Home > νέα > Εμφάνιση «βρομούσας» στις καλλιέργειες βάμβακος στην περιοχή της Δράμας

Εμφάνιση «βρομούσας» στις καλλιέργειες βάμβακος στην περιοχή της Δράμας

Εμφάνιση «βρομούσας» στις καλλιέργειες

βάμβακος στην περιοχή της Δράμας

 

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα γίνονται γνωστά από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας, στις καλλιέργειες βάμβακος της περιοχής της Δράμας, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ημίπτερα έντομα «βρομούσες».

Ήδη, από 16 Ιουλίου έχουν παρατηρηθεί ωοπλάκες με ώριμα αβγά του είδους Nezara viridula f. torquata, καθώς επίσης στη συνέχεια και νεαρές προνύμφες και ενήλικα του είδους Nezara viridula f. smaragdula, το οποίο είναι και η συνηθέστερη μορφή του είδους αυτού.

Το γεγονός της παρουσίας ημιπτέρων εντόμων στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν είναι νεοφανές καθώς διάφορα ενδημικά είδη ημιπτέρων παρατηρούνται κάθε χρόνο στο βαμβάκι, όπως και σε διάφορες καλλιέργειες. Σε μερικές καλλιέργειες βαμβακιού το 2018 (κατά κύριο λόγο όψιμες), σημειώθηκαν προσβολές καψών εξαιτίας των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν.

Όπως αναφέρει η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δράμας, επειδή ορισμένοι καλλιεργητές εκφράζουν ανησυχία για την παρουσία ημιπτέρων εντόμων στο βαμβάκι, επισημαίνονται τα παρακάτω:

α) Η παρατήρηση απλώς της ύπαρξης αβγών, προνυμφών ή ενηλίκων στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν συνιστά από μόνη της ανησυχητική ένδειξη (Εικόνες 1-8). Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία για επέμβαση με εντομοκτόνα, καθώς τα νύγματά τους δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην εσωτερική υποβάθμιση των καψών.

β) Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν από την προσβολή των καψών από ημίπτερα εκδηλώνονται με αποχρωματισμό (μελάνωση, καφέτιασμα) της ίνας στο εσωτερικό των καρυδιών του βαμβακιού (Εικόνες 9-12). Ο αποχρωματισμός και οι αλλοιώσεις οφείλονται σε ένζυμα που εκκρίνονται από τα έντομα αυτά και από παθογόνα που εισέρχονται από την πληγή του νύγματος.

γ) Δεν έχουν καθοριστεί ελληνικά όρια επέμβασης. Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα από προσβολές ημιπτέρων στο βαμβάκι και να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα επέμβασης συνιστώνται τα παρακάτω (σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία): Συλλέγουμε ένα τυχαίο δείγμα 25 καρυδιών, που έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστών. Ελέγχουμε το εσωτερικό τους για ύπαρξη αποχρωματισμών στις ανώριμες ίνες, στα αναπτυσσόμενα σπέρματα και στο εσωτερικό της κάψας (καρύδι). Αν το 20% των καρυδιών εμφανίζει αποχρωματισμό ή αλλοιώσεις τότε μπορεί να εξετασθεί η πιθανότητα επέμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή εντομοκτόνου αυξάνει το κόστος παραγωγής χωρίς κανένα αντίκρισμα, ενώ προκαλεί και διαταραχή της ισορροπίας των φυσικών εχθρών (πιθανότητα έξαρσης πληθυσμών τετρανύχου). Επισημαίνεται ότι τα μετρίου μεγέθους καρύδια (διαμέτρου 2-3 εκατοστών) είναι ευπαθή σε προσβολή. Καρύδια ηλικίας μεγαλύτερης των 25 ημερών δεν προσβάλλονται. Τέλος, σημειώνεται ότι τα εξωτερικά σημεία προσβολής (νύγματα) επί της κάψας δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εσωτερική βλάβη.