Home > Νέα > Εν αναμονή οι αγρότες για τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αγρότης κ. Δημόπουλος από το Συντονιστικό της ΑΜΘ ► Δήλωση του αγρότη, Χρ. Γκόντια από τη Δράμα για αναμονή

Εν αναμονή οι αγρότες για τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αγρότης κ. Δημόπουλος από το Συντονιστικό της ΑΜΘ ► Δήλωση του αγρότη, Χρ. Γκόντια από τη Δράμα για αναμονή

Εν αναμονή οι αγρότες

για τη σημερινή συνάντηση

με τον πρωθυπουργό

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αγρότης κ. Δημόπουλος από το Συντονιστικό της ΑΜΘ

► Δήλωση του αγρότη, Χρ. Γκόντια από τη Δράμα για αναμονή

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ βρίσκεται πλέον ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα, όσο και στη Δράμα, αλλά και στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Και αυτό γιατί σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση των 15 αγροτών από διάφορα σημεία της χώρας με τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη.

Μέχρι στιγμής πάντως, όλες αυτές τις μέρες, οι αγρότες συνεχίζουν να βρίσκονται στα μπλόκα, όπως και της Δράμας, στην περιοχή της Μαυρολεύκης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες το μήνυμα προς τους αγρότες ότι, «ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης και όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα», ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τα κονδύλια ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή.

Συνάντηση Αυγενάκη με αγρότες – κτηνοτρόφους

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με φορείς της περιοχής και με αγρότες, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι, «κάνουμε πράξη ό,τι έχουμε δεσμευτεί».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αρχικά, ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων στα γραφεία της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, η οποία διήρκησε 3,5 ώρες.

Στη συνάντηση στην Κομοτηνή, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ο υπουργός υποστήριξε, ακόμη, ότι οι έλεγχοι που διενεργούν μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σουπερ μάρκετ, θα συνεχιστούν κανονικά ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως επίσης θα ξεκινήσουν έλεγχοι στο μέλι και στο κρέας.

Δημόπουλος: «Χωρίς απαντήσεις…»

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η συνάντηση του ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή κράτησε 3,5 ώρες.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, φαίνεται ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή τη συζήτηση, καθώς όχι μόνο δεν άκουσαν όλα όσα θα ήθελαν, αλλά κυρίως, όπως λέει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών και Κτηνοτρόφων της ΑΜΘ κ. Νίκος Δημόπουλος, «άλλα ρωτούσαμε και άλλα μας απαντούσε».

Όπως τονίζει ο κ. Δημόπουλος, «η συνάντηση δεν πήγε καλά. Εμείς ρωτούσαμε γιατί γίνεται αυτή η κατανομή στην ΚΑΠ και διαμαρτύρεται ο κόσμος, και μας απαντούσε για τα οικολογικά σχήματα, λες και το πρασίνισμα είναι το μοναδικό θέμα.  Εμείς λέγαμε για τις ελληνοποιήσεις και μας έλεγε ότι ξεκίνησαν ελέγχους πριν από 20 μέρες, που σημαίνει ότι δεν έχει κάτι μέχρι σήμερα. Μας είπε ότι έφταιγε ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχει παρέμβει ο εισαγγελέας επειδή δεν έκανε καλά τη δουλειά του, ενώ οι ίδιοι τον είχαν διορίσει στη θέση αυτή.  Ρωτήσαμε για το κόστος παραγωγής και δεν μας απάντησε τίποτα απολύτως, λέγοντας ότι γι’ αυτά θα πει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση».

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος από την ΑΜΘ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό που θα γίνει σήμερα, ο ίδιος απαντάει ότι ποτέ δεν ρωτήθηκαν από κανέναν γι’ αυτό, ενώ όπως λέει, «υπάρχει ένα άτομο από τον Έβρο, ο οποίος δεν είναι στο Συντονιστικό και υποτίθεται ότι συμμετέχει σε μπλόκο στον Έβρο».

Διαμαρτύρεται ακόμα ο κ. Δημόπουλος, ότι, «στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει ούτε ένας κτηνοτρόφος, ενώ δεν υπάρχει και κανένας εκπρόσωπος από τη Δυτική Μακεδονία».

Καταλήγοντας ο ίδιος επισημαίνει ότι, «απ’ αυτά που μας είπε ο υπουργός την Κυριακή, είναι σαν να μην πέρασε καθόλου».

Το μπλόκο στη Μαυρολεύκη

Σε επικοινωνία που είχαμε επίσης με τον εκπρόσωπο των αγροτών στο μπλόκο της Μαυρολεύκης στη Δράμα κ. Χρήστο Γκόντια, μας είπε ότι και αυτοί βρίσκονται προς το παρόν σε αναμονή. Ανάλογα με αυτά που θα βγουν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού σήμερα Τρίτη, θα προχωρήσουν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων ή θα φύγουν.

Στο μεταξύ, το μπλόκο της Μαυρολεύκης επισκέφθηκε την Κυριακή, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία εξέφρασε την συμπαράσταση του κόμματος προς τους αγρότες.

Τους αγρότες στο μπλόκο της Μαυρολεύκης, επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας  – Θράκης του ΚΚΕ και Περιφερειακό Σύμβουλο Διονύση Κλάδη.

Στη συζήτηση περιγράφηκε  το μέγεθος των προβλημάτων που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής και πανελλαδικά, η αγωνία τους για το μέλλον τους, ως παραγωγοί τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία, ενώ εκφράστηκε η αποφασιστικότητά  τους να παλέψουν ενωμένοι με τους αγρότες όλης της χώρας και να μην κάνουν πίσω από την απαίτηση να υλοποιηθούν τα κύρια αιτήματά τους, ώστε να μπορούν να μείνουν στον κλάδο και να παράγουν προϊόντα, που θα είναι σε τιμές προσιτές στα λαϊκά νοικοκυριά και οι ίδιοι θα καλύπτουν τις ανάγκες  τους.