Home > νέα > «Κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία» φώναξαν και επέδωσαν ψήφισμα στον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονία-Θράκη

«Κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία» φώναξαν και επέδωσαν ψήφισμα στον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονία-Θράκη

Δυναμική διαμαρτυρία στην Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή

«Κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία»

φώναξαν και επέδωσαν ψήφισμα

στον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονία-Θράκη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΕ ΜΙΑ εποχή κατά την οποία, στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζεύεται όλο και λιγότερος κόσμος, η χθεσινή κινητοποίηση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια δυναμική διαμαρτυρία.

Μπορεί να μην είχε χιλιάδες κόσμου, μπορεί να μην υπήρχαν τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, όμως Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από όλη την Περιφέρεια, ακόμα και από τη Δράμα, βρέθηκαν στην Κομοτηνή χθες το μεσημέρι και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αδιαφορία της κυβέρνησης, ενώ κατέθεσαν μάλιστα και υπόμνημα.

Ο κλάδος των κτηνοτρόφων είναι σε συναγερμό και καθημερινά στην ακριτική περιοχή μας, ολοένα και χάνει έσοδα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πλέον έχουν ορατό μπροστά τους τον κίνδυνο να κλείσουν το επάγγελμά τους. Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ δηλώνουν απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί, αλλά κυρίως από την ανύπαρκτη συμπαράσταση της κυβέρνησης στις δυσκολίες τους.

Κατά την συγκέντρωσή τους στην Κομοτηνή το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου, οι κτηνοτρόφοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα, πως αν δεν στηριχθούν, η κτηνοτροφία θα σβήσει οριστικά από τον τόπο.

Το ψήφισμα διάβασε ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος και εγκρίθηκε ομόφωνα από το πλήθος, το οποίο φώναξε το σύνθημα «κάτω τα χέρια από την κτηνοτροφία».

Παρών κατά τη διαμαρτυρία ήταν και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει προσωπικά το ψήφισμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, στο πλαίσιο συνάντησης που έχουν όλοι οι περιφερειάρχες μαζί του την Δευτέρα.

Το ψήφισμα των κτηνοτρόφων

Το ψήφισμα των κτηνοτρόφων έχει ως εξής:

[Εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πολιτική διάλυσης που εφαρμόζεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Βρισκόμαστε σε μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στην ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, να εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν την ελληνική πολιτεία και να χτυπηθούν τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή μας.

Η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας. Ξεκινήσατε με την άδικη διανομή της ΚΑΠ το 2015, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν. Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου.

Μας κοροϊδεύουν όλους μας κυνικά, χωρίς κανένα πρόσχημα, και εσείς μέχρι σήμερα τους χαϊδεύετε. Δεν αρκεί να διατυμπανίζετε, ότι δεν εξαρτιέστε από οργανωμένα συμφέροντα, πρέπει να το αποδεικνύετε κιόλας. Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια.

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται. Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Σε αντίθεση με απατεώνες μεγαλοοφειλέτες,  για εμάς βρήκατε τον εύκολο τρόπο! Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και συγχρόνως δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα. Έτσι σφίγγετε ακόμη περισσότερο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας και ωθείτε  όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμη κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας. Με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας δεν μας έχετε δείξει την πρόθεσή σας  να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μην μας δημιουργείτε ακόμη περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε.

Με όση δύναμη μας έχει απομείνει και μέχρι να αλλάξετε την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζετε, εμείς θα είμαστε εδώ, για να υπενθυμίζουμε με δυνατή φωνή, σε όσους χαρτογιακάδες αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.]

Τα αιτήματα

Οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν επίσης και υπόμνημα με αιτήματά τους, από τα οποία μεταξύ άλλων σταχολογούμε:

– Άμεση εφαρμογή μέτρων για την κτηνοτροφία. – Πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα και προστασία της ελληνικής παραγωγής. – Εφαρμογή της εξόφλησης της παραγωγής εντός 60 ημερών. – Εφαρμογή ενίσχυσης μέσω deminimis λόγω των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν γάλα. Δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να είναι και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι. – Εφαρμογή του ακατάσχετου των ενισχύσεων. – Εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού των 15.000€ κατά έτος προσαρμοσμένο στον πρωτογενή τομέα. – Ένταξη των μετακλητών ποιμένων για την κτηνοτροφία στο εργόσημο και όχι στο ΙΚΑ. – Απαράδεκτη η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να μην εντάξει τις πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα όπως έγινε για τη Θράκη, δημιουργώντας μια περιφέρεια δύο ταχυτήτων .