Home > νέα > Αναβλήθηκε η συζήτηση για τις Μ.Π.Ε. των φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δράμα

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τις Μ.Π.Ε. των φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δράμα

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Αναβλήθηκε η συζήτηση

για τις Μ.Π.Ε. των φωτοβολταϊκών

πάρκων στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, θέματα που αφορούσαν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το στήσιμο φωτοβολταϊκών πάρκων στο Νομό Δράμας.

Πρόκειται για ΜΠΕ μιας εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται να στήσει συνολικά οκτώ φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή της Πετρούσας και του Ξηροποτάμου.

Τις εισηγήσεις των θεμάτων έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, με πρόταση του οποίου τελικά τα θέματα αποσύρθηκαν. Ο λόγος της απόσυρσης και της αναβολής της συζήτησης, ήταν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ήρθε σε επαφή με τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους των περιοχών αυτών, προκειμένου να δώσουν την σύμφωνη γνώμη τους, ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη βόσκηση των ζώων τους στη συνέχεια.

Κανονικά, η εταιρεία έπρεπε να προσκομίσει κάποια μνημόνια συνεργασίας με κτηνοτρόφους της περιοχής και μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε. Τα θέματα θα συζητηθούν και πάλι, μόνο όταν η εταιρεία προσκομίσει τα ανάλογα συμφωνητικά, ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δέχονται να στηθούν τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ανεμογεννήτριες

Επίσης, ανάμεσα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), υπήρχε και μια ΜΠΕ για το στήσιμο αιολικού πάρκου και τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, απέρριψε τελικά το αίτημα εταιρείας, με την συντριπτική πλειοψηφία 37 κατά, έναντι 2  υπέρ και 1 λευκής ψήφου.

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση» μιλάει για «ανεμομαζώματα και ανεμογεννήτριες», επισημαίνοντας ότι «τους τελευταίους μήνες την ανάγκη για την κατάρτιση ενός (χωροταξικού τύπου) σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Περιφέρεια μας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, όσο όμως και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψήφιων επενδυτών.

Σημειώνουμε ότι η παράταξή μας, τάσσεται υπέρ της «Πράσινης Ανάπτυξης» αλλά πάντα σε συνδυασμό με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζονται μεμονωμένα τα αιολικά πάρκα αγνοώντας το σημαντικό σύνολο τέτοιων «πάρκων» που έχει ήδη διαμορφωθεί. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, θα έχουμε συνεδριάσεις στις οποίες η διοίκηση θα αποδεικνύει και θα επιβεβαιώνει την έλλειψη επάρκειας ώστε να διαχειρισθεί τα θέματα που αφορούν την Περιφέρειά μας».

Όπως επισημαίνεται από την «Περιφερειακή Σύνθεση», «στη συνεδρίαση ξαναβρεθήκαμε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα και στην ίδια αναγκαιότητα, καθώς κληθήκαμε να αποφασίσουμε και για ένα ακόμη αιολικό πάρκο – αυτή τη φορά πολύ κοντά στην ιστορική Μαρώνεια, στους αρχαιολογικούς της χώρους, στο σπήλαιο της και στον παραδοσιακό οικισμό της. Στο σημείο αυτό πέρα από την σχεδόν συνολική άρνηση του ΠΣ, η οποία (τελικά) επιτεύχθηκε χάρη στην δική μας παρέμβαση και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης τις οποίες αναγκάσθηκε να υιοθετήσει η διοίκηση, γίναμε μάρτυρες και της ασυνεννοησίας που επικρατεί στην παράταξη Μέτιου, αφού ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης πρότεινε απόσυρση του θέματος (μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης), ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας συντάχθηκε μαζί του και δεν καταψήφισε τις ανεμογεννήτριες, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης επιδόθηκε σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να διαστρεβλώσει και να λοιδορήσει με κάθε τρόπο την άποψη που διαμορφωνόταν από το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης υπερψήφισε τις ανεμογεννήτριες».