Home > Πρώτο Θέμα > Ένα ιστορικό Δημοτικό  Συμβούλιο για τη μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς-Πέρασε κατά πλειοψηφία και με υποχωρήσεις

Ένα ιστορικό Δημοτικό  Συμβούλιο για τη μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς-Πέρασε κατά πλειοψηφία και με υποχωρήσεις

Πέρασε κατά πλειοψηφία και με υποχωρήσεις

Ένα ιστορικό Δημοτικό  Συμβούλιο

για τη μετεγκατάσταση

της λαϊκής αγοράς

► Αλλάζει οριστικά το κέντρο της πόλης – Υποσχέσεις για αναμόρφωση της 19ης Μαΐου στο χώρο της παλιάς λαϊκής αγοράς

► Παρών από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και κατά από την παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟΜΙΣΙ ώρες διήρκησε η συζήτηση για την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς, στη συνεδρίαση του κατεπείγοντος Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς από την 19ης Μαΐου στην περιοχή της Χελμού στην ανάπλαση. Η συζήτηση αυτή και οι εξελίξεις της, κράτησαν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 2022 και τελικά ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.

Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της περιόδου, είναι ότι υπήρξε πλειοψηφία για τη μεταφορά και μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς, στην οδό Χελμού, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ένα μέρος της οδού Διοικητηρίου στην ανάπλαση.

Εξαρχής να σημειώσουμε ότι, θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής «Ενώνουμε τη Δράμα», η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή», η παράταξη «Project για τη Δράμα» και η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Παρών ψήφισε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενώ καταψήφισε η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα».

Παρόντες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κα. Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος των Παραγωγών κ. Χρυσοστομίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Δράμας κ. Τάσσιου, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά, καθώς και εκπρόσωποι της μοναδικής πολυκατοικίας στην αρχή της οδού Χελμού, της οποίας κόβεται η είσοδος με την τοποθέτηση των πάγκων.

Όσον αφορά αρχικά το ζήτημα αυτό, οι εκπρόσωποι της πολυκατοικίας ζήτησαν να αφαιρεθούν δύο πάγκοι από την πλευρά των γραφείων του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην είσοδο της οικοδομής. Μάλιστα, από τότε που είχε ξεκινήσει και η νέα λαϊκή στην περιοχή, στην αρχή έγινε σεβαστό το αίτημα παρ’ όλα αυτά στη συνέχεια αυτό σταμάτησε να ισχύει.

Πλέον οι θέσεις θα αφαιρεθούν και επίσημα και αυτό θα απεικονίζεται από το νέο τοπογραφικό διάγραμμα.

Επίσης, όσον αφορά το ίδιο θέμα, θα αφαιρεθούν επίσημα και άλλες δύο-τρεις θέσεις μπροστά από την είσοδο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για οτιδήποτε χρειαστεί. Σχετικά με το «Χαμόγελο» για τα παιδιά ΑμεΑ, αυτό έχει πρόσβαση από την πλαϊνή οδό όπου δεν υπάρχουν πάγκοι, ενώ έμεινε ανοικτό το ζήτημα της εισόδου του νέου Παιδικού Σταθμού που βρίσκεται υπό ανέγερση. Προς το παρόν το ζήτημα αυτό δεν εξετάστηκε, αλλά θα το δει στη συνέχεια η υπηρεσία, καθώς ο νέος Παιδικός Σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει σε δύο χρόνια περίπου.

Η συζήτηση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και μετά από μια σύντομη παρουσίαση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τάσσου, το λόγο πήραν οι δύο πρόεδροι των Σωματείων Μικροπωλητών και των Παραγωγών.

Το σπουδαιότερο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε η κα. Παπαδοπούλου, ήταν το ζήτημα των αυτοκινήτων, για το οποίο υπήρξε και αρκετή κουβέντα στη συνέχεια. Η κα. Παπαδοπούλου ζήτησε να μπορούν να βάζουν τα αυτοκίνητά τους δίπλα στους πάγκους τους οι έμποροι, καθώς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη βροχή.

Αντίθετα, ο κ. Χρυσοστομίδης από τους παραγωγούς, είπε ότι τα αυτοκίνητα απαγορεύονται από το νόμο και ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της λαϊκής. Επίσης, ο κ. Χρυσοστομίδης ζήτησε να υπάρξει και μείωση για το τέλος που πληρώνουν, καθώς από 144 ευρώ το χρόνο, αυξάνεται σε 260 ευρώ.

Επίσης, στα λεγόμενά του ο πρόεδρος των Ιχθυοπωλών κ. Τάσσιου, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα ζητήματα που δημιουργούνται από την πώληση αλιευμάτων, ζητώντας να υπάρξουν διάφορες παρεμβάσεις σχετικά με τον τρόπο που πωλούνται αυτά στη λαϊκή. Να σημειωθεί ότι οι πωλητές αλιευμάτων στη λαϊκή είναι μόνο δύο άτομα, ενώ σε γενικότερη συζήτηση για το θέμα, διαφάνηκε ότι δεν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στο τέλος, σχετικά με το θέμα, αποφασίστηκε να μπει ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο νόμος, για την τήρηση του οποίου όμως δεν είναι υπεύθυνος ο Δήμος Δράμας, αλλά άλλες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε δυόμισι ώρες, ακούστηκαν πολλές και διάφορες απόψεις, από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που έγινε δεκτό είναι ότι εφόσον τελικά συμφώνησαν τα δύο μεγάλα Σωματεία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά, συμφώνησαν μεταξύ τους και οι παρατάξεις και η δημοτική αρχή, ώστε η μετεγκατάσταση να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο τέλος, ο αντιδήμαρχος για τη λαϊκή αγορά κ. Τάσσου, συνόψισε τα διάφορα ζητήματα και κατέθεσε μια συνολική πρόταση, σύμφωνα με την οποία:

– Τα αυτοκίνητα των επαγγελματιών, θα μπορούν να βρίσκονται εντός της λαϊκής αγοράς, κατά τους μήνες Νοέμβριο μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου και από εκεί και πέρα, αναλόγως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν (βροχή, καταιγίδες κτλ).

– Επίσης, το τέλος προς το Δήμο παραμένει σταθερό στα 0,80 λεπτά, δίνοντας το δικαίωμα, τόσοι οι παραγωγοί, όσοι και οι έμποροι βιομηχανικών ειδών να επιλέγουν το μήκος των πάγκων τους από 3 έως και 5 μέτρα και αναλόγως να πληρώνουν.

– Να οριστεί και επίσημα στο τοπογραφικό διάγραμμα, ότι η είσοδος της μοναδικής οικοδομής επί της οδού Χελμού, αλλά και του ΚΗΦΗ θα παραμείνουν ανοιχτές στην πρόσβαση και δεν θα παρεμποδίζονται από πάγκους της λαϊκής.

– Όσον αφορά τους πωλητές αλιευμάτων, να αναφερθεί στον Κανονισμό η ακριβής νομοθετική διάταξη και ότι προβλέπεται γι’ αυτό το θέμα.

Ψηφοφορία

Μετά από την τελική πρόταση, θετικά ψήφισε η παράταξη της δημοτικής αρχής, όπως και οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project για τη Δράμα». Τονίζοντας μάλιστα, ότι μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες όλο αυτό το διάστημα των συζητήσεων τους προηγούμενους μήνες, παρ’ όλα αυτά, εφόσον συμφωνούν και τα δυο Σωματεία που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή, ακολούθησαν την καλύτερη δυνατή λύση αυτή την ώρα.

Θετικά ψήφισε επίσης και η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», εκφράζοντας όμως την έντονη δυσαρέσκεια και παρατήρηση για τη «μεσοβέζικη λύση» για τα οχήματα εντός της λαϊκής αγοράς.

Παρόν ψήφισε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς ζήτησε να μειωθούν τα υψηλά πρόστιμα τουλάχιστον κατά 50% που προβλέπονται από τον Κανονισμό, αλλά και να διπλασιαστεί ο χρόνος πληρωμής του απαιτούμενου τέλους. Οι προτάσεις της παράταξης δεν έγιναν δεκτές.

Τέλος, την τελική πρόταση καταψήφισε η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα», μίλησε μια «υποκρισία» όλων των υπόλοιπων παρατάξεων στο σώμα, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Νέος θάνατος στην πόλη και κάποιοι ευαισθητοποιημένοι κλαίνε πάνω από το πτώμα το οποίο δημιούργησαν». Ζήτησε μάλιστα να μην γίνει η μετεγκατάσταση της λαϊκής στην οδό Χελμού, αλλά και να επιστρέψουν όλοι στην 19ης Μαΐου και τις παράπλευρες οδούς.

Υποσχέσεις για το μέλλον

Αυτό που τέλος εξάχθηκε από την όλη συζήτηση, είναι ότι υπήρξαν υποσχέσεις από όλους, ώστε να γίνουν προσπάθειες για μια σύγχρονη λαϊκή αγορά (στο αρχικό σχέδιο που  υπήρχε για στέγαστρα κτλ. στην περιοχή των πάργκινγκ των βαρέων οχημάτων), ενώ ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ζήτησε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία να εξετάσει το ζήτημα της αναμόρφωσης της περιοχής της 19ης Μαΐου, από την ώρα που θα αποχωρήσει οριστικά σε λίγο καιρό, η λαϊκή αγορά από τον παλιό της χώρο. Με στόχο, ώστε, να υπάρξει μια ανάταση της αγοράς σ’ εκείνη την περιοχή.

Τάσσου: Ιστορική συνεδρίαση

Με το τέλος της συζήτησης στο Δημοτικό Σύμβουλο, ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου μίλησε στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνοντας ότι «ήταν μια ιστορική συνεδρίαση για το Δήμο Δράμας, γιατί μετά από χρόνια συζητήσεων και μετά από έναν πολύμηνο και έντονο διάλογο μεταξύ των φορέων των εμπλεκόμενων και των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση της λαϊκής από την οδό 19ης Μαΐου, στην οδό Χελμού και στην οδό Διοικητηρίου».

Όπως είπε  ο κ. Τάσσου, «έγινε μια προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες να υπάρξει ένας συγκερασμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των απόψεων. Λάβαμε πολύ σοβαρά όσα μας κατέθεσαν, τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι έμποροι, τις ανάγκες της πόλης και καταλήξαμε στην αλλαγή της χωροθέτησης. Εύχομαι να τηρηθούν όλα όσα συμφωνούμε μέσα τον Κανονισμό και να είναι ένα βήμα, ώστε στο μέλλον ο Δήμος Δράμας να αποκτήσει μια σύγχρονη λαϊκή αγορά».