Home > νέα > Ενημέρωση για την ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στο Δ. Δράμας► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι αντιδήμαρχοι: Καθαριότητας κ. Κυριακίδης και Προγραμματισμού κ. Τάσσου

Ενημέρωση για την ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στο Δ. Δράμας► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι αντιδήμαρχοι: Καθαριότητας κ. Κυριακίδης και Προγραμματισμού κ. Τάσσου

Ένα υποέργο ενταγμένο στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Ενημέρωση για την ορθολογική

διαχείριση των αστικών

απορριμμάτων στο Δ. Δράμας

► Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι αντιδήμαρχοι: Καθαριότητας κ. Κυριακίδης και Προγραμματισμού κ. Τάσσου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, διοργανώθηκε εκδήλωση σχετική με το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Δράμας, στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης, μαζί με το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης.  Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) που υλοποιεί ο Δήμος Δράμας.

Στην χθεσινή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε ένα πλήθος δράσεων, οι περισσότερες από αυτές με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τους τρόπους ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι δράσεις περιλάμβαναν «παιχνίδι θησαυρού» με θέμα την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων – απονομή βραβείου-δώρων σε όλα τα μέλη της νικήτριας ομάδας και επαίνου σε όλους τους συμμετέχοντες – μια διπλή θεατρική παράσταση και καλλιτεχνικά εργαστήρια για δραστηριότητες με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εκδηλώσεις, συμμετείχαν πάνω από 200 παιδιά από τα Δημοτικά Σχολεία 4ο, 9ο, 10ο και 11ο καθώς και παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Δράμας.

Kyriakidis

Κυριακίδης: Διαχείριση της ανακύκλωσης

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Κυριακίδης, επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης και της ενημέρωσης των νέων παιδιών, διοργανώσαμε μια μεγάλη εκδήλωση στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Αυτό που θέλαμε ήταν να γίνει μέσα σ’ αυτόν τον φυσικό χώρο και προσκλήθηκαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης μας».

Όπως είπε, «σκοπός είναι η ενημέρωση των παιδιών για την ανακύκλωση, ώστε να μπορούν  να την εφαρμόζουν καθημερινά στη ζωή τους. Είναι σημαντικό ότι έχουν ενημερωθεί και στηρίζουν την εκδήλωση όλα τα συστήματα της ανακύκλωσης».

Ερωτώμενος αν τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιηθεί το πρόγραμμα με τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών από τα Δημοτικά Σχολεία όπως είχε γίνει το 2019, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι το 2020 δεν εφαρμόστηκε λόγω των υγειονομικών καταστάσεων του Covid, «ενώ από φέτος το προγραμματίζουμε να ξεκινήσει και πάλι. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης από το Δήμο Δράμας, ο κ. Κυριακίδης σημειώνει ότι «η ανακύκλωση στο Δήμο μας είναι κατά πολύ βελτιωμένη. Ένα σημαντικό βήμα που έγινε, είναι η ενίσχυση του δικτύου των κάδων με 180 καινούργιους μπλε κάδους, όπου είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο δίκτυο της ανακύκλωσης με τους συγκεκριμένους κάδους. Μέσα σε ένα χρόνο μπορέσαμε και αντικαταστήσαμε 180 κάδους. Αυτομάτως, αυτό, αύξησε την ανακύκλωση, ενώ έδωσε και τη δυνατότητα σε πολίτες που δεν είχαν κάδο στην περιοχή τους, να το κάνουν».

Τονίζει ακόμα χαρακτηριστικά ο ίδιος, ότι «το υλικό που συγκεντρώνεται έχει βελτιωθεί, σε σχέση με την εικόνα που είχαμε τα πρώτα χρόνια. Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και από εκεί στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης για την διαχείρισή τους εκεί».

Σημειώνει επίσης ότι, «μεγάλη είναι και η συμμετοχή στην φωτοβολταϊκή πρέσα που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της ανάπλασης απέναντι από το άγαλμα της νίκης, όπου συγκεντρώνονται μπουκαλάκια, καπάκια και αλουμινένια κουτάκια και προς το παρόν αναμένουμε τις χρηματοδοτήσεις όσον αφορά το Πράσινο Σημείο 1 και τις Γωνιές της Ανακύκλωσης».

MIXALHS TASSOU 2

Τάσσου: Ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς

Για τη δράση της ορθολογικής διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος σημείωσε ότι η δράση αφορά στην ευαισθητοποίηση των απορριμμάτων, εντάσσεται στα πλαίσια της Ορθολογικής Διαχείρισης, και εντάχθηκε στις δράσεις για την Εβδομάδα Κινητικότητας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τάσσου, «η καινοτομία φέτος και η στρατηγική επιλογή που κάναμε από το Τμήμα Προγραμματισμού, ήταν ότι στοχεύσαμε στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, των παιδιών. Της γενιάς, που όπως συνηθίζω να λέω, μπορεί εύκολα να αλλάξει την περπατησιά της, γιατί ακόμα δεν την έχει διαμορφώσει. Επιλέξαμε λοιπόν τόσο στην Εβδομάδα Κινητικότητας όπως είδατε για μια εβδομάδα και σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ να κάνουμε επιδεικτικές δράσεις για τη χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων ακόμα και για τη μετατροπή ενός συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό, δώσαμε ελεύθερα σε παιδιά να δοκιμάσουν στα σχολεία τα ηλεκτρικά ποδήλατα για να δουν πόσο εύκολα είναι στην χρήση, γιατί μέσω αυτής της γενιάς θα μπορούμε να στοχεύσουμε στο εγγύς μέλλον στη χρήση ήπιων μορφών μετακίνησης μέσα στις πόλεις».

Αναφερόμενος στην χθεσινή εκδήλωση, σημειώνει επίσης: «Το ίδιο πράγμα πράττουμε και σήμερα με διαδραστικά παιχνίδια, με κυνήγι θησαυρού, επιδεικτικές δράσεις, οι οποίες στοχεύουν σε παιδιά και στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, στη σωστή ανακύκλωση, ώστε όλες αυτές οι δράσεις να έχουν ένα σκοπό: την μείωση της περιβαλλοντολογικής ρύπανσης, η οποία είναι πλέον αισθητή με την κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητα των πόλεων».

Ο κ. Τάσσου ανέφερε επίσης ότι, «η δράση Βολτάρουμε Ηλεκτρικά του Δήμου Δράμας με τους Οψόμεθα εις Φιλίππους και το 1ο ΕΠΑΛ, χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, και αυτό δείχνει την εξωστρέφεια που έχει αναπτύξει το Τμήμα Προγραμματισμού, όχι μόνο προς τον κόσμο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θέλουμε να αποτελέσει ο Δήμος Δράμας ένα πρότυπο, έναν πιλότο για πράσινες ενέργειες και για μια πράσινη πόλη».