Home > νέα > Ελπίδες από την απόφαση του Εφετείου για επιδότηση 1.000 ευρώ σε κάθε παιδί στο Δήμο Προσοτσάνης► Θετικό το κλίμα στο Εφετείο λέει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης

Ελπίδες από την απόφαση του Εφετείου για επιδότηση 1.000 ευρώ σε κάθε παιδί στο Δήμο Προσοτσάνης► Θετικό το κλίμα στο Εφετείο λέει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης

Εν αναμονή απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής

Ελπίδες από την απόφαση του Εφετείου

για επιδότηση 1.000 ευρώ σε κάθε

παιδί στο Δήμο Προσοτσάνης

► Θετικό το κλίμα στο Εφετείο λέει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης

► Αθανασιάδης: Μηδαμινό το έξοδο καθώς πρόκειται για 50 παιδιά το χρόνο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ αρχή της θητείας του, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, είχε εξαγγείλει την πρόθεσή του, ώστε να μπορεί ο Δήμος να πριμοδοτεί τα νέα ζευγάρια, με 1.000 ευρώ για την γέννηση του κάθε παιδιού.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι ίσως γνωστό στους περισσότερους, οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τέτοια πολιτική. Όπως μάλιστα επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ««προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ώθηση σε νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, ψηφίσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τα επιχορηγήσουμε με 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, να δώσουμε ένα κίνητρο, ώστε να είμαστε κι εμείς συνοδοιπόροι σ’ αυτή την προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς αυτή η πολιτεία την οποία υπηρετούμε και εμείς, αυτό το μέτρο το κράτησε η κεντρική διοίκηση για τον εαυτό της. Μόνο η κεντρική διοίκηση έχει δικαίωμα να κάνει αυτές τις πράξεις και όχι οι Δήμοι».

Το θέμα είναι όμως ότι ο δήμαρχος το προχώρησε και προσπαθεί να το υιοθετήσει νομικά. Για το λόγο αυτό το ζήτημα προχώρησε δικαστικά και χθες Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, συζητήθηκε σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Κομοτηνής.  Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Απριλίου.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι το Εφετείο Κομοτηνής; Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, επισημαίνει ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης είχε πάρει απόφαση κατά πλειοψηφία, ώστε να επιδοτεί με 1.000 ευρώ τη γέννηση κάθε παιδιού, για όσες οικογένειες δεν ξεπερνούν ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η αντιπολίτευση καταψήφισε το θέμα, εκτός της παράταξης της κας Αετοπούλου».

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, «στείλαμε στη συνέχεια το θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία μας το γύρισε πίσω και το απέρριψε επειδή δεν ήταν ομόφωνο. Έτσι, αποφασίσαμε να κινηθούμε δικαστικά και φτάσαμε στο Εφετείο Κομοτηνής».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στη συνεδρίαση του Εφετείου το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, το κλίμα φάνηκε να είναι θετικό. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει δεδικασμένο περιστατικό στο Δήμο Ν. Ηρακλείου Αττικής, ενώ εξήγησα στους δικαστές ότι οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της περασμένης δεκαετίας, σε συνδυασμό με τις συνθήκες της πανδημίας, επιβάλλουν στους Δήμους να βοηθήσουν τις οικογένειες αυτές που δεν έχουν υψηλά οικονομικά εισοδήματα».

Τέλος, όπως σημειώνει ο ίδιος, «δεν είναι πολλά τα έξοδα, καθώς τα παιδιά που γεννιούνται στο Δήμο Προσοτσάνης και πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, είναι περίπου 50 το χρόνο. Και 1.000 ευρώ για κάθε παιδί σήμερα, δεν είναι μεγάλο ποσό για το Δήμο, προκειμένου να βοηθήσει».

Αναλυτικότερα όσο αφορά το ζήτημα αυτό, σε μια παλαιότερη συνέντευξη του κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.», γινόταν αναφορά στις παιδικές χαρές και είχε τονίσει ιδιαίτερα ότι, «ακόμα και αν ο Δήμος μπορεί να προγραμματίζει νέους παιδικούς σταθμούς, το θέμα είναι να υπάρχουν και παιδιά. Αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά θέμα παιδιών. Εμείς επειδή αυτό το θέμα το βλέπουμε και μάλιστα μας ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι με την απογραφή του πληθυσμού, βλέπουμε ότι έχουμε μια τάση μείωσης του πληθυσμού».

Ο ίδιος σημείωνε επίσης ότι ήθελε να προωθήσει το θέμα αυτό και στην ΚΕΔΕ προκειμένου να αναδειχθεί, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να είναι εγγύτερα στις ανάγκες του κόσμου. Μια τέτοια επιδότηση για κάθε παιδί στα νέα ζευγάρια, θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους πληθυσμούς τοπικών κοινωνιών και κοινοτήτων, ώστε νέες οικογένειες να παραμείνουν στον τόπο τους.

Όπως τονίζει στον «Π.Τ.» ο ίδιος, «αυτό το δυσκίνητο κράτος δεν έχει αντιληφθεί ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ελληνικό πληθυσμό. Και αυτό το πράγμα θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να το αλλάξει, να το φέρει στα μέτρα μας, στην πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε. Το θέμα είναι ότι συρρικνώνεται ιδιαίτερα η ύπαιθρος. Αυτά τα κίνητρα θα πρέπει να τα πάρουν οι Δήμοι και να τα αναδείξουν, γιατί ξέρουμε καλύτερα από την Αθήνα τί γίνεται στην Περιφέρεια, στην Προσοτσάνη, στο Νευροκόπι, στο Παρανέστι στην εσχατιά της Ελλάδας. Γιατί ζούμε μ’ αυτό τον κόσμο και ξέρουμε τις αδυναμίες».