Home > Πρώτο Θέμα > Ο οικοτουρισμός μέσα απότην Έδρα UNESCO της Δράμας για παρόχθια οικοσυστήματα

Ο οικοτουρισμός μέσα απότην Έδρα UNESCO της Δράμας για παρόχθια οικοσυστήματα

Μια ενδιαφέρουσα εισήγηση στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΕ Δράμας

Ο οικοτουρισμός μέσα από

την Έδρα UNESCO της Δράμας

για παρόχθια οικοσυστήματα

Οικοτουριστικές δράσεις μέσω της προστασίας των παρόχθιων οικοσυστημάτων στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας, με θέμα την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Δράμας.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, έγινε ταυτόχρονα και η πρώτη συνάντηση της διευρυμένης επιτροπής που θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη στο Νομό Δράμας για το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια συνάντηση γνωριμίας των φορέων και των φυσικών προσώπων που επελέγησαν στην προσπάθεια αυτή.

Μεταξύ των φορέων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση αυτή, ήταν και η Έδρα UNESCO στη Δράμα για την Προστασία και Διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα και ανάπτυξη του Οικοτουρισμού (Con-Ε-Ect) και το εργαστήριο Γεωμορφολογίας Εδαφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών (GERi Lab) του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Εκ μέρους της Έδρα UNESCO (Con-Ε-Ect), παραβρέθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής της κ. Γιώργος Ζαΐμης, ο οποίος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», εξήγησε ότι «στόχος της συνάντησης ήταν η γνωριμία των εμπλεκόμενων στην τουριστική ανάπτυξη φυσικών προσώπων, φορέων και υπηρεσιών, η ανταλλαγή απόψεων για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, η συγκρότηση ομάδων εργασίας και η έναρξη του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας».

Από τις πρώτες ενημερωτικές πινακίδες και ένα κιόσκι που τοποθετήθηκαν  για να αναδείξουν το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας όσον αφορά την περιβαλλοντική και πολιτισμική του αξία.

Να σημειωθεί ότι, για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος συγκροτήθηκε μία επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη στην οποία συμμετέχουν 19 διαφορετικοί φορείς. Οι φορείς αυτοί αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς κλάδους ώστε να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμα, ο οποίος είναι αρκετά υποβαθμισμένος σε σύγκριση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Ένας από τους φορείς της επιτροπής είναι η Έδρα UNESCO Con-Ε-Ect.

Από τις πρώτες ενημερωτικές πινακίδες και ένα κιόσκι που τοποθετήθηκαν  για να αναδείξουν το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας όσον αφορά την περιβαλλοντική και πολιτισμική του αξία.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαΐμης, «η έδρα UNESCO Con-Ε-Ect και το εργαστήριο GERi Lab του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος που βρίσκονται στην περιοχή της Δράμας και στεγάζονται στο κτήριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στην Δράμα,  έχουν ως σκοπό την διατήρηση και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στα παρόχθια και Δελταϊκά οικοσυστήματα. Τα μέλη της με γνώμονα την σωστή εκπαίδευση των νέων επιστημόνων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών οργανώνουν συνεργαζόμενοι με τους τοπικούς φορείς ημερίδες και συνέδρια σχετικά με την σημαντικότητα των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες  και ταυτόχρονα να ενημερωθούν για τις βέλτιστες πρακτικές που είναι απαραίτητες για την οικοτουριστική ανάπτυξη».

Πρώτες οικοτουριστικές δράσεις

Αναφερόμενος στο πλαίσιο του υποέργου «Παρακολούθηση και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας» που υλοποιήθηκε από τους προαναφερθέντες φορείς (UNESCO Con-Ε-Ect , GERi Lab), ο κ. Ζαΐμης εξηγεί ότι «έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες προκαταρκτικές Οικοτουριστικές δράσεις. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 5 ενημερωτικές πινακίδες και ένα ενημερωτικό κιόσκι που έχουν αναδείξει το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας όσον αφορά την περιβαλλοντική και πολιτισμική του αξία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη μέσω του συγκεκριμένου υποέργου έχουν προταθεί τρείς διαφορετικές διαδρομές, μία φυσιολατρική και δύο πολιτιστικές. Το υποέργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας” για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», ΕΣΠΑ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 2014-2200».

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Ζαΐμης, «τα δεδομένα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το προαναφερθέν υποέργο μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για την οικοτουριστική ανάπτυξη για άλλες περιοχές και πόλης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Η επιστημονική ομάδα της έδρας UNESCO Con-Ε-Ect και του GERi Lab λόγο της πολυετούς εμπειρίας και του πλούσιου επιστημονικού υπόβαθρου που διαθέτει μπορεί να συνεισφέρει στην οικοτουριστική ανάπτυξη. Η αξιοποίηση του brand name της UNESCO μπορεί να βοηθήσει και να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τουριστών σε περιοχές με υψηλή πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία».