Home > Πρώτο Θέμα > Ενημερωτικό σημείωμα της Εγνατίας ΑΕ για την πορεία των μελετών στους οδικούς άξονες Δράμας – Καβάλας και Δράμας – Αμφίπολης

Ενημερωτικό σημείωμα της Εγνατίας ΑΕ για την πορεία των μελετών στους οδικούς άξονες Δράμας – Καβάλας και Δράμας – Αμφίπολης

 

Παράθεση επιστολής της Εγνατίας Οδού ΑΕ για την πορεία των μελετών

Αγανάκτηση Δ. Κυριαζίδη

για την αναβολή της σύσκεψης

για τους οδικούς άξονες

Ενημερωτικό σημείωμα της Εγνατίας ΑΕ για την πορεία των μελετών στους οδικούς άξονες Δράμας – Καβάλας και Δράμας – Αμφίπολης

 

 

 

 

ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ του εκφράζει ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Κυριαζίδης, για τη δεύτερη αναβολή της σύσκεψης για τους οδικούς άξονες με ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Δράμας.

Η πρώτη σύσκεψη είχε γίνει με πρωτοβουλία του κ.Κυριαζίδη, στην οποία μετείχαν φορείς της Δράμας καθώς και περιφερειάρχης κ. Χρ. Μέτιος. Αν και η επόμενη σύσκεψη είχε οριστεί για τις 3 Ιουλίου, τελικά αποφασίστηκε μια άλλη ενδιάμεσα για τις 19 Ιουνίου, η οποία όμως αναβλήθηκε για την Παρασκευή 23 Ιουνίου (χθες). Τελικά και αυτή αναβλήθηκε για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, τουλάχιστον δημόσια.

Ο κ. Κυριαζίδης σε επιστολή του προς τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στο ιστορικό των συσκέψεων αυτών και σημειώνει μεταξύ άλλων με δικαιολογημένη αγανάκτηση: [Σήμερα (23/6) αναβάλλοντας τις κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις στην Αθήνα προσήλθα στην μετέβη στην Αντιπεριφέρεια, όπου ορίστηκε η πραγματοποίηση της κοινής συνεδρίασης. Με έκπληξη εκεί πληροφορήθηκα ότι αυτή και πάλι αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα (26/6).

Επειδή η όποια περαιτέρω καθυστέρηση ή ολιγωρία ως είναι επόμενο θα εκληφθεί, ως εσκεμμένη ενέργεια ματαίωσης της όλης κοινής προσπάθειας, με μοναδικό στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση προσωπικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έκαστος εξ ημών αναλαμβάνει εφεξής τις ευθύνες του έναντι της Δραμινής Κοινωνίας.]

Επίσης, όπως ο ίδιος επισημαίνει, επικοινώνησε με την εταιρεία Εγνατία Οδός ΑΕ, από την οποία ζήτησε και έλαβε ενημερωτικό σημείωμα, όπου και εμφαίνεται η μέχρι σήμερα πορεία των μελετών των οδικών αξόνων: Δράμα – Αμφίπολη και Δράμα – Καβάλα.

 

Ενημερωτικό σημείωμα πρόοδος μελετών «Δράμα – Αμφίπολη» και «Δράμα – Καβάλα».

 

 

 

  1. «Δράμα – Αμφίπολη»
  • Για το υποτμήμα «Νοτιοανατολική Παράκαμψη Δράμας», μήκους 4,1 χλμ. περίπου, με ευθύνη της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν προκαταρκτικές μελέτες Ανισόπεδων Κόμβων και παράπλευρου οδικού δικτύου για την σύνδεση της παράκαμψης Δράμας  με τους Άξονες «Δράμα-Αμφίπολη» και «Δράμα-Καβάλα» αντίστοιχα, μέσω Συμφωνίας-Πλαίσιο.
  • Για το υποτμήμα «Παράκαμψη Δράμας- Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη», μήκους 39,1 χλμ. περίπου, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει παραλάβει ήδη μεγάλο μέρος των μελετών που εκπονήθηκαν υπό την ευθύνη άλλων φορέων (ΠΥΔΕ, ΔΜΕΟ) και αναμένει τις υπόλοιπες υπό εκπόνηση ή υπό έγκριση μελέτες. Στη συνέχεια, θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ώστε να ανατεθούν οι υπολειπόμενες μελέτες με την προϋπόθεση ένταξης της σχετικής δαπάνης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
  • Σχετικά με το τελευταίο υποτμήμα «Παλαιοκώμη-Αμφίπολη», μήκους 10χλμ. περίπου, εάν εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, θα ανατεθεί μέσω διαγωνισμού, αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας που θα αφορά σε νέα χάραξη ανατολικότερα της υφιστάμενης οδού, δηλαδή  προς τις υπώρειες του όρους Παγγαίου, ώστε να υλοποιηθεί ομογενοποίηση της διατομής και των υπολοίπων χαρακτηριστικών του εν λόγω υποτμήματος με το προηγούμενο υποτμήμα του άξονα.

 

  1. «Δράμα – Καβάλα»

Ο Kάθετος Άξονας 61 έχει ως αφετηρία τις Σέρρες (τον Α/Κ Λευκώνα επί του κάθετου άξονα 60), διέρχεται από τη Δράμα (μέσω της νέας περιμετρικής της οδού) και πέρας την Καβάλα (τον Α/Κ Αγίου Σύλλα επί της Εγνατίας Οδού). Tο μήκος του ανέρχεται σε 115 χλμ περίπου, εκ των οποίων τα 87 χλμ. αφορούν το τμήμα «Σέρρες – Δράμα» και τα 28 χλμ. το τμήμα 61.5 «Δράμα – Καβάλα».

Στα πλαίσια  ωρίμανσης του παραπάνω έργου η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»  προχώρησε με τις ανωτέρω σχετικές αποφάσεις στην ανάθεση 12 συμβάσεων μελετών, κατόπιν διεξαγωγής των αντίστοιχων διεθνών διαγωνισμών, με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 2007-2013, προϋπολογισμού 4 εκ. €. Οι εν λόγω συμβάσεις μελετών είναι σε φάση περαίωσης.

 

Το  τμήμα  61.5 «Δράμα – Καβάλα διαχωρίσθηκε μελετητικά σε τρία υποτμήματα:

Α΄ υποτμήμα «Δράμα – Άγιος Αθανάσιος», μήκους 11χλμ.

Β΄ υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες», μήκους 9χλμ.

Γ΄ υποτμήμα «Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας επί της Εγνατίας οδού», μήκους 8 χλμ.

 

Όσον αφορά τα Α’  και Β’ υποτμήματα, η μελετητική ωρίμανση βρίσκεται σε τελικό στάδιο.    Όσον αφορά το Γ’ Υποτμήμα, οι μελέτες είναι σε φάση ολοκλήρωσης στα πρώτα 6χλμ. (από Κρηνίδες έως Σταυρό) εκ των συνολικά 8χλμ. της χάραξης,  διότι στα τελευταία 2 χλμ., όπου  η οδός διέρχεται δια μέσου  του Αισθητικού Δάσους Καβάλας υπάρχει εμπλοκή, αφού μέχρι σήμερα  δεν έχει ακόμη χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια επέμβασης για την πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων.

Αναλυτικότερα αναφέρονται τα εξής:

 

Το αίτημα χορήγησης άδειας επέμβασης για την πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων σε δασικές εκτάσεις της περιοχής Σταυρού (μεταξύ των οποίων και σε τμήμα του Αισθητικού Δάσους) κατατέθηκε στο Δασαρχείο Καβάλας στις 18/05/2016 (αρ. πρωτ. 25588). Έκτοτε και μετά από σχετική αλληλογραφία με το Δασαρχείο, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κατέθεσε όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που της ζητήθηκαν (Διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης από ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ, Απόφαση 702/24.10.2016 Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Σύμφωνη γνώμη ιδιοκτήτη, Επικαιροποιημένη χάραξη και Τεχνική έκθεση).Παρότι ακολούθησε γραπτή παρέμβαση της Δ/νσης Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (148160/5600/28.11.2016), ώστε να αποσαφηνιστούν θέματα που πιθανώς κωλυσιεργούσαν την απόφαση και να διευκολυνθεί η διαδικασία χορήγησης της άδειας επέμβασης, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα (δέκα μήνες μετά το αρχικό αίτημα) καμία απάντηση από το Δασαρχείο.

Εξαιτίας όμως της παραπάνω μεγάλης καθυστέρησης και του γεγονότος ότι το τότε ισχύον χρηματοδοτικό πρόγραμμα βρισκόταν σε φάση περαίωσης, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» έλαβε μέριμνα, ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει το μελετητικό αντικείμενο κατά φάσεις, έτσι ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση λειτουργικού τμήματος του οδικού άξονα 61 «Δράμα – Καβάλα».

Πιο συγκεκριμένα, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», στην 915η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 22.12.2016, αποφάσισε:

(α) Τον διαχωρισμό της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε δύο φάσεις, (Α΄ φάση “Δράμα – Κόμβος Σταυρού” και Β’ φάση  “Κόμβος Σταυρού – Α/Κ Αγ. Σύλλα”, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες υλοποίησης των μελετών του τελευταίου τμήματος των 2χλμ. που βρίσκεται εντός του Αισθητικού Δάσους Καβάλας.

(β) Την ολοκλήρωση όλων των μελετών για το τμήμα “Δράμα – Kόμβος Σταυρού” (Α’ Φάση) με βάση την από 01-02-2016 υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια Υπηρεσία (ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ) και τους αντίστοιχους Περιβαλλοντικούς Όρους, η οποία περαιώνεται στην περιοχή του κόμβου Σταυρού.

 

Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων υποβολών των μελετών και των αντίστοιχων εγκρίσεων.