Home > Πρώτο Θέμα > Νέο ηλεκτρονικό σύστημα ειδοποιεί τους διασώστες μόλις ένας απινιδωτής στη Δράμα κινηθεί από τη θέση του

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα ειδοποιεί τους διασώστες μόλις ένας απινιδωτής στη Δράμα κινηθεί από τη θέση του

Με επιτυχία οι «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας»

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα ειδοποιεί

τους διασώστες μόλις ένας απινιδωτής

στη Δράμα κινηθεί από τη θέση του

Σε καλή κατάσταση όλοι οι απινιδωτές στη Δράμα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν καρδιακά περιστατικά

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία σημείωσε για άλλη μια χρονιά, η διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου στη Δράμα, με  βασικό χορηγό την εταιρεία RAYCAP, η οποία μάλιστα έχει προσφέρει στη Δράμα και όλους τους απινιδωτές.

Πρόκειται για μια επιστημονική ημερίδα, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας και τον Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ).

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 τρέχοντος, πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση για το ευρύ κοινό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας με κεντρικό θέμα:  «Πρόληψη & Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων», ενώ το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου διεξήχθη η ημερίδα συνεχίστηκε στο ξενοδοχείο Hydrama και παρείχε αξιόπιστη επιστημονική γνώση για την αξία της πρόληψης στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων για περισσότερο εξειδικευμένα ζητήματα.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο γνωστός Δραμινός επιστήμονας κ. Κωνσταντίνος Γκατζούλης και επίσης οι Δραμινοί καρδιολόγοι κ.κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος και Χ. Χατζηελευθερίου, ενώ οι ομιλίες που ακούστηκαν ήταν:

– Κολπική Μαρμαρυγή, Πρόληψη Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου – Δ. Τσιαχρής.

– Βηματοδότες-Απινιδωτές. Σ. Σιδερής.

– Αντιμετώπιση Οξέος Εμφράγματος Μυοκαρδίου: Από την αναγνώριση και τα συμπτώματα έως τη θεραπεία – Κ. Τούτουζας.

Καΐρης: «Φιλοδοξούμε να το καθιερώσουμε»

Για την επιστημονική ημερίδα μίλησε στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ) Δραμινός Καρδιολόγος κ. Χρήστος Καΐρης, ο οποίος αρχικά επεσήμανε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν ημερίδες εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού:

«Επανερχόμαστε φέτος μετά από δύο χρόνια και  η φετινή πρωτοτυπία είναι οι αυτόματοι απινιδωτές που έχουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα ώστε, κάθε φορά που ενεργοποιείται ένας απινιδωτής, μέσω μιας εφαρμογής, φτάνει στο κινητό τηλέφωνο των εκπαιδευμένων πολιτών, μια ένδειξη ότι σε μια απόσταση από 500 έως 1.000 μέτρα, υπάρχει μια περίπτωση για να τρέξουν να βοηθήσουν. Είναι μια πολύ καινούρια πρωτοποριακή εφαρμογή, που θα μπορέσει να βοηθήσει το θύμα της καρδιακής ανακοπής, ώστε να υπάρχουν γύρω του όσο γίνεται περισσότεροι διασώστες».

Όπως εξήγησε ο κ. Καΐρης, «φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε το συνέδριο αυτό να γίνεται κάθε χρόνο και σημαντικό είναι ότι βοήθησε οικονομικά και η Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς και μια μεγάλη ομάδα από χορηγούς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ο κόσμος προλαμβάνει ή κάνει εξετάσεις ώστε να προστατεύσει την καρδιά του, σημείωσε ότι «μετά από μια οικονομική  κρίση δεκαετίας τα πράγματα έγιναν δύσκολα, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να ξαναδεί την υγεία του σε νέα βάση. Βέβαια, υπάρχουν πολλά κρούσματα, αιφνίδια περιστατικά θανάτου. Είναι πολύ βασικό να μην αμελούμε τον εαυτό μας, να προσέχουμε κάποια συμπτώματα τα οποία είναι καμπανάκι κινδύνου και να δίνουμε τη δέουσα προσοχή».

Οι τεχνικοί της ομάδας για τους απινιδωτές. Από αρ. Γ. Ράλλης, Θ., Γαννόπουλος Κ. Κιτσικούδης, Ά. Αποστολίδη

Πώς λειτουργεί το σύστημα των απινιδωτών

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο τεχνικός εφαρμογών απινιδωτών, κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους νέους έξυπνους απινιδωτές: «Πρόκειται για ένα νέο σύστημα, το οποίο μετατρέπει τους απινιδωτές σε έξυπνους απινιδωτές. Ο σκοπός που γίνεται αυτός, είναι για να τους ελέγχουμε και να έχουμε ένα ιστορικό συντήρησης και την κατάστασης της μπαταρίας τους. Έχει μετρηθεί ότι οι μισοί απινιδωτές στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν λειτουργούν. Οπότε μ’ αυτόν τον τρόπο, on line, καθημερινά ξέρουμε ποιος απινιδωτής δουλεύει ή όχι, ποιες είναι οι συνθήκες θερμοκρασίας και άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα στην Αθήνα έχουμε χιλιάδες απινιδωτές, και είναι δύσκολο να ελέγχει κάποιος καθημερινά όλους αυτούς. Οπότε με τον τρόπο αυτόν, βλέπουμε πού βρίσκονται οι απινιδωτές και σε τι κατάσταση βρίσκονται».

Ακόμα, όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, «Πρόκειται ουσιαστικά και για ένα χάρτη ώστε όλοι όσοι γνωρίζουν να τους χρησιμοποιήσουν να ξέρουν πού βρίσκονται. Όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν στο κινητό τους μια εφαρμογή και να ξέρουν πού βρίσκονται σε τι απόσταση».

Ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί ακόμα, ότι, «το τρίτο μέρος αυτής της πλατφόρμας, είναι το κομμάτι της ενημέρωσης και της ειδοποίησης σε περίπτωση συμβάντος. Ένας απινιδωτής έχει επάνω του συσκευή που αναγνωρίζει την κίνηση. Οπότε μόλις κινηθεί ένας απινιδωτής στέλνει αμέσως σήμα στις συμβαλλόμενες υπηρεσίες όπως το 166 και το ΕΚΑΒ, καθώς και στους πλησιέστερους διασώστες. Όσοι δηλαδή έχουν δηλωθεί στην εφαρμογή ότι είναι διασώστες και αναλαμβάνουν να πάνε σε ένα συμβάν, έρχεται μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για το συμβάν».

Ερωτώμενος για τους απινιδωτές που βρίσκονται στη Δράμα, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι «οι περισσότεροι είναι πρόσφατοι, είναι δωρεά της Raycap, είναι σε καλή κατάσταση και αυτό το κάνουμε ώστε να συνεχίσουν να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουμε ορφανούς και πεταμένους δεξιά κι αριστερά και να είμαστε σίγουροι ότι ο στόλος των απινιδωτών μας είναι σε καλή κατάσταση».

Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, αν κάποιος πολίτης βρεθεί δίπλα σε ένα περιστατικό και βγάλει τον απινιδωτή από τη θέση του, τότε ο απινιδωτής ειδοποιεί τον πλησιέστερο διασώστη να προστρέξει σε βοήθεια.