Home > νέα > Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου Σημαντικές ζημιές σε κηπευτικά και δέντρα από το έντομο λυμάντρια στο Ν. Δράμας

Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου Σημαντικές ζημιές σε κηπευτικά και δέντρα από το έντομο λυμάντρια στο Ν. Δράμας

Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου

Σημαντικές ζημιές σε κηπευτικά και δέντρα

από το έντομο λυμάντρια στο Ν. Δράμας

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ζημιές προκαλεί στις καλλιέργειες αλλά και σε βοσκοτόπους της περιοχής, το έντομο λυμάντρια (Lymantria dispar) και για το λόγο αυτό, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή, η οποία απευθύνεται προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη.

Στην αναφορά της η Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σημειώνεται ότι εκτός από τα βοσκοτόπια επιπτώσεις υπάρχουν και σε κηπευτικά στους κήπους των σπιτιών (τομάτες, φράουλες κλπ), σε καλλωπιστικά φυτά (τριανταφυλλιές κλπ), σε δέντρα (ροδιές, ελιές κλπ).

Οι συνέπειες από τη δράση του συγκεκριμένου εντόμου είναι ιδιαίτερα καταστροφικές, μειώνοντας στο ελάχιστο τη διαθέσιμη βοσκήσιμη ύλη και δημιουργώντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Επίσης, έντονα ενδέχεται να είναι τα προβλήματα στην υγεία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού σε όσες περιοχές προσβάλλονται από το έντομο, αφού έχει αλλεργιογόνες ιδιότητες.

Στην αναφορά της η βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες των αρμόδιων Υπουργείων στην κατεύθυνση της πρόληψης, αντιμετώπισης αλλά και συστηματικής καταγραφής του φαινομένου.

limantria1

Οι φωτογραφίες είναι από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Δράμας

Η έκθεση της ΔΑΟΚ Δράμας

Στις 11 Απριλίου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, το οποίο υπογράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενος κ. Ιώβης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα παρακάτω:

[Το εν λόγω έντομο προκαλεί έντονη αποφύλλωση των πουρναριών, που είναι το δασικό είδος που επικρατεί στην περιοχή. Κατά την άνοιξη του έτους 2016 παρατηρήθηκε σοβαρή έξαρση των πληθυσμών του εντόμου σε πολλές περιοχές της Π.Ε. Δράμας. (…) Παρατηρήθηκε επίσης σοβαρή όχληση σε κατοίκους των οποίων οι οικίες βρίσκονταν σε άμεση εγγύτητα προς τη δασική βλάστηση. (…)

Το πουρνάρι είναι ο πιο σημαντικός ξενιστής του εντόμου, ωστόσο πρόκειται για είδος εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι προσβάλλει περισσότερα από 600 είδη φυτών. Από την επισκόπηση στο Μοναστηράκι καταγράφηκαν προσβολές σε κηπευτικά, στους κήπους των οικιών (τομάτες, φράουλες κτλ.), σε καλλωπιστικά φυτά (τριανταφυλλιές, χρυσάνθεμα), σε δέντρα (ροδιές, ελιές, μελικοκκιές). (…)

Σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Δράμας, το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εκκίνηση διαδικασίας παρακολούθησης των πληθυσμών του εντόμου αυτού, προκειμένου να γίνεται πρόβλεψη της εμφάνισής του και την οργάνωση ενεργειών για την καταπολέμησή του.

Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας θα μεταβούν άμεσα στις περιοχές που φαίνεται ότι έχουν πληγεί για εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου.]