Home > Πρώτο Θέμα > Οι εθελοντές αιμοδότες στη Δράμα πάντα ανταποκρίνονται όμως οι νέοι αιμοδότες μειώνονται-Μιλάει στον «Π.Τ.» η δ/ντρια Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας

Οι εθελοντές αιμοδότες στη Δράμα πάντα ανταποκρίνονται όμως οι νέοι αιμοδότες μειώνονται-Μιλάει στον «Π.Τ.» η δ/ντρια Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» η δ/ντρια Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας

Οι εθελοντές αιμοδότες στη Δράμα

πάντα ανταποκρίνονται όμως

οι νέοι αιμοδότες μειώνονται

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η 14η ΙΟΥΝΙΟΥ, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Και είναι μια από τις πλέον σημαντικές ημέρες, μιας και οι ανάγκες σε αίμα για κάθε περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι.

Το ότι ο κόσμος γενικά ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας για αιμοδοσία, φάνηκε πολύ δυνατά στην περίπτωση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ακόμα και από τη Δράμα, κυρίως νέοι άνθρωποι, προσφέρθηκαν να δώσουν για τις χειρουργικές ανάγκες που είχαν προκύψει εκείνες τις ημέρες.

Η Δράμα, είναι από τις πόλεις που διαθέτει αρκετούς εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι μάλιστα πολύ συχνά συμμετέχουν τόσο στις τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες που γίνονται μέσω εκδηλώσεων, αλλά ακόμα και όταν καλούνται προσωπικά από τη Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Αιμοδοσίας, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε χθες και μίλησε με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Αιμοδοσίας Δράμας κα. Ελένη Κωνσταντινίδου, η οποία όπως μας είπε, «έχουμε πολύ καλή συμμετοχή πολιτών στην Αιμοδοσία Δράμας. Και πάνω απ’ όλα, ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, σε περιπτώσεις που έχουμε ανάγκη και έλλειψη αίματος. Αυτό που κάνουμε, είναι να προσεγγίσουμε αιμοδότες, τηλεφωνικά και το θετικό είναι ότι οι αιμοδότες μας ευαισθητοποιούνται άμεσα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουμε ζήτηση ομάδα 0 Αρνητικό που είναι και σπάνια ομάδα, οι εθελοντές μας ανταποκρίνονται αμέσως».

Όπως ιδιαίτερα σημειώνει η κα. Κωνσταντινίδου, «η έλλειψη αίματος μεγαλώνει κυρίως το καλοκαίρι, λόγω του αυξημένου τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και επειδή πολλοί από τους αιμοδότες μας λείπουν με άδειες και ταξίδια».

Τονίζει ακόμα η ίδια ότι, «μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει και από τους πολίτες, όταν κάποιος ασθενής έχει ανάγκη και αυτό ανακοινώνεται στα social media και αμέσως ενεργοποιούνται οι αιμοδότες, ασχέτως αν γνωρίζουν τον άρρωστο ή όχι».

Μειώνονται οι νεότερες ηλικίες

Ερωτώμενη, σε ποιες ηλικίες ανταποκρίνονται κυρίως οι εθελοντές αιμοδότες, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αιμοδοσίας Δράμας μας λέει ότι, «πιο δραστήρια ηλικία από τους εθελοντές αιμοδότες μας, είναι από 35 έως 55 ετών, αλλά και οι τακτικοί αιμοδότες μας ανέρχεται και στα 60 χρόνια. Το θέμα είναι ότι οι αιμοδότες μας μεγαλώνουν και θα θέλαμε πάρα πολύ να υπάρχει συμμετοχή και από νέα παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο κάναμε και μια περιοδεία περνώντας από τα Λύκεια και Γυμνάσια του Νομού Δράμας, όπου μιλήσαμε στα παιδιά για την εθελοντική αιμοδοσία, προκειμένου να προσεγγίσουμε νέα παιδιά.  Και αυτό γιατί ο πληθυσμός της Δράμας μεγαλώνει και οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται. Οι νέοι αιμοδότες είναι λίγοι. Και αυτό οφείλεται στο ότι και οι νέοι φεύγουν από την πόλη και από την χώρα, οπότε μειώνεται ο νέος πληθυσμός σε νέους αιμοδότες και οι ανάγκες μεγαλώνουν».