Home > νέα > Εν αναμονή της μεγάλης επένδυσης για μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου

Εν αναμονή της μεγάλης επένδυσης για μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου

Εν αναμονή της μεγάλης

επένδυσης για μεταποίηση

της πατάτας στο Νευροκόπι

Βέσμελης: Είχαμε μια καλή σοδειά. Ο καιρός με τις βροχές τράβηξαν πίσω την σπορά

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης, σχετικά με τη νέα περίοδο καλλιέργειας της πατάτας στην περιοχή.

Αν και μέχρι σήμερα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των βροχοπτώσεων, η πλειονότητα των πατατοπαραγωγών δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να σπέρνουν, εντούτοις η χρονιά προμηνύεται καλή, τουλάχιστον όσον αφορά τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ήδη, η χρονιά που μας πέρασε ήταν αρκετά καλή, οι πατάτες πουλήθηκαν μέχρι και την τελευταία και όλα φαίνεται να έχουν πάει αρκετά καλά.

Όσον αφορά την Ομάδα Παραγωγών, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Δράμας κ. Κεσκίνογλου, αυτή έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για μια μεγάλη επένδυση αξίας 7 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη μπαίνει στα σκαριά σε συνεργασία της Π.Ε. Δράμας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο λεγόμενος γονιδιοματικός έλεγχος, μέσω του οποίου η πατάτα Κ. Νευροκοπίου θα αποκτήσει γεωγραφική ταυτότητα και δεν θα μπορεί να πωλείται με το όνομά της εισαγόμενη πατάτα.

Για τις εξελίξεις πλέον στο Λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου, μιλάει σήμερα στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγων Αγροτών Κ. Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών.

Όπως αρχικά σημειώνει, «μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν ξεκινήσει να σπέρνουν, καθώς με τις βροχές οι περισσότεροι είμαστε σε αναμονή». Όσο για το αν η παραγωγή πηγαίνει πίσω εξαιτίας αυτού, τονίζει ότι, «κανονικά ήταν να ξεκινήσουμε γύρω στις 10-15 Απριλίου. Λόγω του κρύου και αυτά που σπάρθηκαν δεν μπορούν να προοδεύσουν χτυπάει λίγο πίσω. Από εδώ και πέρα αν ανοίξει ο καιρός, θα είμαστε σε καλά επίπεδα πιστεύω. Εμείς δεν θέλουμε να τραβήξει κι άλλο η περίοδος με τις βροχές. Και από τις αρχές Μαΐου να ξεκινήσουμε δεν υπάρχει θέμα. Θα είμαστε λίγο όψιμοι αλλά δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι. Θα δείξει ο καιρός».

Στη διαπίστωση ότι η σοδειά της περιόδου 2022 – 2023 φαίνεται να ήταν αρκετά καλή, ο κ. Βέσμελης μας λέει: «Πουλήθηκαν όλα, αν και είχαμε ένα θέμα τον Φεβρουάριο ένα «κάθισμα» στην αγορά, ενώ επίσης υπήρξε ζήτημα με την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων από αιγυπτιακή πατάτα, αλλά και έτσι εξαιτίας αυτών, πουλήσαμε σε χαμηλότερες τιμές.

Μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια αξιόλογη χρονιά».

Γονιδιοματικός έλεγχος

Στην αναφορά μας για τον γονιδιοματικό έλεγχο της πατάτας από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ότι αυτή θα αποκτήσει ταυτότητα γεωγραφικής προέλευσης, επισημαίνει ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό και θα βοηθήσει στην παραποίηση με την πατάτα Νευροκοπίου. Θα βρεθεί το DNA της πατάτας Νευροκοπίου και τα διαφορετικά συστατικά της, και φυσικά θα βοηθήσει πάρα πολύ. Με έναν απλό έλεγχο, θα μπορεί να δει ο καθένας τι πουλιέται στο εμπόριο, αν είναι δηλαδή πραγματική πατάτα Νευροκοπίου ή κάτι άλλο.  Δυστυχώς μόνο μ’ αυτό μπορούμε πλέον να προστατεύσουμε το προϊόν μας».

250 παραγωγοί

Στην ερώτηση για το πόσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ομάδα Παραγωγών, μας λέει ότι «αυτή την στιγμή είμαστε 50 μέλη. Είμαστε αρκετοί και πλέον έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε και κάποιες επενδύσεις, να έρθουν και άλλα μέλη στην Ομάδα. Αυτό είναι που κρατάει πολλές φορές τις τιμές εκεί που πρέπει.

Πρέπει όλοι μας να πάμε σε συνεταιρισμούς. Αυτό έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε τον Συνεταιρισμό. Βλέπουμε ότι είμαστε πολύ διαφορετικά σε σχέση με αυτό που ήμασταν πριν. Και αυτό βλέπουμε τώρα με τις επενδύσεις να μεγαλώσουμε και να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί».

Τονίζει πάντως ότι στο σύνολο οι παραγωγοί πατάτας στο λεκανοπέδιο είναι περίπου 200-250.

Η επένδυση για τσιπς

Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Βέσμελη, σχετικά με την επένδυση της Ε.Α.Σ. Δράμας και της Ομάδας Παραγωγών μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ.

Όπως μας λέει, «αρχικά θα ξεκινήσουμε την παραγωγή τσιπς και στη συνέχεια θα περάσουμε στην προτηγανισμένη πατάτα».

Στη διαπίστωση ότι παρόμοιες επενδύσεις συζητιούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή, ο κ. Βέσμελης εξηγεί ότι «η επένδυση αυτή μπορεί να δώσει αξία στο προϊόν μας, αν και παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες κινήσεις με ανάλογες εταιρείες. Η αλήθεια είναι ότι, μόνο με τέτοιες κινήσεις μπορείς να δώσεις αξία στο προϊόν. Γιατί όπως είπαμε, με τις ελληνοποιήσεις ο κάθε πικραμένος πουλάει οτιδήποτε για πατάτα Νευροκοπίου. Που σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν ξέρει τι τρώει και με το δίκιο του πολλές φορές είχε και τα παράπονά του και τις αμφιβολίες του».

Στην ερώτηση για το αν συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες σήμερα για παραγωγή τσιπς, εξηγεί πως δεν υπάρχει τέτοια συνεργασία. «Το μόνο που είχε γίνει, ήταν πριν από 2-3 χρόνια, που είχαν κάνει πατατάκια με γεύση Νευροκοπίου η εταιρεία “Τσακίρης” μια μικρή σειρά. Ήμασταν δυο παραγωγοί μόνο. Αλλά σταμάτησε».

Ερωτώμενος αν το προϊόν από τη μεταποίηση της πατάτας που θα παραχθεί, θα διοχετεύεται στο εμπόριο από τους ίδιους ή μέσω μεγαλεμπόρων, εξηγεί ότι, «προς το παρόν αυτό ακόμα δεν το έχουμε δει. Ήδη, συνεργαζόμαστε με πολλά σούπερ μάρκετ, οπότε έχουν μια θέση στο ράφι τους για εμάς. Από εκεί και πέρα βλέπουμε. Είναι πολλά τα μαγαζιά, μεγάλη η αγορά και το καρτέλ είναι παντού. Σίγουρα είναι κάτι δύσκολο αλλά και η επένδυση είναι πολύ μεγάλη. Θα φανεί στην πορεία, μέχρι στιγμής πάμε καλά».