Home > Πρώτο Θέμα > Ενημέρωση και συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ  Δηλώσεις του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου

Ενημέρωση και συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ  Δηλώσεις του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου

Ενημέρωση και συζήτηση για

το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

 Δηλώσεις του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η τελευταία για το 2022, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν το σπουδαιότερα από τα θέματα ήταν η τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας (Οργανόγραμμα), ενώ από τα θέματα που συζητήθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, καθώς και για τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου, μετά από σχετικές επερωτήσεις.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Αναλυτικότερα και όσον αφορά το ζήτημα του Χιονοδρομικού Φαλακρού, η συζήτηση ξεκίνησε από μια επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη («Περιφερειακή Σύνθεση»), στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι: «Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε ότι η Διοίκησή σας σχεδιάζει την επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από 2 χρόνια που παρέμεινε κλειστό και μάλιστα με συγκριμένη ημερομηνία έναρξης την 16η Δεκεμβρίου 2022».

Στην ερώτηση τέθηκαν ερωτήματα όπως:

[- Με ποια δεδομένα προγραμματίστηκε η έναρξη της λειτουργίας του ΧΚΦ για την συγκεκριμένη ημερομηνία εφόσον δεν έχει όχι ανάδοχο αλλά ούτε καν έχει ξεκινήσει κάποια διαδικασία διαγωνιστική ή μίσθωσης;

– Οι πίστες και οι υποδομές εστίασης του Χιονοδρομικού Κέντρου θα λειτουργήσουν στο σύνολό τους για την φετινή χιονοδρομική περίοδο;

– Με δεδομένο ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό αποτελεί κύριο όχημα προσέλκυσης τουριστών κατά τους χειμερινούς μήνες, τόσο στην ΠΕ Δράμας όσο και σε όλη την ΠΑΜΘ, είναι βέβαιο ότι έχει διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του, με τρόπο ώστε να μην απογοητευτούν οι επισκέπτες και αμαυρωθεί ανεπανόρθωτα η εικόνα του και η εικόνα όλης της περιοχής;]

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, απάντησε ότι «ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις» και εξήγησε ότι «σήμερα Τρίτη, στην Οικονομική Επιτροπή θα γίνει ο διαγωνισμός προκειμένου να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα λειτουργήσει το Χιονοδρομικό, το οποίο θα ανοίξει έστω και περιορισμένα τις επόμενες ημέρες και με συγκεκριμένες πίστες να λειτουργούν και συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια το Φαλακρό δεν είχε λειτουργήσει».

Ερωτώμενος για το τι απάντησε ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος, εξήγησε ότι «στηρίζει την πρωτοβουλία προκειμένου να ανοίξει το Φαλακρό, ότι ήδη σχεδιάζει η διοίκησή μας να δώσει μια οριστική λύση προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο τρόπος αυτός θα είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με το τι εφαρμοζόταν όλα αυτά τα 20 και πάνω χρόνια.  Πάντως επανασχεδιάζουμε από την αρχή τη λειτουργία του Φαλακρού, προκειμένου να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο».

Σε δηλώσεις του πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ επισημαίνει ότι «το Χιονοδρομικό Κέντρο θα δοθεί σύντομα σε λειτουργία με ένα σωστό και διαφανή τρόπο, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε δυστυχώς την αντιμετώπιση που του άξιζε» και τόνισε ότι αυτό «θα ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα και θα λειτουργήσει μέχρι και 14 Απριλίου».

Να σημειωθεί επίσης εδώ, ότι, στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και εγκρίθηκε η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ» ΑΝΦΑ, της παλιάς αυτοδιοικητικής εταιρείας. «Με τον τρόπο αυτόν έπρεπε να εγκριθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έτσι να κλείσει ένας κύκλος».

Λαϊκή αγορά Σαββάτου

Επίσης, συζήτηση υπήρξε μετά από επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την λαϊκή αγορά παραγωγών του Σαββάτου που λειτουργεί στον χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου Δράμας.

Όπως επεσήμανε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου, έγινε σχετική ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη είχε επαφές στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά.

Να υπενθυμίσουμε όπως δημοσιεύσαμε στον «Π.Τ.», ο κ. Παπαεμμανουήλ στη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, παρέδωσε σχετική επιστολή, μέσω της οποίας γινόταν αναφορά του προβλήματος και ζητούσε να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα αυτό.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, «δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη αυτή για εμάς. Βεβαίως, οι άνθρωποι που είναι παραγωγοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο, είτε μέσω της δικαστικής οδού που έχει ξεκινήσει, είτε με μια νομοθετική ρύθμιση η οποία πρέπει να υπάρξει, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου. Προς το παρόν δεν εκδόθηκε κάποιο ψήφισμα».

Οργαόγραμμα

Επίσης, από τα σπουδαιότερα θέματα που συζητήθηκαν στο σώμα, ήταν η ψήφιση τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας ο οποίος καθορίζει ποιες γενικές διευθύνσεις υπάρχουν, πώς λειτουργούν αυτές, πόσα αυτοτελή γραφεία υπάρχουν, ώστε ο Οργανισμός της Περιφέρειας, «ο οποίος δυστυχώς είναι συρρικνωμένος, καλείται να ανταποκριθεί στις υπηρεσιακές ανάγκες» εξηγεί ο κ. Παπαθεοδώρου.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «να πούμε ότι από τότε που υπάρχει η αιρετή Περιφέρεια από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ξανά τροποποίηση του Οργανισμού. Αυτή που έγινε τώρα, ουσιαστικά έρχεται να καταστήσει το Οργανόγραμμα πιο λειτουργικό και σύγχρονο, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί ελλείψει και του προσωπικού το οποίο όπως γνωρίζουμε, διαρκώς μειώνεται.

Συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε ο νέος Οργανισμός και το επόμενο χρονικό διάστημα με τις κρίσεις που θα γίνει με τον καθορισμό της εργασιακής περιμέτρου κάθε θέσης και όλα αυτά, θα μπορέσουμε να πούμε ότι εκσυγχρονίζουμε το Οργανόγραμμα και κάνουμε τους υπαλλήλους μας να μπορούν να αποδίδουν ακόμα περισσότερο, αν και αυτό ούτως ή άλλως συμβαίνει».

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση», χαρακτηρίζει το νέο Οργανόγραμμα ως «άλλη μια χαμένη ευκαιρία», και επισημαίνει ότι «όταν κομμένο και ραμμένο στις διαθέσεις των διοικούντων και σε ό,τι ήθελαν να βολέψουν (προϊσταμένους κλπ). Σε καμία περίπτωση δεν ήταν φτιαγμένο για να απαντά στις ανάγκες λειτουργίας της Περιφέρειας μας σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες και να εξυπηρετεί τους πολίτες. Άλλη μία χαμένη ευκαιρία!»

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» επισημαίνει ότι ζητήθηκα η απόσυρση του θέματος και να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση, παρ’ όλα αυτά δεν έγινε δεκτό και σημειώνει: «Συνέπεια αυτής της στάσης τους, είναι να «περάσει» ένα οργανόγραμμα, το οποίο δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα και κανέναν και πολύ σύντομα αναγκαστικά θα πρέπει να τεθεί ξανά σε νέα αναπροσαρμογή. Γι’ αυτό αποκλειστικά υπόλογοι απέναντι στους πολίτες θα είναι ο Περιφερειάρχης και οι «έμμισθοι» συνεργάτες του».