει το θέμα από την αρχή, και όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, σύστησε μια νέα Επιτροπή, στην οποία συμμετείχε μάλιστα και ένας δικηγόρος και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η νέα Επιτροπή που εξέτασε το σχετικό ζήτημα, αποφάσισε ότι μέχρι να οργανωθούν ψηφιακά όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή και τα πάντα θα παραμείνουν ως έχουν. Τουλάχιστον μέχρι το 2026, έτος ορόσημο για την ψηφιακή εποχή!

Χωρίς μεταβατική έδρα η Δράμα

Όπως εξηγεί ο κ. Πούλιος, «από το 2026 και μετά που θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών των Διοικητικών Δικαστηρίων, η Επιτροπή προτείνει ότι, όπου υπάρχει μεταβατική έδρα σήμερα, να γίνει τηλεματική.  Η διαδικασία να γίνεται δηλαδή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ίντερνετ».

Εξηγεί όμως εδώ ο κ. Πούλιος ότι και πάλι η  Δράμα πιθανόν εξαιρείται, καθώς δεν περιλαμβάνει καν μεταβατική έδρα από το 2014, πράγμα που σημαίνει ότι, «εφόσον δεν έχουμε μεταβατική, δεν προβλέπεται και η ίδρυση τηλεματικής έδρας!»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «όταν θέτουμε το ζήτημα ότι δεν μπορεί όλη η υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να έχει είτε μεταβατική είτε φυσική έδρα και η Δράμα να μην έχει τίποτα από αυτά τα δύο, είναι προφανές ότι βρίσκουμε ένα παράλογο γεγονός εδώ».

Κατά των τηλεματικών εδρών οι δικηγόροι

Τονίζει ακόμα ο ίδιος ότι, «το ζήτημα το έχουμε θέσει και στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και  παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν τοποθετηθεί κατά των τηλεματικών εδρών – εμείς θεωρούμε ότι οι έδρες θα πρέπει να είναι φυσικές. Δηλαδή οι δικαστές να είναι εκεί, γιατί άλλο είναι να δικάζεις με ζωντανή διαδικασία και άλλο μέσω υπολογιστή.

Και εν πάση περιπτώσει στην περιοχή μας είναι ένα ζήτημα επιπλέον, γιατί δεν είναι δυνατόν ένας δικαστής που θα βρίσκεται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη να δικάζει υπόδικους Νευροκοπίου για παράδειγμα, χωρίς να ξέρει τι είναι το Νευροκόπι και σε ποιες συνθήκες ζουν οι άνθρωποι εδώ».

Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, που είναι και η  άποψη της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ότι «οι έδρες αυτές (σ.σ. τηλεματικές), μπορούν να οργανωθούν, αλλά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις. Δηλαδή σε περίπτωση που έχεις να εξετάσεις έναν μάρτυρα ο οποίος έχει πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να πάει στην Καβάλα, μέσω της τηλεματικής έδρας θα μπορούσε να δώσει κατάθεση. Αυτό ναι! Αλλά να γίνει όλη η διαδικασία μέσω υπολογιστών, αυτό μας βρίσκει αντίθετους».

Και η Δράμα;

Ερωτώμενος για τι μπορεί να γίνει με τη Δράμα, η οποία παραμένει χωρίς καν μια έδρα, σημειώνει: «Εδώ βέβαια τίθεται το ζήτημα τι θα γίνει με τη Δράμα, αν θα πρέπει να γίνει η εγκατάσταση των υπολογιστών εδώ, ή δεν πρέπει.

Η δική μας άποψη είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Δράμα δεν έχει έδρα Διοικητικού Πρωτοδικείου από το 2014 και μετά που καταργήθηκε, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει τέτοια αίθουσα εδώ  στο Δικαστικό Μέγαρο, για να αντιμετωπιστούν ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις. Δεν μπορεί πρωτεύουσα Νομού, η μόνη στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης να μην έχει καμία εγκατάσταση. Αλλά η χρήση της να είναι μόνο για έκτακτες περιπτώσεις όταν χρειάζεται να εξεταστεί ένας μάρτυρας, όταν λόγω καιρού, κακοκαιρίας, για λόγους υγείας ή λόγους ειδικών συνθηκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στη φυσική έδρα που είναι η Καβάλα».