Home > Πρώτο Θέμα > Ένα σεισμογράφος και μια συσκευή που βλέπει την ύπαρξη βακτηρίων κατασκεύασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ

Ένα σεισμογράφος και μια συσκευή που βλέπει την ύπαρξη βακτηρίων κατασκεύασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ

Οι ενδιαφέρουσες εργασίες μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

Ένα σεισμογράφος και μια συσκευή

που βλέπει την ύπαρξη βακτηρίων

κατασκεύασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Σαλής και ο εκπαιδευτικός κ. Σαχινίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, δεν είναι ένα σχολείο που κάθεται με σταυρωμένα χέρια και αρκείται στην κάλυψη της διδακτέας ύλης! Οφείλουμε όλοι μας να παραδεχτούμε, ότι είναι ένα σχολείο που εκτελεί συνεχώς ενδιαφέροντα προγράμματα  και δεν επαφίεται μόνο στα τυπικά καθήκοντα της διδαχής.

Άλλωστε, σήμερα, η έννοια της διδαχής έχει ξεφύγει από την κλασική έννοια του όρου, μια και η προσφορά γνώσεων ενός σχολείου προς τους μαθητές του, μπορεί να ξεπερνάει πλέον τα σύνορα των μαθητών της ύλης εντός της τάξης.

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, εκμεταλλευόμενο τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και δυνατότητες ώστε οι μαθητές να ενταχθούν σε μια διαφορετική διαδικασία εκμάθησης, προχωράει μπροστά σε διάφορα επίπεδα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα, όπου εμφανίζονταν περιγραφικά τα προγράμματα τα οποία είχε σε εξέλιξη. Μερικά απ’ αυτά ήταν η κατασκευή ενός μετεωρολογικού σταθμού, η δημιουργία μιας συσκευής και μιας εφαρμογής, η οποία παρακολουθεί το γέμισμα ενός κάδου ανακύκλωσης, μια γνωριμία και εικονική παρουσίαση των θρησκευτικών μνημείων της πόλης μας – ένας χρήσιμος οδηγός για τους επισκέπτες και όχι μόνο, τον οποίο μπορούν να τον εκμεταλλευτούν ο Δήμος και η Περιφέρεια Δράμας, ένας παρόμοιος εικονικός οδηγός για τα γκράφιτι στην πόλη της Δράμας και άλλα.

Ο σχολικός σεισμογράφος

Από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προγράμματα που μπήκαν σε εφαρμογή και ήδη λειτουργούν και καταγράφουν δεδομένα, είναι ο σχολικός σεισμογράφος, καθώς και η δημιουργία μιας συσκευής, η οποία δείχνει πόσα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν σε ένα σφουγγάρι της κουζίνας. Μια συσκευή η οποία βασικά μπορεί να βλέπει την περιεκτικότητα σε βακτήρια μιας ποσότητας νερού.

Ο «Π.Τ.», βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Μαΐου στον χώρο του 1ου ΕΠΑΛ και συνομίλησε, τόσο με το διευθυντή κ. Σαλή, όσο και με τον εκπαιδευτικό  κ. Σαχινίδη, υπό την καθοδήγηση του οποίου γίνονται τα δύο συγκεκριμένα έργα. Ο κ. Σαχινίδης, είναι τέως ερευνητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στις πυρηνικές τεχνολογίες και αξιοποιεί την πτυχιακή του εργασία στη ραδιοβιολογία (τομέας ακτινοβολίας).

Αναφορικά με τον σεισμογράφο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή μία συσκευή, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί σε σεισμικές δονήσεις στις αρχές Απριλίου και μάλιστα έχει πιστοποιηθεί για την αξιοπιστία του. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι οι καταγραφές του έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και από άλλα δύο σημεία για την αξιοπιστία του.

Όπως τονίζει ο κ. Σαλής, «η κατασκευή του σεισμογράφου ήταν ένα από τα έργα που είχαμε σχεδιάζει και προγραμματίσει για το σχολικό έτος 2021-2022 στα πλαίσια του προγράμματος “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ”.  Είναι ένα προϊόν, το οποίο έχει έρθει σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Δράμας και τον κ. Παζούλη, τον  υπεύθυνο καθηγητή του σχολείου μας κ. Σαχινίδη και με τη δουλειά αρκετών μαθητών».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαλής, «σήμερα έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε δύο σεισμογράφους στο σχολείο. Ο ένας είναι ο κανονικός και έχει ενταχθεί στον παγκόσμιο ιστό και γίνεται καταγραφή των δεδομένων, έχει περάσει το στάδιο ώστε να εγκριθεί η αξιοπιστία του και σε λίγες μέρες τα δεδομένα του θα είναι στην ιστοσελίδα του σχολείου. Αν επιθυμεί ο Δήμος, μπορεί να ανέβει και στην ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας. Επίσης, έχουμε φτιάξει ένα δεύτερο μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στους μαθητές».

Όπως εξηγεί ο κ. Σαλής, «ο σεισμογράφος μας έχει καταγράψει δονήσεις που έγιναν τις τελευταίες 40 μέρες και μάλιστα κατέγραψε προχθές και ένα σεισμό στη Νίσυρο».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα των δυνατοτήτων του, ο κ. Σαλής σημείωσε ότι «καταγράφει τη δόνηση την οποία θα λάβει. Ένας σεισμός που γίνεται αρκετά μακριά και έχει μεγάλο εστιακό βάθος, δεν θα καταγραφεί. Όμως, οι σεισμοί που θα καταγραφούν θα πιστοποιηθούν και με άλλους σεισμογράφους. Για να δούμε το επίκεντρο χρειαζόμαστε τρεις καταγραφές από τρεις σεισμογράφους. Ο ένας θα πρέπει να έχει μέχρι 2.000 χιλιόμετρα απόσταση από το επίκεντρο, ο άλλος μέχρι 4.000 χλμ. και ο τρίτος μέχρι 6.000 χλμ.»

Οι κ.κ. Σαλής και Σαχινίδης, με τον πειραματικό σεισμογράφο που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους.

Τα βακτήρια στο νερό

Μια άλλη ενδιαφέρουσα κατασκευή, είναι η συσκευή που μπορεί και βλέπει τα βακτήρια σε μια σταγόνα νερό, από το σφουγγάρι της κουζίνας. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία αφενός μπορεί να βλέπει την ποσότητα των βακτηρίων σε μια σταγόνα νερό, όμως με μια ηλεκτρονική διάταξη μέσω λέιζερ σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, μπορεί να ενεργοποιεί τα βακτήρια, να τα μεγεθύνει και να τα προβάλει. Έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε τα βακτήρια, χωρίς την χρήση μικροσκοπίων.

«Με τη διάταξη αυτή θα ενεργοποιούνται τα βακτήρια που υπάρχουν σε ένα σφουγγάρι που χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον οκτώ (8) ώρες μετά το πλύσιμο των πιάτων. Το δείγμα θα βρίσκεται σε παλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που σκοπό έχει να προκαλεί κίνηση στα βακτήρια», μας λέει ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Σαχινίδης.

Μας εξηγεί επίσης ο κ. Σαχινίδης ότι, «δεν είναι μόνο το σφουγγάρι της κουζίνας βέβαια, αλλά έτσι μπορούμε να δούμε και την καθαρότητα του νερού. Το σφουγγάρι είναι ένα καλό πεδίο πειραματισμού επειδή περιέχει πολλά βακτήρια. Όμως μπορούμε να δούμε αν αυτό το δείγμα νερού έχει βακτήρια. Το βασικό εδώ είναι ότι, στο μικροσκόπιο έχουμε εικόνα, ενώ μ’ αυτή τη συσκευή έχουμε την κίνηση των βακτηριδίων και έτσι μπορούμε να πάρουμε και άλλες πληροφορίες».

Όπως μας είπε μάλιστα «έχουμε ήδη βρει βακτηρίδια τα οποία είναι συμβατά με την βιβλιογραφία και μπορούμε να πάρουμε διάφορες πληροφορίες. Μέσα από μια συγκεκριμένη συχνότητα λέιζερ, μπορούμε να δούμε την κίνηση των βακτηριδίων και το ενδιαφέρον είναι ότι τα βακτήρια εμφανίζονται ως κύκλοι με μια μαύρη κηλίδα στη μέση, που σημαίνει ότι πραγματικά αυτά δεν έχουν πυρήνα».