Home > νέα > Ενεργειακή αναβάθμιση και όφελος που θα βοηθήσει στην ανακαίνιση του Νοσοκομείου

Ενεργειακή αναβάθμιση και όφελος που θα βοηθήσει στην ανακαίνιση του Νοσοκομείου

Συνάντηση κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας

με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας

Ενεργειακή αναβάθμιση και

όφελος που θα βοηθήσει

στην ανακαίνιση του Νοσοκομείου

Ν. Λιάτσης: Σε καλή πορεία το παραγόμενο έργο του Νοσοκομείου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ αναφερόμαστε και σε άλλο ρεπορτάζ, το Νοσοκομείο Δράμας επισκέφθηκε κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας κ. Βασίλη Οικονόμου, το βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Αθανάσιο Ανδρούτσο και άλλα στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.

Οι παραπάνω, συναντήθηκαν με το διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκο Λιάτση, ο οποίος στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με τη συζήτηση που είχαν.

Όπως τόνισε ο κ. Λιάτσης, ο ίδιος ενημέρωσε το κλιμάκιο της Ν.Δ., «για την πορεία του Νοσοκομείου, αλλά και για το παραγόμενο έργο από το οποίο διαπιστώνεται η ανάπτυξή του και σε επίπεδο οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο εμπιστοσύνης πλέον των πολιτών».

Όπως είπε ο κ. Λιάτσης, «ήθελα ευθύς εξ αρχής να καταλάβει ο κ. Οικονόμου αλλά και το κλιμάκιο, για την τεράστια προσπάθεια του Υπουργείου και τη δική μας, για να σταθεί το Νοσοκομείο επάξια απέναντι στην κοινωνία και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της».

Σύμφωνα με το διοικητή, «διαπίστωσαν τα βήματα τα οποία έγιναν στο Νοσοκομείο, με συγκεκριμένα αριθμητικά νούμερα, τα οποία θα προκύψουν και μέσα από την απορρόφηση και των κονδυλίων ΕΣΠΑ, που ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν, από 3,7 εκατ. ευρώ που είναι υπό εκτέλεση των έργων, στα 4,3 εκατ. ευρώ, για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».

siskepsi Nosokomeio copy

Ενεργειακή αναβάθμιση

Σημείωσε επίσης ο κ. Λιάτσης, ότι ενημέρωσε και για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου «χρήματα τα οποία έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια ΑΜΘ για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, της τάξης των  6 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή», όπως συμπλήρωσε, «η ενεργειακή αναβάθμιση έχει ξεκινήσει. Κάνουμε τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση του φακέλου που θα υποβάλουμε στην Περιφέρεια για την ένταξη του Νοσοκομείου στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων».

Ο κ. Λιάτσης, τόνισε ότι βρίσκονται στο στάδιο της ψηφιοποίησης όλων των αρχιτεκτονικών σχεδίων και έχει οριστεί ο σύμβουλος ο οποίος θα κάνει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου, συμπληρώνοντας: «Πιστεύω ότι σ’ αυτά τα δύο θα ακολουθηθεί πιστά ένα χρονοδριάγραμμα, για το οποίο ζήτησα να είναι αυστηρό για να προλάβουμε και τις ημερομηνίες υποβολής του φακέλου. Έχουμε χρόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να παραδοθεί ο φάκελος στο Νοσοκομείο κι εμείς να κάνουμε τις υπόλοιπες κινήσεις, μαζί με τον ενεργειακό υπεύθυνο του Νοσοκομείου και της ομάδας».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι η δαπάνη αυτή ανέρχεται περίπου στις 800.000 ευρώ, ενώ «θα έχουμε μια εξοικονόμηση χρημάτων γύρω στο 70%-75%. Το όφελος το οποίο θα προκύψει, θα μετακυλιστεί στην σταδιακή ανακαίνιση του εσωτερικού του Νοσοκομείου. Παραμένοντας στο θέμα, είπε ότι αναγκαία είναι επίσης η αλλαγή όλων των πατωμάτων του Νοσοκομείου και πρόκειται για μια μεγάλη δαπάνη που αγγίζει τα 24.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λιάτσης συμπλήρωσε ότι πέρυσι δόθηκαν περίπου 100.000 ευρώ για ανακαίνιση του χώρου των μαγειρείων, ενώ σχεδιάζεται να ανακαινιστεί πολύ σύντομα, το Τμήμα της Αιμοδοσίας. «Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο για την περαιτέρω προσέλκυση αιμοδοτών και για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διατηρεί το Νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

Ανασφάλιστοι

Ο κ. Λιάτσης ενημέρωσε το κλιμάκιο της Ν.Δ. για το ζήτημα των ανασφάλιστων, ότι «έχει καταλήξει σε ένα κόστος γύρω στα 1,7 εκατ. ευρώ στην τριετία που είναι η δαπάνη των ανασφάλιστων και πόσο σημαντικό ήταν να στηριχθεί αυτή η ομάδα πολιτών που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Λιάτσης, ότι «είμαστε ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό».

Προϋπολογισμός

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, είπε ότι «εντός του 2018, ο προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα δεχτούμε και μια επιπλέον χρηματοδότηση για το φάρμακο, της τάξης των 200.000 ευρώ τον Νοέμβριο. Ο προϋπολογισμός θα καταλήξει γύρω στα 7.440.000 ευρώ».

Ο κ. Λιάτσης σημείωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα για το 2019, είναι να υποβάλουμε προτάσεις για περαιτέρω στελέχωση του Νοσοκομείου με ιατρούς και την έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης», συμπληρώνοντας ότι «θα δημιουργηθούν πολύ καλές συνθήκες για το Νοσοκομείο και θα το καταλάβει και ο κόσμος αυτό».

Οργανισμός και Ογκολογικό

Τέλος, ο κ. Λιάτσης έκανε αναφορά στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, ο οποίος έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια. «Δόθηκε πριν έξι μήνες, στάλθηκε πίσω, ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις και αιτιολογήσεις σε κάποια σημεία, τα κάναμε και εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου στις 27 Αυγούστου και συμπεριλαμβάνει και το Ογκολογικό Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας. Θεωρούμε ότι, εφόσον διογκώνεται ο αριθμός των καρκινοπαθών της Δράμας, είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί  με κάθε τρόπο αυτός ο πληθυσμός. Το Υπ. Υγείας έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς αντιμετωπίζονται οι καρκινοπαθείς και αυτό θα ακολουθήσουμε. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε έγκριση του Οργανισμού μας. Προαπαιτούμενο βέβαια είναι να κάνουμε την προκήρυξη για την στελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος».