Home > νέα > Ενημερωτική συνεδρίαση για το γραφείο Europe Direct στη Δράμα – Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι κομβικό σημείο ανάπτυξης

Ενημερωτική συνεδρίαση για το γραφείο Europe Direct στη Δράμα – Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι κομβικό σημείο ανάπτυξης

Ενημερωτική συνεδρίαση για το γραφείο Europe Direct στη Δράμα

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα

είναι κομβικό σημείο ανάπτυξης

Με την παρουσία της αντιπρυτάνεως του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και φορέων της Π.Ε. Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΠΡΩΤΗ ενημερωτική συνεδρίαση με φορείς της Π.Ε. Δράμας σχετικά με τη λειτουργία του γραφείο Europe Direct που άρχισε να λειτουργεί στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου.

Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα «Αυτοδιοίκησης Ανδρέας Παπανδρέου» της Περιφέρειας, και παρέστησαν σ’ αυτήν, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονική υπεύθυνη των γραφείων Europe Direct Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης κα Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΜΘ επί αγροτικών θεμάτων κ. Ζιμπίδης, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Μαμσάκος, Δοξάτου κ. Ζεκερίδης και Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, η αντιδήμαρχος Δοξάτου κα. Παπαζώτου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ Δεμερτζής, στελέχη του Europe Direct ΑΜΘ καθώς και η υπεύθυνη του γραφείου της Δράμας κα. Ανδριοπούλου, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας κ. Χατζόπουλος και ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ κ. Γούναρης.

Σκοπός της συνάντησης είναι η απαρχή μίας συνεργασίας όλων, για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που ειδικά στη Δράμα ασχολείται το νεοσύστατο γραφείο Europe Direct Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε ότι «τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ένα πολύ κομβικό και σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας». Σημείωσε επίσης ότι, «οι πέντε Δήμοι της Π.Ε. Δράμας έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση και με το φυσικό κάλος, αλλά και με τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει ο τόπος αυτός. Εμείς έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους, ενώ οι ίδιοι ως Δήμοι κάνουν σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου τους, αλλά και σε αγαστή συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας και την ΠΑΜΘ, έχουμε έναν καλό βηματισμό, όσον αφορά την χρηματοδότηση έργων που υλοποιούνται».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «η ΠΑΜΘ βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ένας από τους καρπούς αυτής της συνεργασίας, είναι η πρόσφατη σύμπραξη των δύο φορέων, προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στην Περιφέρεια το γραφείο Europe Direct στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας. Τα γραφεία αυτά έχουν να κάνουν με την προσπάθεια διασύνδεσης που προσπαθούμε να κάνουμε με τους νέους της Περιφέρειας μέσω προγραμμάτων που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κα. Μιχαλοπούλου και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ.

Τέλος, η αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κα. Μιχαλοπούλου, τόνισε ότι «η καινούρια πενταετής περίοδο (σ.σ. λειτουργίας του Europe Direct) στην Περιφέρειά μας, είναι μια πρωτότυπη προσέγγιση στα κέντρα ευρωπαϊκής πληροφόρησης, – καθώς, αυτό  που συνήθως συναντάται με ένα γραφείο σε άλλες Περιφέρειες – εδώ στη δική μας Περιφέρεια, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έξι γραφεία, που λειτουργούν ως δίκτυο και έχουμε καλύψει όλη την Περιφέρεια τόσο  θεματικά όσο και γεωγραφικά».

Η ίδια, σημείωσε επίσης, ότι «αυτό είναι ένα στοιχείο της δικτύωσης, ειδικά σε θέματα που φέρνουν την Ευρώπη στην πόρτα κάθε πολίτη, πολύ σημαντικό σήμερα για την ανάπτυξη. Η προσπάθειά μας είναι να φέρουμε κοντά στα δικά σας ενδιαφέροντα, την προοπτική της Ευρώπης, τα μέσα της Ευρώπης, τους ανθρώπους της Ευρώπης, έτσι ώστε να συνεργαστούν μαζί σας, σε δράσεις τις οποίες σχεδιάζουμε μαζί. Και μάλιστα με ένα τρόπο, που τώρα πια είτε ο πόρος λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, είτε ΕΣΠΑ, είτε το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, οποιοσδήποτε και αν είναι ο πόρος, αυτό που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να υπάρχει μια συνέχεια στη στοχοθεσία και όλα να οδηγούν στους στόχους της Ευρώπης».