Home > Πρώτο Θέμα > Ένα βίντεο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης από μαθητές της Δράμας «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Τώρα μπορείς να μιλήσεις»-Από το 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας

Ένα βίντεο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης από μαθητές της Δράμας «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Τώρα μπορείς να μιλήσεις»-Από το 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας

Από το 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας

Ένα βίντεο κατά της

σεξουαλικής κακοποίησης

από μαθητές της Δράμας

«Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Τώρα μπορείς να μιλήσεις»

 

 

 

ΜΕ ΕΝΑ ιδιαίτερο ενδιαφέρον βίντεο, μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Δράμας, μιλούν για την σεξουαλική κακοποίηση εφήβων γυναικών. Το βίντεο, δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ, με στόχο να δείξει στις σημερινές νέες γυναίκες, ότι παρά τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχουν παρόμοια συμβάντα στη ζωή των θυμάτων, πρέπει να ζητήσουν βοήθεια, να προσπαθήσουν  να συνεχίσουν τη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνες και ότι μπορούν να βρουν πάντα βοήθεια και υποστήριξη.

Στο  βίντεο, διακρίνεται μια παρέα μαθητριών και μαθητών στον αυλόγυρο του σχολείου και υπονοεί ότι υπάρχει μια σχέση που μόλις έχει χαλάσει. Στη συνέχεια βλέπουμε το κορίτσι να αθλείται και να παρακολουθείτε από μερικά αγόρια, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Παράλληλα, το βίντεο ακολουθεί και ένα άλλο κορίτσι, το οποίο επίσης παρακολουθείτε από άλλα αγόρια.

Τελικά, σε διαφορετικές περιπτώσεις και σε διαφορετικές σκηνές, τα κορίτσια, κακοποιούνται σεξουαλικά από τα αγόρια. Ακολουθούν σκηνές κατά τις οποίες οι κοπέλες σκέφτονται για το τι πρέπει να κάνουν, μέχρι που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια. Μέχρι που αποφασίζουν τελικά να απευθυνθούν στην Αστυνομία. Στις τελευταίες σκηνές, βλέπουμε μία κοπέλα να εισέρχεται στο αστυνομικό μέγαρο Δράμας και η τελευταία σκηνή δείχνει τρεις κοπέλες πιασμένες χέρι – χέρι να βαδίζουν μαζί στον αυλόγυρο του σχολείου!

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο βίντεο, που αξίζει να το δείτε στο κανάλι του 3ου ΓΕΛ στο youtube και μέσω του Facebook: 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας.

Τελικά, το κορίτσι αποφασίζει να ζητήσει άμεση βοήθεια.

Σωστή πληροφόρηση

Σε μία περίοδο που όλο και περισσότερες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έρχονται στη δημοσιότητα, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί ή να ξεφύγει από μία κατάσταση που το καταπιέζει, το παρενοχλεί, το κακοποιεί και τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Τα παιδιά και κυρίως οι εφηβικές ηλικίες, έχουν ανάγκη από άμεση προστασία. Στην τρυφερή αυτή ηλικία, η σεξουαλική  κακοποίηση θα στιγματίσει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή, με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Υπάρχουν αρκετοί φορείς, οργανώσεις, σωματεία, που προσφέρουν συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά, έφηβους ή ενήλικες, μέσω τηλεφωνικών γραμμών 24ωρης λειτουργίας.

Μια απ’ αυτές, είναι το Womensos.gr, η οποία με το σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη. Τώρα μπορείς να μιλήσεις», το womensos.gr, λειτουργεί τη Γραμμή SOS 15900 για γυναίκες θύματα βίας.

Η δράση της Ένωσης Κυριών Δράμας

Επίσης, στη Δράμα, να υπενθυμίσουμε ότι λειτουργούν προγράμματα κατά της κακοποίησης των γυναικών και κατά της έμφυλης βίας, στην Ένωση Κυριών και στο Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας.

Στο τηλέφωνο, 2521058888, μια γυναίκα μπορεί να ζητήσει άμεσα βοήθεια και της παρέχεται ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Είναι σημαντικό το ότι στη Δράμα  υπάρχει μια τόσο σημαντική δομή, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει φιλοξενήσει 81 γυναίκες και τις έχει προστατεύσει κατά καιρούς από κακοποίηση.

H δράση της Ένωσης Κυριών Δράμας στον τομέα της έμφυλης βίας ξεκινά από το 1995, οπότε δημιούργησε, χωρίς κρατική επιχορήγηση, τον πρώτο Ξενώνα για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά στην Ελλάδα που αγκάλιασε όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθεί να αγκαλιάζει τα θύματα της έμφυλης βίας.

Οι κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους βρίσκουν καταφύγιο στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, το οποίο έχει πολυμορφικό χαρακτήρα και δίνει τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που χρειάζονται. Παρέχεται ψυχολογική, νομική και υλική υποστήριξη, όπως και εύρεση εργασίας, ώστε τα θύματα της έμφυλης βίας να μπορούν να ορθοποδήσουν.