Home > Αρθρα > Ένας κόσμος που αλλάζει… στραβά!

Ένας κόσμος που αλλάζει… στραβά!

ΒΑΒΕΛ – γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Ένας κόσμος που αλλάζει… στραβά!

ΥΠΗΡΧΕ κάποτε ένα σύνθημα, προφανώς αρκετοί θα το θυμάστε αυτό, ως μια παρωχημένη πλέον κατάσταση: «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Τώρα εγώ σ’ αυτό το σύνθημα, θέλω να βάλω αποσιωπητικά: «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός…» και να προσθέσω και ένα ερωτηματικό. Φυσικά, στο μυαλό αρκετών απ’ όλους εμάς, ένας άλλος κόσμος θα αναφερόταν σε περισσότερη δικαιοσύνη, σε έναν κόσμο με περισσότερες ελευθερίες, σε έναν κόσμο με δικαιώματα… στην εργασία, στη μόρφωση, στην επιστήμη και πολύ περισσότερο απ’ όλα αυτά, ιδιαίτερα στη γνώση! Και άλλα πολλά και διάφορα…

Ο κόσμος αλλάζει! Ζούμε σ’ έναν κόσμο που όντως αλλάζει άρδην, με μεγάλη ταχύτητα και μάλλον δεν τον προλαβαίνουμε! Όχι βέβαια να τον σταματήσουμε να αλλάζει, αλλά ούτε καν να προλάβουμε να καταλάβουμε τις αλλαγές του!

Τι έγινε αλήθεια μετά από εκείνα τα συνθήματα; Ακριβώς από τότε, ο κόσμος άρχισε ν’ αλλάζει παράφορα. Πριν απ’ όλα, οι εξουσίες του κόσμου δεν γύρισαν υπέρ των λαών και των πληθυσμών, αλλά κατά αυτών! Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμια. Ακόμα κι αν η Ελλάδα δείχνει να είναι από τις χώρες που περνούν από τα χειρότερα σημεία της κρίσης αυτής, παρ’ όλα αυτά, όλος ο γνωστός πλανήτης αλλάζει άρδην.

Το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζει τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη, σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Έχουμε την τεράστια προσφυγική κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη, αλλά τα ζητήματα ξεκινούν κυρίως από το χώρο της Μέσης Ανατολής. Η υποτιθέμενη «Αραβική Άνοιξη», για την οποία μίλησαν πολλοί υπερασπιστές της και στην Ελλάδα, ότι θα έφερνε δήθεν τη δημοκρατία σ’ εκείνες τις περιοχές, αποδείχθηκε όχι μόνο ένα φιάσκο, αλλά μια άκρως στημένη υπόθεση, για την κατάρριψη ηγεσιών – Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία – οι οποίες δεν είχαν να κάνουν με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά κυρίως, είτε επειδή δεν υπάκουαν πια στις ηγέτιδες δυνάμεις, είτε δεν έβαζαν την υπογραφή τους σε συμφέροντα ενεργειακών αγωγών. (Βλέπε Άσαντ, Συρία).

Όλο αυτό το στήσιμο με την «Αραβική Άνοιξη», οδήγησε στον πόλεμο τη Συρίας και την άνοδο των τζιχαντιστών. Οι οποίοι ναι μεν μπορεί φαινομενικά να «ηττήθηκαν», επί της ουσίας όμως ολοκλήρωσαν το έργο που τους είχε ανατεθεί. Να διαλύσουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέα σύνορα, να υπάρξει τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη και να εξισλαμιστεί πλήρως η Τουρκία. Απώτερος στόχος, η κατάρρευση συμμαχιών της Ρωσίας στην περιοχή και η κύκλωσή της από τις ΗΠΑ. Μια σωστή παρτίδα σκάκι! Η οποία ακόμα δεν έχει τελειώσει. Όσον αφορά την Ελλάδα, το παιχνίδι μαζί της μόλις έχει ξεκινήσει και ο κλοιός σφίγγει ακόμα περισσότερο. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι παραμένει ακόμα έξω από το πολεμικό παιχνίδι, καθώς συνεχίζει να ενδίδει στις αμερικανές απαιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλάει για χώρες «απόπατους», όπως την Αϊτή και ολόκληρη την Αφρική. Είναι γνωστή η τακτική του απέναντι στο γενικότερο κλίμα εναντίον των μουσουλμάνων, κλειδώνοντας ολοένα και περισσότερο τις πόρτες εισόδου στις ΗΠΑ. Αυτός ο επικίνδυνα υψηλός φυλετικός ρατσισμός, έχει αντίκτυπο σε όλες τις χώρες του πλανήτη και να είστε σίγουροι ότι μόλις ξεκίνησε.

Όσον αφορά τον ίδιο, έχουμε την έντονη αντιπαράθεσή του με τη Βόρεια Κορέα, όπου και οι δύο παίζουν με τα πυρηνικά λες και είναι καραμελίτσες για μικρά παιδιά. Και βέβαια, η πολιτική των ΗΠΑ που αλλάζει άρδην, απέναντι στα προβλήματα της υπερθέρμανσης  του πλανήτη και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στον κοινωνικό τομέα, το facebook, το οποίο υποτίθεται ότι θα άνοιγε τις ανθρώπινες κοινωνίες ακόμα περισσότερο, επί της ουσίας τις περιχαρακώνει, καταρρίπτει ελευθερίες και δικαιώματα, και πέντε άνθρωποι που χειρίζονται ένα λογισμικό πρόγραμμα, κλειδαμπαρώνουν τους ανθρώπους μέσα σε δήθεν επικοινωνιακά κουτιά. Η δήθεν ελεύθερη επικοινωνία του facebook αλλά και των άλλων «κοινωνικών δικτύων» που επιτρέπουν τις επικοινωνίες των ανθρώπων, είναι επίπλαστη και φασιστική! Δημιουργεί άτομα μοναχικά, περιχαρακώνει ομάδες, δρα κατασταλτικά σε πολλά ζητήματα, όσο κι αν μας δείχνει το αντίθετο. Η προσφορά γνώσης μέσω του διαδικτύου, είναι κυρίως λαθραία και ψεύτικη. Η πραγματική γνώση, συνεχίζει να βρίσκεται σε βιβλία που κανείς δεν θα διαβάσει, σε βιβλιοθήκες που ελάχιστοι θα επισκεφτούμε και διαδικτυακά θα πρέπει να τις χρυσοπληρώσουμε ούτως ή άλλως!

Ο κόσμος αλλάζει σε πολλά ζητήματα. Στις ΗΠΑ, μέσω του Χόλυγουντ, δημιουργείται ένας νέος Μακαρθισμός (όπως τότε με το κυνήγι των κομμουνιστών του Μακάρθι) και αυτός ήδη έχει αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη! «Πήραμε τη ζωή μας λάθος, κι αλλάξαμε ζωή», έγραφε κάποτε ο Σεφέρης!